search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:02
MENU CLOSE

Μαρίκα Νίνου – Μια ρεμπέτισσα στη σκηνή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2223
31/4/2022
03.04.2022 12:28
Marika Ninou_new

Οι ρεμπέτισσες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια το προσφιλές θέμα θεατρικών παραστάσεων. Και όχι άδικα. Γιατί η Σωτηρία Μπέλλου, η Αγγέλα Παπάζογλου, η Ρόζα Εσκενάζυ ή η Μαρίκα Νίνου όχι μόνο είχαν εξαιρετικές φωνές που ανέδειξαν το ρεμπέτικο τραγούδι, αλλά η μυθιστορηματική ζωή τους, γεμάτη πάθη, δόξα, απογοητεύσεις και αγώνα επιβίωσης, γρονθοκοπά τους θεατές.

Με αυτή –ενδεχομένως– τη λογική το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει αυτήν την περίοδο το έργο «Μαρίκα Νίνου – Σαν άστρο», του οποίου τη δραματουργία – σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη, με συνεργάτη τον Γιάννο Περλέγκα.

Το πραγματικό όνομα της αρμενικής καταγωγής Μαρίκας Νίνου ήταν Ευαγγελία Αταμιάν. Ο θρύλος λέει ότι γεννήθηκε το 1922, στο πλοίο με το οποίο φυγαδεύτηκαν ως πρόσφυγες οι γονείς της από την καιόμενη Σμύρνη στην Ελλάδα. Όμως υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιστορίες που συνοδεύουν τον ερχομό της σ’ αυτόν τον κόσμο.

Εξάλλου, τίποτα δεν είναι απόλυτα σαφές γύρω από την προσωπική της ζωή. Αυτό που επιβεβαιώνουν οι μαρτυρίες είναι ότι παντρεύτηκε στα 17 της χρόνια τον Αρμένιο Χάικ Μεσποριάν, αποκτώντας έναν γιο.

Σύντομα χώρισε και το 1944 γνώρισε τον δεύτερο σύζυγό της, τον ακροβάτη και ζογκλέρ Νίνο Νικολαίδη. Μαζί του πήρε μέρος σε διάφορα ακροβατικά νούμερα, αλλάζοντας το όνομά της σε Μαρίκα (προς τιμήν της Μαρίκας Κοτοπούλη) και Νίνου, από το όνομα του άντρα της.

Το όνειρό της, ωστόσο, να γίνει τραγουδίστρια πραγματοποιήθηκε το 1948, όταν και εμφανίστηκε στο κέντρο «Φλόριντα». Ύστερα από λίγους μήνες «μετακόμισε» στο στέκι του Τζίμη του Χοντρού όπου συνεργάστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη (μεταξύ τους γεννήθηκε και ένας σφοδρός παράνομος έρωτας), ο οποίος και την ανέδειξε, παραμερίζοντας τη Σωτηρία Μπέλλου. Λέγεται, μάλιστα, ότι η τελευταία ήταν τόσο θυμωμένη, που την έδειρε άγρια στέλνοντάς την στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, επτά μόνο χρόνια διήρκεσε η καριέρα της ως λαϊκή τραγουδίστρια (πέθανε το 1957, στα 35 της χρόνια), αλλά αναγνωρίστηκε γρήγορα τόσο από σπουδαίους συνθέτες –τον Παπαϊωάννου, τον Χιώτη και κυρίως τον Τσιτσάνη– όσο και από το κοινό.

Ο Μάνος Χατζιδάκης είχε πει: «Η Μαρίκα, με την περιπετειώδη της ζωή, τους εραστές της, με τις βαθιές προσωπικές καταστροφές της, σηματοδοτεί τη μετάβαση της ελληνικής μουσικής σε μια νέα φάση. Ατμοσφαιρική, μυθώδης, ερωτική ερμηνεύτρια τραγουδιών που σημαδεύουν για πάντα τη νεοελληνική εποποιία, στην ταβέρνα του Τζίμη, δεκαετίες πριν, διαμορφώνει ένα ολόκληρο μουσικό ρεύμα που αργότερα θα αναγνωριστεί ως μία συνιστώσα της γνήσιας, σχεδόν καταφατικής φύσης που χαρακτηρίζει αυτόν τον μεσογειακό, ανατολίτικο κόσμο».

Η παράσταση της Μαριάννας Κάλμπαρη δημιουργεί έναν σύνθετο θεατρικό κόσμο που περιλαμβάνει πρόζα, τραγούδι, ζωντανά παιγμένη μουσική, ακόμη και ακροβατικά.

Και όχι μόνο. Μέσα από τις αφηγήσεις, τόσο των προσώπων όσο και των τραγουδιών, χαρτογραφείται το πολιτικοκοινωνικό τοπίο της δεκαετίας 1945-1955.

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ευγενία Αποστόλου, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Μαγγίνας, Γιάννος Περλέγκας, Μάνος Στεφανάκης. Χορεύει η Χριστίνα Σουγιουλτζή.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν καταλάβουν το ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στην Οδησσό – Η σφαγή στην Μπούσα (Video)

Ουγγαρία: Ο Ορμπάν διεκδικεί μια 4η θητεία απέναντι σε μια ενωμένη αντιπολίτευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:57