search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:34
MENU CLOSE

ERTNEWS: Μετά την Πρωτομαγιά εξελίξεις για την επίσημη λειτουργία του ειδησεογραφικού καναλιού

13.04.2022 08:07
ertnews new

Τέταρτο, αμιγώς ειδησεογραφικό- ενημερωτικό, κανάλι εξετάζεται να καθιερώσει η ΕΡΤ. Και το όνομα αυτού ΕΡΤ News. Είναι ήδη γνωστό, θα πείτε. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε έκτακτες ανάγκες ενημέρωσης και ταυτόχρονα λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων.

Στην λογική «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», με μία έννοια, το ΕΡΤ News ήρθε για να μείνει, όπως φαίνεται. «Όσο υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών αυτονόητο είναι να είμαστε παρόντες με ένα κανάλι στον «αέρα»», αναφέρουν πηγές από το ειδησεογραφικό περιβάλλον της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο topontiki.gr.

Η εγκαθίδρυση όμως ενός καναλιού δεν είναι απλή υπόθεση. Και αυτό αποτελεί το κομβικό σημείο προβληματισμού στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής τους τελευταίους (αρκετούς) μήνες (κατά άλλη εκδοχή το θέμα «έπεσε» στο τραπέζι πριν από περίπου ένα χρόνο).

Ο προβληματισμός έγκειται στην λύση της δύσκολης, όπως χαρακτηρίζεται, εξίσωσης που δημιουργεί  αυτή καθαυτή η ανάγκη ενός ακόμη τηλεοπτικού σταθμού.

Η ανάγκη αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις επιτακτικότητας  και ενόψει των επερχόμενων εκλογών (όποτε κι αν προκηρυχθούν).

Το τελευταίο πρόσφατο διάστημα «αναζητούνται οι προσφορότεροι τρόποι για την λειτουργία του σταθμού» αναφέρει ΕΡΤικός παρατηρητής, «ώστε με τις λιγότερες δυνατές προσθήκες να είναι βιώσιμο το εγχείρημα, δεδομένου ότι και ο προϋπολογισμός του φορέα είναι συγκεκριμένος», εξηγεί.

Πρέπει να υπάρχει, δηλαδή, ισοζύγιο μεταξύ των διαθέσιμων πόρων και των οικονομικών δεδομένων της ΕΡΤ, όπως αναφέρθηκε.

Δελτία ειδήσεων κοινά για ΕΡΤ1 και ΕΡΤNews

Που σημαίνει ότι ο κορμός του έμψυχου δυναμικού του ειδησεογραφικού σταθμού θα είναι από την ΕΡΤ. Όμως  για να λειτουργήσει αξιοπρεπώς σε 24ωρη βάση απαιτείται ένα πλήθος ειδικοτήτων με προσωπικό «σε αριθμητικό βαθμό τέτοιο ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες».

Προφανώς και θα γίνουν οικονομίες κλίμακας- αναφέρουν οι ίδιες πηγές- και στις συζητήσεις που γίνονται εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποια δελτία ειδήσεων να είναι κοινά για ΕΡΤ1 και ΕΡΤNews.

Μετά την Πρωτομαγιά, όπως τονίστηκε, θα δρομολογηθούν εξελίξεις καθώς έως τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποτύπωση των δομών του ειδησεογραφικού οργανισμού της ΕΡΤ για τον εντοπισμό- με ακρίβεια- των πραγματικών αναγκών οι οποίες θα προσμετρηθούν στην λήψη ρυθμιστικών αποφάσεων.

Διότι, όπως εξηγεί στο topontiki.gr,  ΕΡΤική πηγή «δεν αρκούν τα δελτία, η συνεχής ροή ενημέρωσης για να σταθεί το κανάλι. Χρειάζεται και περιεχόμενο σε απόλυτη συνάφεια με τα δελτία ειδήσεων, να έχει προσανατολισμό και χαρακτήρα μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αμιγώς ενημερωτικού». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ψηφιακό αποτύπωμα που χρειάζεται να έχει ο σταθμός- επιβεβλημένη ανάγκη στην σημερινή εποχή.

Πάντως στην ΕΡΤ δρομολογούνται κάποιες εξελίξεις στο πλαίσιο της συζήτησης για την υλοποίηση βραχυπρόθεσμών σχεδιασμών.

Στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμο προς λειτουργία το νέο ραδιοφωνικό στούντιο που διαμορφώνεται στον δεύτερο όροφο του Ραδιομεγάρου και πλέον στην ενιαία αίθουσα σύνταξης ειδήσεων της ΕΡΤ θα προστεθούν οι δημοσιογράφοι του Πρώτου προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Διαβάστε επίσης

Τηλεθέαση Δευτέρας 11/4/2022: Μια δίκη έκρινε τη «μάχη» στη «ζώνη» των εννιά

Ο ΠΣΑΤ έγινε 70 ετών και το γιορτάζει με νέα ιστοσελίδα (photos)

«Καμπάνα» του ΕΣΡ στον ΣΚΑΪ για body shaming και προσβολή προσωπικότητας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:33