search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:20
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Τέλος το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τι αλλάζει για μάσκες, τεστ – Πώς θα κάνουμε Πάσχα και τι θα ισχύει από 1η Ιουνίου

13.04.2022 16:01
agora-kosmos54-new

Ένα ακόμη βήμα για την επαναφορά  της ζωής μας σε φυσιολογικούς  ρυθμούς θα γίνει από την 1η Μαΐου, καθώς καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού με ορίζοντα την Πρωτομαγιά που θα καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass. Το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου. «Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται» εξήγησε ο υπουργός.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρέμενε επιφυλακτική για άρση των μέτρων πριν από το τέλος Απριλίου, όταν και θα είχε στη διάθεσή της πλήρη επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο, φαίνεται ότι η βούληση της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα όσο το δυνατόν νωρίτερα ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου κυριάρχησε έναντι των εισηγήσεων των επιστημόνων.  

Σε ό,τι αφορά την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης τα μέλη της Επιτροπής είχαν εισηγηθεί η αναστολή της επίδειξης τους να αρχίσει από την Πρωτομαγιά και να αφορά τους εξωτερικούς χώρους, πχ της εστίασης. Και σταδιακά να επεκταθεί η αναστολή τους και στους εσωτερικούς χώρους, πχ στο λιανεμπόριο, το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου, ωστόσο η κυβέρνηση προχώρησε εξαρχής ένα βήμα παραπέρα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Πλεύρη , έως τις 31 Μαΐου παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, που αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τους επιδημιολόγους, ανεξάρτητα από τα στοιχεία της πανδημίας.

Η απόφαση που ελήφθη και ανακοινώθηκε είναι κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου, με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφασεις.

Επίσης, από την 1η Μαΐου, και για την ακρίβεια από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαρτίου είχε συζητηθεί η μείωση των αυτοδιαγνωστικών τεστ από δύο σε ένα την εβδομάδα για τον Απρίλιο και η διακοπή τους στα μέσα Μαΐου, υπό τον όρο ότι θα επανεξετάσουν το θέμα μετά το Πάσχα και πριν από την έναρξη των σχολείων, στις 3 Μαΐου.

Αν για παράδειγμα ο μέσος όρος των κρουσμάτων την εβδομάδα του Πάσχα είναι δραστικά μειωμένος σε σχέση με αυτόν των 15.000 της τελευταίας εβδομάδας, θα μπορούσαν να προτείνουν ένα τεστ μόνο για την επιστροφή στα σχολεία, ώστε να έχουν καλή επιδημιολογική εικόνα.

Επίσης, από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους.

Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, και αυτό το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι εφέτος όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας. «Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους. Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τέλος, από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, ο υπουργός Υγείας απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα, αν και όπως είπε «από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ», με τη στάση του να ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η χρήση μάσκας σε λεωφορεία, μετρό , τρόλεϊ , αεροπλάνα, ΚΤΕΛ και τρένα θα είναι υποχρεωτική και μετά την 1η Ιουνίου, καθώς οι εισηγήσεις που γίνονται από τους ειδικούς είναι να παραμείνει η υποχρεωτικότητα.

Παράλληλα, προαιρετική, από ό,τι φαίνεται θα είναι η χρήση μάσκας από την 1η Ιουνίου στα εμπορικά καταστήματα, την εστίαση, τη διασκέδαση, πιθανώς και στους χώρους εργασίας, ενώ ενδεχομένως να παραμείνει υποχρεωτική στα νοσοκομεία, γενικά στις δομές υγείας και στα σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε επίσης:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Προσπαθώ να βρω κάτι να με κατηγορήσω και δεν βρίσκω – Δεν με ενδιαφέρει κανένας Μάνος (videos)

Σεισμοί στην Θήβα – Τσελέντης: Ιστορικό και γειτνίαση με Κορινθιακό μας κάνουν πιο επιφυλακτικούς

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις σε κατάστημα για παράνομο τζόγο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:19