search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 06:56
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει και δυναμώνει, η κυβέρνηση τελειώνει- Οι προοδευτικές δυνάμεις να μη γίνουν δεκανίκι στον Μητσοτάκη

17.04.2022 16:50
Alexis Tsipras_new

Μήνυμα αποφασιστικότητας και νίκης είναι κατά τον Αλέξη Τσίπρα το μήνυμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, το μήνυμα ότι «υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο, για να ανασάνει η κοινωνία». Στο συνέδριο αυτό σημείωσε «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», οι ηττημένοι βρίσκονται εκτός αυτής της αρένας, είπε με νόημα παραπέμποντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.

Είναι αυτοί που «έσπευσαν τούτες τις μέρες να δείξουν με όλους τους τρόπους τον εκνευρισμό τους, τον φόβο που τους διακατέχει», με πρώτο «τον ίδιο τον ΠΘ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να χαρακτηρίσουν τις δεσμεύσεις μας, τα 5+1 σημεία για να ανασάνει η κοινωνία και ο λαός, παροχολογία και λεφτόδεντρα». Τους κατηγόρησε για κλεφτόδεντρα και υπογράμμισε πως «εμείς αυτά τα κλεφτοδεντρα θα τα κλαδέψουμε»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έστειλε εκλογικό μήνυμα νίκης λέγοντας αφενός πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε σημείο καμπής, μετά το οποίο δεν την σώζουν οι επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιθέτως τον δυναμώνουν. «Οι επιθέσεις μάς δυναμώνουν και φέρνουν όλο και πιο κοντά τη μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές λάβουν χώρα».

Θέλουμε τις εκλογές, τόνισε, «όχι μόνο για να βάλουμε ένα φρένο στη κοινωνική λεηλασία, αλλά και «γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε μέρα που περνά θα συσσωρεύονται βάρη που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη προσπάθειά μας την επόμενη μέρα».

Αφετέρου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για εκλογές το συντομότερο δυνατό παρόλο που γνωρίζει ότι «η πιθανότητα να εξαντλήσει ο κ. Μητσοτάκης τη τετραετία σημαίνει και εξάντληση κάθε πιθανότητας δικής του να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ήττα».

Στο σημείο αυτό ζήτησε από τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αν αυτή τη στιγμή για λόγους τακτικής «αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους τουλάχιστον να είναι καθαροί σε ένα πράγμα, ότι δε θα επιδιώξουν να γίνουν δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης», και «θα ζητήσουν καθαρά να γίνουν εκλογές» για να υπάρξει διέξοδος.

Κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό ότι η χειραγώγηση της ενημέρωσης και της δικαιοσύνης βαραίνουν προσωπικά τον Μητσοτάκη, γιατί είναι «προσωπικές του αποφάσεις».

Εξηγώντας για ποιους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλά για «καθεστώς Μητσοτάκη» παρά το γεγονός όοτι η κυβέρνηση αναδείχθηκε με εκλογές, έκανε μια γέφυρα για να περιγράψει το πώς θα είναι η επόμενη φορά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.«Δε θα παίξουμε στο δικό τους γήπεδο» διεμήνυσε.

 Πιο αναλυτικά σημείωσε:

«Δε θα έρθουμε για να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων μας».

«Δε θα έρθουμε για να αντικαταστήσουμε τα γαλάζια golden boys με κοκκινοπράσινα», αλλά «θα καταργήσουμε τα golden boys, και «θα επιβάλουμε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

«Δε θα έρθουμε να ελέγξουμε τη δικαιοσύνη με δικούς μας δικαστές», αλλά «θα έρθουμε να δώσουμε ανάσα ελευθερίας στη δικαιοσύνη».

«Δε θα έρθουμε να ελέγξουμε τα ΜΜΕ», αλλά «να τα στηρίξουμε με κριτήρια αντικειμενικά και θέτοντας κανόνες πλουραλισμού, αντικειμενικότητας και δημοκρατίας».

«Δε θα φτιάξουμε δική μας ΕΡΤ και ΕΥΠ, στο γραφείο του πρωθυπουργού» αλλά «θα δώσουμε σε διακοινοβουλευτικές επιτροπές τον έλεγχο και τις αποφάσεις». «Θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο του κόμματος και του κράτους».

«Θα αποφύγουμε να επαναλάβουμε λάθη που κι εμείς κάναμε στη θητεία μας υπό καθεστώς πίεσης, και τα έχουμε αναγνωρίσει».

Κόμμα: Οι 4 ανάγκες, η ευθύνη και το μεγάλο στοίχημα

Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα του Συνεδρίου και τις οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του πως το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλάζει είναι «πολύ καθαρό» καθώς και πως αλλάζει για «να αλλάξει τη χώρα». Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, «νικητές είμαστε όλες και όλοι οι σύνεδροι που εκπροσωπήσαμε τα χιλιάδες μέλη του κόμματος με αίσθημα ευθύνης όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την πατρίδα. Νικητές, πρόσθεσε, «θα είναι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, η νέα γενιά». 

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις 4 ανάγκες που ανακύπτουν από εδώ και πέρα προκειμένου οι συλλογικές αποφάσεις του Συνεδρίου να γίνουν πράξη.

1.«Να δυναμώσουμε το κόμμα» προσελκύοντας «τις χιλιάδες και χιλιάδες των ανθρώπων που μας στηρίζουν», να αξιοποιηθούν «όλα τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτουμε για να συγκροτήσουμε ένα κόμμα σύγχρονο, μαζικό».

2.»Να απαλλάξουμε τις οργανώσεις από την κλεισούρα των κομματικών γραφείων».

3. «Να δυναμώσουμε την ενότητα των οργανώσεών μας». Η ύπαρξη των ρευμάτων ιδεών και της διαφωνίας, τόνισε,  «είναι πλούτος και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας στο κόμμα», όμως «η ύπαρξη ομαδοποιήσεων όμως, χωρίς ιδεολογική – στρατηγική και πολλές φορές χωρίς πολιτική διακριτότητα, δε βοηθά τη ποιότητα της εσωκομματικής μας δημοκρατίας». Οι τάσεις, είπε «είναι ρεύματα ιδεών και όχι μηχανισμοί παραγωγής αξιωματούχων».

Κάλεσε μάλιστα τα 61.600 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος που θα έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής να μην ψηφίσουν «με τα χαρτάκια και τις λίστες που θα σας προτείνουν οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών», αλλά να λάβουν υπόψη «τη συνάφεια των απόψεων των υποψηφίων αλλά να λάβετε υπόψη και την ικανότητά τους, το βιογραφικό τους, το κοινωνικό χώρο από τον οποίο προέρχονται, την ανιδιοτέλειά τους, την αξία που έχει να στελεχώσουν τη κεντρική μας επιτροπή».

4. Να μη βλέπουμε την ανανέωση σαν «αραχνιασμένο δόγμα», όχι σαν «εικονοστάσι της ιστορίας και της διαδρομής μας». Δεν μπορούμε, είπε, «να ομνύουμε στο όνομα της ανανεωτικής αριστεράς αν σε μια πραγματικότητα που αλλάζει ραγδαία εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι στο τρόπο λειτουργίας που σήμερα είναι ανεπαρκής». Είμαστε ένα «κόμμα εν κινήσει» επανέλαβε. «Είμαστε ένα κόμμα της ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης αριστεράς», που «θέλει να κυβερνήσει». Στο σημείο αυτό έκανε και μια αναφορά στον στρατηγικό προσανατολισμό του κόμματος λέγοντας: «Έχουμε στη φαρέτρα μας τις ιδέες και την πολιτική στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».

Εκτός από τις ανάγκες, συνέχισε, το κόμμα έχει και μια βασική ευθύνη να δυναμώσει και να νικήσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αγώνας στον οποίο «δεν περισσεύει κανένας και καμιά». Όσον αφορά τις εσωτερικές διαφωνίες το μήνυμα που έστειλε είναι «μπορούμε να κουβεντιάζουμε, να διαφωνούμε αλλά να καταλαβαινόμαστε. Προχωράμε»

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο «μεγάλο στοίχημα», τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Μάϊου, για την οποία έδωσε το στίγμα ότι θα αποτελεί ένα προμήνυμα για την εθνική κάλπη.

 «Η εκλογή Προέδρου και κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματός μας, στις 15 του Μάη», είπε, «να γίνει μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας αλλά και η αρχή της αντίστροφής μέτρησης για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη». Η  επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία, σημείωσε «δε θα είναι μόνο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα είναι και «μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος». Δηλαδή το μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και τελειώνει ο εφιάλτης», ότι «τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Διαβάστε επίσης:

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Βίτσας: «Θα ψηφίσω τον Αλέξη Τσίπρα αλλά είμαι με το κόμμα – Χειρότερος από Σαμαρά, Βενιζέλο ο Μητσοτάκης»

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Τσακαλώτος: Δε θέλουμε να γίνουμε αρεστοί – Χάσαμε την επαφή μας με την κοινωνία (Video)

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Λάμπρου προς Μπίστη: «Σύντροφε ξεχνάς τον αντιεθνικισμό κι εντάσσεσαι στο προεδρικό μπλοκ;»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 06:54