search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 05:36
MENU CLOSE

5 τρόποι για πασχαλινά αυγά – έργα τέχνης, με φυσικά υλικά

20.04.2022 06:00
jak-zrobic-pisanki-uzyj-naturalnych-barwnikow-z-ziol-i-warzyw-by-stworzyc-najpiekniejsze-wielkanocne-jajka

Πρωτότυπες ιδέες για πασχαλινά αυγά – έργα τέχνης με φυσικά υλικά, που θα καταπλήξουν την οικογένεια και τους καλεσμένους σας.

Οι φυσικές βαφές χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια και είναι ένας γνώριμος τρόπος παρουσίασης των πασχαλινών αυγών στις παλαιότερες γενιές, ίσως γιατί εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι οι φυσικές λύσεις είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ακόμη και σήμερα, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που εκτιμούν τις οικολογικές λύσεις. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μωβ λάχανο, σκόνη κουρκουμά, παντζάρια και φλούδες κρεμμυδιών. Το λάχανο θα σας δώσει μπλε χρώμα, ο κουρκουμάς κίτρινο, τα παντζάρια κόκκινο και οι φλούδες κρεμμυδιών πορτοκαλί ή καφέ – ανάλογα με το χρόνο που θα μείνουν στο χρωματιστό υγρό.

Η διαδικασία σε κάθε περίπτωση είναι ο ίδια. Βάλτε το βασικό υλικό (που θα δώσει το χρώμα) σε μια κατσαρόλα, προσθέστε νερό και βράστε μέχρι να πάρετε ένα πλούσιο χρωματιστό υγρό. Αμέσως μετά στραγγίξτε τη βαφή σε ένα ποτήρι ή πλαστικό δοχείο, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ξύδι και τοποθετήστε μέσα τα αυγά. Συνήθως είναι αρκετά 20-30 λεπτά, έτσι ώστε να αποκτήσουν τα αυγά μας ένα όμορφο και έντονο χρώμα. Στη συνέχεια αφαιρέστε τα αυγά, αλείψτε τα με ελαιόλαδο και τακτοποιήστε τα σε μια πιατέλα.

Παραδοσιακά αυγά με λουλουδάτα μοτίβα, τυλιγμένα μέσα σε λεπτό καλσόν

Τα πασχαλινά αυγά με μοτίβα λουλουδιών, που τυλίγονται μέσα σε λεπτό καλσόν, είναι μια από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους που είναι γνωστές εδώ και χρόνια.  Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά κλωνάρια μαϊντανό, κόλιανδρο ή φτέρες και κομμάτια από λεπτό καλσόν. Τοποθετήστε το επιλεγμένο φυτό πάνω στο βρασμένο αυγό ώστε να κολλήσει καλά και τυλίξτε το σφικτά μέσα στο καλσόν. Δέστε σφικτά την άκρη του και τοποθετήστε το μέσα στο χρωματιστό υγρό. Μετά από 15-20 λεπτά, βγάλτε το αυγό, αφαιρέστε όλα τα παραπάνω στοιχεία και σκουπίστε το. Μπορείτε, αν θέλετε να το αλείψετε με λίγο λάδι.

Ξυσμένα πασχαλινά αυγά

Σε πολλές Σλάβικες χώρες τα σχέδια στα πασχαλινά αυγά γίνονται ξύνοντας την επιφάνειά τους με ένα αιχμηρό εργαλείο. Το σχέδιο εφαρμόζεται πάνω στο ήδη βαμμένο αυγό (συνήθως βαμμένο με κρεμμυδόφλουδες) με ένα μολύβι και στη συνέχεια γρατζουνίζεται με ένα λεπτό μεταλλικό αντικείμενο (βελόνα, μικρό μαχαιράκι κτλ.)

Βαμμένα αυγά με λαστιχάκια

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τυλίξετε τα βρασμένα αυγά με λαστιχάκια, διαφορετικού ή ίδιο πάχους, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. Στη συνέχεια βάλτε τα αυγά στο δοχείο με τη βαφή και αφήστε τα για περίπου 15-20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, σκουπίστε τα με μια χαρτοπετσέτα, αφαιρέστε τα λαστιχάκια προσεκτικά και διακοσμήστε όμορφα το σπίτι σας.

Πασχαλινά αυγά με πέταλα αποξηραμένων λουλουδιών

Εξαιρετικά ενδιαφέρων τρόπος για πασχαλινά αυγά που θα μπορούσαν να ταιριάξουν με τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σας και να αποτελέσουν έναν τρόπο διακόσμησής του για όλες τις εποχές. Για ημιμόνιμο αποτέλεσμα θα χρειαστείτε ασπράδι αυγού ή καλύτερα μια αλευρόκολλα που θα φτιάξετε μόνοι σας με αλεύρι, νερό και ξύδι κολλώντας με αυτήν αποξηραμένα φυτά και λουλούδια της επιλογής σας πάνω στο κέλυφός των αυγών.

Αυγά με σχέδια από χαρτοπετσέτες

Όπως και με τον παραπάνω τρόπο, μπορείτε να αποκτήσετε πασχαλινά αυγά έργα τέχνης που μοιάζουν σαν να έχουν ζωγραφιστεί στο χέρι. Θα χρειαστείτε μια διάφανη κόλλα (π.χ. ασπράδι αυγού ) και ένα πολύ λεπτό στρώμα χαρτοπετσέτας της επιλογής σας. Βουτήξτε το πινέλο στο ασπράδι αυγού, τοποθετήστε τη χαρτοπετσέτα στο βρασμένο και κρύο αυγό με το μοτίβο προς τα πάνω και εφαρμόστε απαλά την κόλλα με ακτινωτές κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω, όπως στην τεχνική ντεκουπάζ.

Διαβάστε επίσης:

Κουλουράκια πασχαλινά με αρωματική μαστίχα

Μπακαλιάρος σαβόρο, για την Κυριακή των Βαΐων

Λαζαράκια, τα παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06