search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Μπακαλιάρος σαβόρο, για την Κυριακή των Βαΐων

16.04.2022 06:00
savoro

Λίγο πριν το τέλος της νηστείας της Σαρακοστής, η Κυριακή των Βαΐων αναφέρεται ως μέρα, όπου οι πιστοί μπορούν να καταναλώσουν ψάρι.

Το σαβόρο είναι μία πεντανόστιμη και πικάντικη σάλτσα που τη συναντάμε σε όλη την ενετοκρατούμενη Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Μεσσηνία αλλά και την Κύπρο να συνοδεύει τα τηγανητά ψάρια.

Τα κύρια συστατικά της είναι το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλεύρι, το σκόρδο και το δενδρολίβανο, ενώ σε κάποιες παραλλαγές μπορεί να περιέχει σταφίδες, πελτέ τομάτας και άλλα μυρωδικά. Τις παλαιότερες εποχές, που δεν υπήρχαν ψυγεία, η συγκεκριμένη σάλτσα αποτελούσε μία μέθοδο συντήρησης των ψαριών.

Υλικά για τη συνταγή

4 φιλέτα φρέσκου ή παστού μπακαλιάρου (800-900 γρ)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το τηγάνισμα
50 γρ. αλεύρι

200 γραμμάρια ντομάτα φρέσκια τριμμένη στον τρίφτη
50 γρ. πελτέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
Λίγο δυόσμο, ψιλοκομμένο

Κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
Αλατοπίπερο κατά βούληση

3 κουταλιές της σούπας ξίδι

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσετε παστό μπακαλιάρο, τοποθετήστε τον σε μια λεκάνη με νερό για 24 ώρες για να αφαλατωθεί, αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό.

Αν ο μπακαλιάρος είναι φρέσκος, πλύντε τον καλά και σκουπίστε τον. Σε ένα  μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με αλάτι και πιπέρι. Αλευρώστε ελαφρώς το ψάρι και τινάξτε το ώστε να φύγει η περίσσεια αλευριού.

Σε μεσαία προς δυνατή φωτιά ζεστάνετε το ελαιόλαδο και τηγανίστε τα φιλέτα του ψαριού. Μόλις είναι έτοιμα, τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο και αφήστε τα στην άκρη. Σε καθαρό σκεύος που μπαίνει στο φούρνο βάλτε τις κουταλιές ελαιόλαδο και ροδίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά με κλειστό καπάκι. Προσθέστε τον δυόσμο, την ντομάτα και τον πελτέ.

Δοκιμάστε τις γεύσεις, αλατοπιπερώστε, ανάλογα και με το πόσο αλμυρός είναι ο μπακαλιάρος και αφήστε να μαγειρευτούν τα υλικά  με ανοιχτό καπάκι ώστε να απορροφηθούν τα υγρά και να γίνει η σάλτσα παχύρρευστη. Όταν δέσει η σάλτσα, ρίξτε και τον μπακαλιάρο και τελειώστε το φαγητό στο φούρνο. Δέκα λεπτά πριν το τέλος ρίξτε τις κουταλιές ξύδι. Σερβίρετε με πατάτες, ρύζι και χωριάτικο ζυμωτό ψωμί.

Διαβάστε επίσης:

Λαζαράκια, τα παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Ταχινοσαλάτα Μέσης Ανατολής, αλάδωτη

Κροατικό πασχαλινό τσουρέκι με εσπεριδοειδή και σταφίδες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:35