search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 02:15
MENU CLOSE

Κροατικό πασχαλινό τσουρέκι με εσπεριδοειδή και σταφίδες

13.04.2022 06:00
tsourekaki09-new

Η Pinca ή Sirnica είναι το παραδοσιακό πασχαλινό ψωμί της Κροατίας. Συναντάται επίσης στην Σλοβενία, σε τμήματα της επαρχίας της Τεργέστης και γενικότερα σε περιοχές της Αδριατικής.  Συνήθως χαράσσεται στην επιφάνειά του το σχήμα του σταυρού και δίνεται στους επισκέπτες ως σύμβολο καλών ευχών.

Υλικά για τη συνταγή

Για τη ζύμη

½ φλιτζάνι πλήρες ή 2% γάλα

3 φλιτζάνια αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι) + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης

1 πακέτο (8 γραμμαρίων) ξηρή μαγιά

3 κρόκοι μεγάλων αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου

¼ φλιτζανιού ζάχαρη

113 γραμμάρια (8 κουταλιές σούπας) βούτυρο μαλακωμένο + λίγο για τη φόρμα

1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές (μουλιασμένες σε ¼ φλιτζανιού μαύρο ρούμι, αμαρέττο ή ζεστό νερό για 20 λεπτά και στραγγισμένες καλά)

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Για το ψήσιμο και τη διακόσμηση

1 μεγάλο αυγό + 1 κουταλιά της σούπας νερό

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα + λίγο επιπλέον αν χρειαστεί

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το γάλα μέχρι να φτάσει τους 40ο C. Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε 1 φλιτζάνι αλεύρι με τη μαγιά στο μπολ του μίξερ. Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό και σχηματίστε μια μπάλα. Καλύψτε ελαφρά το μπολ με μεμβράνη. Τοποθετήστε το μπολ σε ένα ζεστό σημείο έως ότου το μείγμα έχει ορατές φυσαλίδες στην επιφάνειά του, περίπου σε 30 λεπτά. Τοποθετήστε το στη βάση του μίξερ και με το εξάρτημα της ζύμης σε μέτρια ταχύτητα, χτυπήστε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλάτι, ξύνοντας το μπολ περιστασιακά. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε το γάλα και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να ανακατευτούν καλά, περίπου για 2 λεπτά. 

Προσθέστε σταδιακά τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια αλευριού. Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια-υψηλή, και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να είναι λεία, περίπου για 5 λεπτά. Η ζύμη θα είναι μαλακή και μπορεί να μην σχηματίσει μπάλα. Σταματήστε το μίξερ, προσθέστε τις σταφίδες, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν, για 1 λεπτό. Όταν είναι έτοιμο, καλύψτε το μπολ με μεμβράνη. Αφήστε το να ανέβει σε ζεστό μέρος έως ότου το μέγεθος της ζύμης διπλασιαστεί, για 60 έως 75 λεπτά. Καλύψτε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αδειάστε απαλά τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια (προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε περισσότερο από 1 έως 2 κουταλιές της σούπας επιπλέον αλεύρι). Χωρίστε τη ζύμη στη μέση, αφήνοντας ένα από τα κομμάτια στην άκρη. Με ξύστρα πάγκου, χωρίστε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε τρία τμήματα.

Τυλίξτε και τεντώστε κάθε τμήμα σε κορδόνι μήκους 35εκατοστών και στη συνέχεια διπλώστε το στη μέση για να το κάνετε 17 εκατοστά. Περιστρέψτε και τεντώστε κάθε κορδόνι έτσι ώστε να έχει τελικό μήκος 25 εκατοστά. Ξεκινώντας από το κέντρο συνεχίστε μέχρι να  χτίσετε ένα στρογγυλό σπιράλ. Βάλτε το τελικό άκρο του σπιράλ κάτω από τη ζύμη, για να φαίνεται πιο όμορφο. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη για να φτιάξετε ένα δεύτερο σπιράλ. Μεταφέρετε προσεκτικά τους δύο δίσκους ζύμης στο ταψί. Καλύψτε χαλαρά με μεμβράνη και τοποθετήστε το ταψί σε ζεστό μέρος έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 50 λεπτά.

Τοποθετήστε ένα ράφι στο κέντρο του φούρνου και προθερμάνετε στους 190ο C. Λίγο πριν το ψήσιμο, χτυπήστε ελαφρά το αυγό με 1 κουταλιά της σούπας νερό σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να αλείψετε την επιφάνεια. Ψήστε μέχρι να βγει καθαρό ένα ξύλινο σουβλάκι, που θα βυθίσετε στο κέντρο του τσουρεκιού ή να είναι το κέντρο του χρυσοκίτρινο, για περίπου 25 έως 35 λεπτά. (Εάν τα τσουρέκια αρχίσουν να αρπάζουν κατά το ψήσιμο, καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο.) Αφήστε να κρυώσει για 20 λεπτά. Για τη διακόσμηση βάλτε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε τη με τη βανίλια. Προσθέστε αρκετό γάλα για να κάνετε ένα γλάσο και ρίξτε το κατευθείαν πάνω στο χλιαρό τσουρέκι.

Διαβάστε επίσης:

«Θυμωμένες» πένες αλά αραμπιάτα με γαρίδες

Λαδοκουλουράκια Πορτοκαλιού: Μια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης

Τραγανά δαχτυλίδια κρεμμυδιού με μπύρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58