search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:53
MENU CLOSE

Αγία Σοφία: Νέες αποκαλυπτικές φωτογραφίες με καταστροφές- Αντιδράσεις σε Τουρκία και Ελλάδα

20.04.2022 15:48
aga sophia-pyli-09-new

Σάλος έχει προκληθεί μετά την δημοσιοποίηση σε social media εικόνων που δείχνουν τις καταστροφές στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για φθορές στην ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη, μία από τις εννέα πόρτες που οδηγούν στην κύρια αίθουσα και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον αυτοκράτορα.

Η ‘Ενωση Ιστορίας της Τέχνης με ανάρτησή της στο Twitter ανέδειξε το θέμα των ζημιών στο ιστορικό μνημείο και ζήτησε εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές.

Μετά τις αντιδράσεις τοποθετήθηκε ένα μικρό φράγμα μπροστά από την αυτοκρατορική πύλη, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media.

Θέση για το ζήτημα αναγκάστηκε να πάρει η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων  και στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «ανατέθηκε σε δύο διοικητικούς και τεχνικούς επιθεωρητές η διερεύνηση της καταστροφής της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας Τζαμί».

Εκτός όπως από την καταστροφή που υπέστη η Αυτοκρατορική Πύλη, φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε social media από επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου απεικονίζουν και άλλες καταστροφές που έχουν γίνει στο Μνημείο.

Όπως αναφέρει η επαγγελματίας ξεναγός Dilek Camurcu υπάρχουν μεγάλες τρύπες στους τοίχους πίσω από την είσοδο της Αγίας Σοφίας . «Είναι σπασμένο ακριβώς όπως η πόρτα. Δεκάδες φρουροί ασφαλείας και εργαζόμενοι κοιτάζουν μόνο να δουν αν οι άνθρωποι είναι γυμνοί όταν μπαίνουν, αλλά ρωτάω τι έγινε με τους τοίχους, κανένας από αυτούς δεν ξέρει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 «Αυτές οι ρωγμές στην πόρτα του τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς να χτυπηθεί πολλές φορές. Ρώτησα το θρησκευτικό προσωπικό και την ασφάλεια μέσα, κανείς δεν ξέρει τι έγινε .Η Αγιά Σοφιά, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται να δουν, δεν μπορεί να προστατευτεί» συμπληρώνει η ξεναγός αναρτώντας και σχετικό βίντεο.

Το θέμα καλύπτεται από το σύνολο σχεδόν των τουρκικών ΜΜΕ, που αναρτούν εικόνες με ζημιές, σκόνη και σκουπίδια στην Αγία Σοφία, που έχει χαρακτηριστεί από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να κοπάσουν οι αντιδράσεις φαίνεται ότι βρέθηκε η lύση της κλειστής πόρτας, όπως μαρτυρά σχετική ανάρτηση στο Τwitter.  «Φωτογραφία του φίλου ξεναγού πριν 30 λεπτά η Αγία Σοφία… Γρήγορη λύση. η πόρτα είναι κλειστή», γράφει.

Ερώτηση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, τον ΟΗΕ και την  Unesco

Κοινοβουλευτική ερώτηση υπέβαλε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, τον ΟΗΕ και την UNESCO  ο βουλευτής του CHP από την Κωνσταντινούπολη Gamze Akkuş με αίτημα να απαντήσουν για τις καταστροφές στην Αγία Σοφία.

Ο βουλευτής Ilgezdi αναφέρει ότι το θέμα των καταστροφών στην Αγιά Σοφιά πρέπει να το αναλάβει η εισαγγελία και αναρωτιέται: «Πώς γίνεται να μην μπορούν να εντοπιστούν όσοι επιτίθενται στα ιστορικά μας μνημεία όπου ακόμη και η λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται, πόσο μάλλον να επιτεθούν και να καταστρέψουν;».

«Αυτή η πόρτα δεν είναι πόρτα αχυρώνα, είναι μια ιστορική πόρτα 1400 ετών. Καλώ τους εισαγγελείς να κάνουν το καθήκον τους. Θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν πλάνα από κάμερες ασφαλείας για να εντοπιστούν αυτοί που προκάλεσαν αυτό το επαίσχυντο γεγονός και οι υπεύθυνοι να διωχθούν», προσθέτει.

Χαρακτηρίζει δε, επαίσχυντο γεγονός το ότι μέχρι την ώρα που κατέθεσε την ερώτηση δεν είχε λάβει θέση το αρμόδιο τουρκικό υπουργείο.

«Δεν έχει υπάρξει ούτε μία δήλωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μέχρι αυτή την ώρα. Αν αυτό δεν είναι ιστορική προδοσία, τι είναι; (…). Είμαστε αντιμέτωποι με ένα υπουργείο που δεν προστατεύει τις πολιτιστικές μας αξίες. Όταν το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν κούνησε ούτε το μικρό του δαχτυλάκι, ο Σύλλογος Ιστορίας της Τέχνης προσπάθησε να βρει πληροφορίες για το θέμα, αλλά του απάντησαν ότι δεν υπήρχε καν καταγραφή κάμερας. Ρωτάω; Θα λογοδοτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για αυτή την επίθεση; Έχουν γίνει ενέργειες για την Αγία Σοφία; Αν όχι, τι περιμένετε; Να καταστραφεί;», γράφει ο Τούρκος βουλευτής.

Αντιδράσεις και από τις ελληνικές αρχές

Η πρώτη αντίδραση από την Ελλάδα για τις εικόνες καταστροφής στην Αγία Σοφία ήρθε από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και την λύπη του για την κατάσταση του Μνημείου, ενώ και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του στηλιτεύει τις εικόνες καταστροφής, υπενθυμίζοντας ότι η Αγία Σοφία, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, τυγχάνει ιδιαίτερης προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας καταθέτει η Ρωσία

Τζούλιαν Ασάνζ: Και επίσημα εντολή έκδοσης στις ΗΠΑ – Ποια «βήματα» ακολουθούν

Συγκλονιστικό: Βγήκε από τη φυλακή μετά από 32 χρόνια για φόνο που δεν έκανε – Τον «τύλιξε» η αστυνομία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01