search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 17:21
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση ΟΗΕ για «άμεση» εκεχειρία στη Μαριούπολη – Συγκλονίζουν παιδιά στο Αζοφστάλ

24.04.2022 16:52
mariupol-234-new

Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

Το Κίεβο ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη στη Θάλασσα του Αζόφ και κυρίως το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών μαχητών.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεκσίι Αρέστοβιτς δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εφορμήσουν εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη από εδάφους, με τη στήριξη αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών πυροβολικού.

Ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι «ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και περισσότερους από 1000 αμάχους, που κρύβονται στο εργοστάσιο».

Την ίδια ώρα, βίντεο το οποίο δημοσιεύει ο Guardian δείχνει μικρά παιδιά και τις μητέρες τους που φέρονται να βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο. Όπως λένε οι ίδιοι, τελειώνουν οι δυνάμεις τους και πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως σε ασφαλές έδαφος. 15 παιδιά φέρονται να ζουν σε σήραγγες κάτω από το εργοστάσιο, ενώ σύμφωνα με το βρετανικό μέσο είναι παγιδευμένα μαζί με τις οικογένειές τους και άλλους αμάχους.

Στο βίντεο φαίνεται ένα παιδί που λέει πως επιθυμεί απεγνωσμένα να δει ξανά το φως του ήλιου και να αναπνεύσει καθαρό αέρα έξω μετά από εβδομάδες στα καταφύγια. Μια άλλη γυναίκα, ισχυρίζεται ότι έχει περάσει 50 ημέρες σε υπόγεια καταφύγια, ενώ άλλοι λένε ότι βρίσκονται στο εργοστάσιο από τις αρχές Μαρτίου.

Όπως φαίνεται να λένε οι άμαχοι στο βίντεο, τα τρόφιμα και το νερό έχουν σχεδόν τελειώσει. Μια γυναίκα στη συνέχεια απευθύνει έκκληση για βοήθεια. «Δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Το παιδί μου πρέπει να απομακρυνθεί σε μια ειρηνική περιοχή όπως και πολλά παιδιά ακόμα. Εκλιπαρούμε για εγγυήσεις ασφάλειας για τα παιδιά μας».

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Ναυάγησε τουριστικό πλοίο – 17 αγνοούμενοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ νεκροί από βομβαρδισμούς στο Λουχάνσκ, ένας στο Ντνιπροπετρόφσκ

OHE: Στην Άγκυρα τη Δευτέρα ο Αντόνιο Γκουτέρες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 17:16