search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:43
MENU CLOSE

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν- Ζελένσκι – H απομάκρυνση τραυματιών και αμάχων από τη Μαριούπολη στο επίκεντρο

24.04.2022 19:09
erdogan09-new

Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, έγινε σήμερα γνωστό από την τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε ότι η απομάκρυνση των τραυματιών και αμάχων από τη Μαριούπολη πρέπει να διασφαλιστεί, προσθέτοντας πως η Τουρκία βλέπει καταρχήν θετικά το θέμα της εγγυήτριας χώρας. Η Ουκρανία επιδιώκει να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των συνομιλιών του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι είπε πως εκείνος και ο Ερντογάν συζήτησαν την ανάγκη άμεσης εκκένωσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, μεταξύ άλλων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ και την ανταλλαγή των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Ερντογάν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως «Δεν έχουν εξαντληθεί οι ελπίδες μας», όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

«...Σχεδιάζουμε να έχουμε και πάλι τηλεφωνική επικοινωνία με τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν και τον (ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι σήμερα ή αύριο. Με την τηλεφωνική επικοινωνία σκοπεύουμε να μεταφέρουμε την διαδικασία της Κωνσταντινούπολης σε επίπεδο ηγετών», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

 Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για την αποτυχία δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου 

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί που να οδηγεί εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες.

Η Βερεστσούκ είπε ότι η ουκρανική πλευρά θα επιχειρήσει ξανά αύριο να δημιουργήσει ένα ασφαλές πέρασμα εκτός της Μαριούπολης. Κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Μόσχα προτού επισκεφθεί το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα, να ζητήσει να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη.

«Αυτό θα πρέπει ο Γκουτέρες να συζητήσει στη Μόσχα, εάν προετοιμάζεται να μιλήσει σχετικά με την ειρήνη», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλικές εκλογές: Έτοιμος ο Μακρόν να σπάσει αρνητική παράδοση 20 ετών – Προβληματισμός για τα ποσοστά συμμετοχής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 5,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη ρωσική εισβολή

OHE: Στην Άγκυρα τη Δευτέρα ο Αντόνιο Γκουτέρες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:36