search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:22
MENU CLOSE

Διαπραγμάτευση για την Ουκρανία: Περιορίζει τη στρατιωτική παρουσία η Ρωσία – Ουδετερότητα έναντι εγγυήσεων ασφαλείας ζητά το Κίεβο

29.03.2022 14:45
diapragmateysi_ukraine

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους ουκρανούς και τους ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε ένα ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, θα συνεχιστούν και αύριο ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές

Κι αυτό γιατί ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαϊλο Ποντόλιακ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, αναφέρει το Reuters.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία.

Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.

Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως χώρας που δεν ανήκει στο μπλοκ και ως μη πυρηνικό κράτος με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι

Το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τη ρωσική αντιπροσωπεία, αναφέρει ότι τα βήματα περιλαμβάνουν «δραστική μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνιχίφ», καθώς και τη δυνατότητα συνάντησης μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταυτόχρονα με τη υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας των Υπουργών Εξωτερικών και των δύο χωρών.

Δεν υπήρχε αρκετό υλικό στις παρούσες ουκρανικές προτάσεις που να εγγυάται μια συνάντηση ανάμεσα στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν οι ουκρανοί διαπραγματευτές.

Εγγυήτρια χώρα και την Τουρκία θέλει το Κίεβο

Ο Ποντόλιακ τόνισε ότι το Κίεβο ζητά να περιλαμβάνεται και η Τουρκία μεταξύ των οκτώ εγγυήτριων χωρών που ζητά η Ουκρανία, ενώ επεσήμανε ότι το καθεστώς της Κριμαίας θα αποτελέσει χωριστό τμήμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Anadolu η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Κίεβο.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές τόνισαν μεταξύ άλλων: “Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο. Πρέπει να επικρατήσει πρώτα η ειρήνη. Οι συνθήκες παραβιάστηκαν. Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη αλλιώς πως να μιλήσουμε. Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε. Ο γενικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα. Αυτό είπαμε και στη ρωσική πλευρά κα δεν υποχωρούμε. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για δύο εβδομάδες, ταυτόχρονα μιλάμε και με τις εγγυήτριες χώρες”.

Οι εγγυήτριες χώρες, κατά τους Ουκρανούς, θα είναι οκτώ, ανάμεσά τους και η Τουρκία.

Κατά τους Ουκρανούς, το ζήτημα της Κριμαίας θα συζητηθεί ξεχωριστά.

FT: Η Ρωσία δεν ζητά πλέον αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας

Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να «αποναζιστικοποιηθεί» και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο ως μέρος των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Το προσχέδιο κατάπαυσης του πυρός δεν περιέχει κανένα σημείο για τρία από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας — «απαναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν ρώσοι διαπραγματευτές.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες».

«Δύσκολες διαπραγματεύσεις»

Η ουκρανική τηλεόραση ανέφερε ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν με «κρύο καλωσόρισμα» – και χωρίς χειραψία μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Νωρίτερα, όπως είχε γίνει γνωστό, εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών είχαν τεθεί επί τάπητος όπως δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Photo twitter @safranboludan

Ερντογάν: Βάλτε τέλος σε αυτή την τραγωδία

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν είπε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές “να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία”.

«Εναπόκειται και στις δύο πλευρές να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία. Η επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης το συντομότερο δυνατό είναι προς το συμφέρον όλων. Πιστεύουμε ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες», τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι «η παράταση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», την ώρα που δέκα εκατομμύρια άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις εντολές των ηγετών σας, έχει δημιουργήσει ελπίδες για ειρήνη», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς», κατέληξε.

Τσαβούσογλου: Η σημαντικότερη πρόοδος που έχει γίνει μέχρι σήμερα

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών μετά από δύο και πλέον εβδομάδες, με την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, να μπαίνει πλέον στην πέμπτη της εβδομάδα.

Μιλώντας από τον χώρο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.

Συμπλήρωσε ότι τα «πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια.

Πεσκόφ: Ο Αμπράμοβιτς δεν είναι επίσημο μέλος της αντιπροσωπείας

Μέχρι αύριο θα φανεί αν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο Πεσκόφ, προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει την παρουσία του μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι ο Ρώσος ολιγάρχης δεν αποτελεί επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά συμμετέχει κατόπιν συμφωνίας Μόσχας – Κιέβου.

Χαρακτήρισε «πόλεμο παραπληροφόρησης» τα όσα έχουν αποκαλυφθεί από χθες περί της δηλητηρίασης του Αμπράμοβιτς στις αρχές του μήνα και απέκλεισε προς το παρόν συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν λέγοντας ότι οι προσωπικές ύβρεις δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη ρωσική πλευρά.

Επέμεινε ότι οι ξένες εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν ότι ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουν ρούβλια και να πληρώσουν.

Κατά τις δηλώσεις του ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν μια “σχεδόν άνευ προηγουμένου” άνοδο της υποστήριξης των Ρώσων στον Πούτιν και ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει την “απόλυτη υποστήριξη” του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ο ορφανός που έγινε δισεκατομμυριούχος – Η πολιτική, οι σχέσεις του με τον Πούτιν και η Τσέλσι (Video/Photos)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλα τα βλέμματα στην Κωνσταντινούπολη για τις κρίσιμες συνομιλίες (videos)

Βραζιλία: Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Μπολσονάρου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:20