search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:47
MENU CLOSE

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Παρών στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας ο ολιγάρχης (video/photos)

29.03.2022 12:13
abramovic_exo

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία μάλιστα του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθονται απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τις αντιπροσωπείες δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν “νόμιμες ανησυχίες“, ενώ τόνισε ότι “εναπόκειται και στις δύο πλευρές να τερματίσουν αυτή την τραγωδία“.

Σύμφωνα με δύο πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters αλλά κα φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στις συνομιλίες παρίσταται και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC, Tom Bateman, ο Ρώσος ολιγάρχης δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά βρίσκεται στον χώρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, καθώς στιγμιότυπο τον δείχνει να κάθεται δίπλα στον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι πρώτες που διεξάγονται διά ζώσης εδώ και περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες, αναμένεται να είναι δύσκολες και δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες ότι θα έχουν αποτελέσματα.

Ρόμαν Αμπράμοβιτς – ο ταχυδρόμος

Πώς ενεπλάκη σε μία πολύ κρίσιμη διπλωματική διαδικασία ο μεγιστάνας; Η εμπλοκή του αρχίζει λίγες μέρες αφότου άρχισε ο πόλεμος, όταν –σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη της Τσέλσι«επικοινώνησε μαζί του η ουκρανική πλευρά για να υποστηρίξει την επίτευξη μίας ειρηνικής λύσης».

Μόλις πριν από λίγες μέρες το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι ο Αμπράμοβιτς είχε ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι σχετικές πληροφορίες είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας, καθώς είναι δύσκολο να «κρυφτεί» ο ολιγάρχης από τα media, πολύ περισσότερο όταν το όνομά του βρίσκεται στη λίστα με τα άτομα που υφίστανται κυρώσεις λόγω των σχέσεών τους με τον Πούτιν.

Ο Αμπράμοβιτς χρησιμοποίησε αρκετές φορές το προσωπικό του τζετ για να μετακινηθεί μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Μόσχας και Κιέβου, κομίζοντας μηνύματα μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και χθες, παραμονή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, αποκαλύφθηκε ότι άγνωστοι προσπάθησαν να δηλητηριάσουν τον Αμπράμοβιτς και άλλους δύο διαπραγματευτές, όταν βρέθηκαν στο Κίεβο στις αρχές του μήνα. Τα σενάρια για το τι έγινε είναι πολλά, αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια. Μάλλον τα όσα έχουν κυκλοφορήσει θα δώσουν τροφή σε κάποιον σεναριογράφο του Χόλυγουντ.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος του μεγιστάνα δήλωσε: «Επιβεβαιώνω ότι η ουκρανική πλευρά ήρθε σε επαφή με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς για να υποστηρίξει την επίτευξη ειρηνικής λύσης και εκείνος προσπαθεί να βοηθήσει».

Λέγεται πως η εμπλοκή του μεγιστάνα έγινε κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού κινηματογραφικού παραγωγού, Αλεξάντερ Ροντνιάσκι, που ζήτησε βοήθεια από προσωπικότητες που έχουν διασυνδέσεις στην Ρωσία.

«Παρόλο που είναι περιορισμένη η επιρροή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, είναι ο μόνος που απάντησε (στο αίτημα) και ανέλαβε να προσπαθήσει», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ροντνιάσκι.

Στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, ο Αμπράμοβιτς πήρε μέρος σε συνομιλίες που έγιναν στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον ερευνητικό δημοσιογραφικό οργανισμό  Bellingcat οι συνομιλίες κράτησαν μέχρι τις 10 το βράδυ της 3ης Μαρτίου. Τρία μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας πήγαν σε ένα διαμέρισμα στο Κίεβο, όπου άρχισαν να αισθάνονται κάποια περίεργα συμπτώματα, πόνους στα μάτια και δερματικά εξανθήματα. «Τα συμπτώματα υποχώρησαν το πρωί», σύμφωνα με το Bellingcat.

Το πρωί της 4ης Μαρτίου, ο Αμπράμοβιτς και οι άλλοι δύο διαπραγματευτές μετέβησαν από το Κίεβο στην πόλη Λβιβ, οδικώς και από εκεί στην Πολωνία. Στην Βαρσοβία επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος με το οποίο έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις. Στην Κωνσταντινούπολη έλαβαν και ιατρική βοήθεια για τα προβλήματα που είχαν παρουσιάσει την προηγούμενη μέρα.

Στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα  Bild, ο Ρώσος μεγιστάνας πήρε μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κούλεμπα. Η εφημερίδα έγραψε ότι ο ολιγάρχης μπήκε στην αίθουσα όπου γινόταν η συνάντηση από μία βοηθητική είσοδο για να μην τον εντοπίσουν οι δημοσιογράφοι.

Στις 14 Μαρτίου ο Αμπράμοβιτς εντοπίστηκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Στις 15 Μαρτίου, λέγεται ότι ο Αμπράμοβιτς με το προσωπικό του τζετ έφτασε στην Μόσχα, αφού έκανε μια σύντομη στάση στην Κωνσταντινούπολη. Οι κινήσεις αυτές εντοπίστηκαν από το Flightradar24.

Στις 24 Μαρτίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε την συμμετοχή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στον πρώτο κύκλο επαφών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι πλέον δεν είχε ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμπράμοβιτς εξακολουθεί να έχει ρόλο και μάλιστα βασικό όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι βρίσκεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, μαζί με τις επίσημες αντιπροσωπείες των δύο πλευρών…

Διαβάστε επίσης:

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ο ορφανός που έγινε δισεκατομμυριούχος – Η πολιτική, οι σχέσεις του με τον Πούτιν και η Τσέλσι (Video/Photos)

Γουίλ Σμιθ: Δημόσια συγγνώμη στον Κρις Ροκ για το χαστούκι στα Όσκαρ – «Ξεπέρασα τα όρια και έκανα λάθος»

Βραζιλία: Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Μπολσονάρου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:46