search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:43
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Και …δελφίνια επιστρατεύει η Μόσχα στην Μαύρη Θάλασσα

28.04.2022 08:59
dolphins new

Αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη ύβρη του ανθρώπου. Να χρησιμοποιεί άλλα πλάσματα του πλανήτη όχι για ειρηνικούς ή έστω επιστημονικούς σκοπούς αλλά ως στρατιώτες στον πόλεμο . Και όπως φαινεται το κάνει η Ρωσία, το έκανε στο παρελθόν η Ουκρανία ενώ δεν θα μπορύσαν να …λείψουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες  

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας  Guardian, το US Naval Institute (USNI) εξέτασε εικόνες που ελήφθησαν από δορυφόρο στη ναυτική βάση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο περιφράξεις δελφινιών μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, όταν ξεκινούσε η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Εκπαιδεύουν δελφίνια για στρατιωτικούς σκοπούς

Η Ρωσία έχει παρελθόν στην εκπαίδευση δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, και στη χρήση των έξυπνων θηλαστικών για την ανάκτηση αντικειμένων και την αποθάρρυνση δυτών του εχθρού.

Kαι η Ουκρανία είχε εκπαιδεύσει στο παρελθόν δελφίνια σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε τη σοβιετική εποχή και πέρασε στο περιθώριο τη δεκαετία του ’90.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η Σοβιετική Ένωση όσο και οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τεχνικές εκπαίδευσης των δελφινιών, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες ηχοεντοπισμού τους, χάρη στις οποίες μπορούν να ανιχνεύουν αντικείμενα όπως υποβρύχιες νάρκες.

ΗΠΑ: Συντηρούσαν στρατιά δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων

Οι ΗΠΑ είχαν ξοδέψει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση μιας «στρατιάς» δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων – που επίσης μπορούν να εκπαιδευτούν- με στόχο τη χρήση τους σε συρράξεις.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας επιχείρησε να αναβιώσει το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης το 2012, όμως τα θηλαστικά έπεσαν σε ρωσικά χέρια μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Το Κίεβο απαίτησε τότε την επιστροφή των δελφινιών, αλλά χωρίς να βρει ανταπόκριση, και το Ria Novosti μετέδωσε εκείνη την εποχή ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επεκτείνει το πρόγραμμα.

Δορυφορικές εικόνες από το 2018 είχαν αποκαλύψει ότι η Ρωσία είχε επίσης χρησιμοποιήσει δελφίνια και στη ναυτική της βάση στην Ταρτούς, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Διαβάστε επίσης

Γαλλικές εκλογές: Ραντεβού στον «τρίτο γύρο»

Ο «Μεγάλος Αδελφός» στην τηλεργασία – Το λογισμικό που σε παρακολουθεί χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι (Photos)

Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν υπάρχει συμφωνία για συνάντηση με τον Πούτιν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:39