search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 00:47
MENU CLOSE

Sex Pistols: Γιατί τραγουδούν και πάλι το God Save the Queen

04.05.2022 06:00
sex pistols- cover 98-new

Το εμβληματικό τραγούδι για τους αντιμοναρχικούς, το God Save the Queen των Sex Pistols, είχε κυκλοφορήσει το 1977, για να συμπέσει με το Αργυρό Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ.  Τώρα οι Sex Pistols επανακυκλοφορούν το περίφημο τραγούδι με την ευκαιρία του επικείμενου Πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το τραγούδι, το 1977, απαγορεύτηκε η μετάδοσή του από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ωστόσο έφτασε στο νούμερο δύο των τσαρτς.

Ο αντιμοναρχικός πανκ-ροκ ύμνος αποκαλεί την μοναρχία «φασιστικό καθεστώς» και μεταξύ των στίχων υπάρχει ο περίφημος : «Αυτή δεν είναι άνθρωπος / και δεν υπάρχει μέλλον/ ενώ η Αγγλία ονειρεύεται».

Παρά την απαγόρευση μετάδοσης του τραγουδιού, που θεωρήθηκε προσβλητικό για τον βρετανικό θρόνο, το single έφτασε στο νούμερο δύο των τσαρτς και μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που ο σχετικός κατάλογος περιελάμβανε ένα τραγούδι χωρίς να αναφέρεται ο τίτλος του– υπήρχε μόνο ένα κενό αντί τίτλου στον κατάλογο με τις επιτυχίες…

Τότε κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο κατάλογος με τις επιτυχίες είχε … πειραχτεί για να μην φτάσει το God Save the Queen στο νούμερο ένα.

Ο ντράμερ των Sex Pistols, Πολ Κουκ είχε αρνηθεί ότι η κυκλοφορία του τραγουδιού επιλέχτηκε έτσι ώστε να συμπέσει με το Ιωβηλαίο της βασίλισσας και υποστήριξε ότι «δεν το ξέραμε. Ήταν μια προσπάθεια να βγούμε έξω και να σοκάρουμε τον κόσμο».

Αυτός που σίγουρα σοκαρίστηκε ήταν η δισκογραφική A&M π ου έσπασε το συμβόλαιο με τους Sex Pistols, οι οποίοι τελικά έβγαλαν το single με το απαγορευμένο τραγούδι με την εταιρία Virgin.

Μάλιστα τα μέλη του συγκροτήματος είχαν συλληφθεί όταν έπαιξαν το τραγούδι τους σε ένα σκάφος που έπλεε στον ποταμό Τάμεση…

Αυτή την φορά το τραγούδι θα επανακυκλοφορήσει από την δισκογραφική Virgin, σε 4.000 αντίτυπα και θα διατεθούν στην αγορά άλλες 1.977 κόπιες της σπάνιας πρώτης ηχογράφησης που είχε γίνει με την δισκογραφική A&M πριν σπάσει το συμβόλαιο.

Στο single της A&M η δεύτερη πλευρά θα έχει την πρώτη εκτέλεση του κομματιού No Feelings, ενώ το δισκάκι που βγάζει η Virgin θα έχει στη δεύτερη πλευρά το Did You No Wrong.

Διαβάστε επίσης:

Σολτς: «Η Ευρώπη ζει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» – «Καμπανάκι» για πυρηνικό κίνδυνο από τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μιχαήλ σκοτώθηκε στο Άζοφσταλ – Η επιβεβαίωση από τον Ουκρανό πρέσβη στην Ελλάδα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις και πυραυλικές επιθέσεις στην Λβιβ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 00:46