search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:13
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις και πυραυλικές επιθέσεις στην Λβιβ

03.05.2022 22:37
Lviv- ekrixeis98-0new

Στο σκοτάδι έχει βυθιστεί η ουκρανική πόλη Λβιβ , στα δυτικά της Ουκρανίας, καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Αντρίφ Σαντοβάι,  σημειώνονται εκρήξεις.

Οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν κυρίως τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Λβιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο αυτής της πόλης στα δυτικά της χώρας.

«Τρεις σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές έπειτα από επίθεση πυραύλων», δήλωσε ο δήμαρχος Αντριι Σαντόβι μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας ότι τα αντλιοστάσια ήταν χωρίς ρεύμα λόγω των ζημιών.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν αρκετές γειτονιές της Λβιβ. Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης από τις τοπικές αρχές στις περιοχές Βινίτσια (κεντρικά), Οδησσό (νοτιοδυτικά) και Κιρόβογκραντ (κεντρικά), χωρίς να αναφέρουν τις ζημιές.

Η περιοχή της Υπερκαρπάθιας, που συνορεύει με την Ουγγαρία στη δυτική Ουκρανία και μέχρι στιγμής είχε γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς, επλήγη για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Ένας πύραυλος έπεσε σε ορεινή περιοχή της Υπερκαρπάθιας. Οι υπηρεσίες εργάζονται επί τόπου, διευκρινίζουμε τις πληροφορίες για τους τραυματίες και τα πιθανά θύματα», δήλωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής, ο Βίκτορ Μικίτα.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων σε εργοστάσιο στην Αβντιίβκα, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο πεδίο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Αζοφστάλ

Νωρίτερα την Τρίτη, η Ρωσία εξαπέλυσε «σφοδρή επίθεση», με τη στήριξη αρμάτων μάχης και πεζικού, εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ, της τελευταίας εστίας ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη,  όπως ανακοίνωσε ένας διοικητής του τάγματος Αζόφ, που υπερασπίζεται τις εγκαταστάσεις.

«Μια σφοδρή επίθεση στην περιοχή του Αζοφστάλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, με τη στήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης, με απόπειρες αποβίβασης στρατευμάτων, με τη βοήθεια πλοίων και ενός μεγάλου αριθμού δυνάμεων του πεζικού», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, σε ένα βιντεομήνυμα στο Telegram.


«Θα κάνουμε τα πάντα για να τους απωθήσουμε», συμπλήρωσε, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για τη λήψη «άμεσων μέτρων με στόχο την απομάκρυνση των αμάχων», που παραμένουν εγκλωβισμένοι με τους Ουκρανούς μαχητές σε αυτό το τεράστιο εργοστάσιο στη Μαριούπολη, στρατηγικής σημασίας λιμάνι στο νότιο τμήμα του Ντονμπάς, που έχει σχεδόν πλήρως τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο ίδιος διευκρίνισε, την ίδια στιγμή, ότι σφοδροί βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα, πριν από την επίθεση αυτή, όπου σκοτώθηκαν δύο γυναίκες και τραυματίστηκαν «περίπου 10 άμαχοι».

«Αυτή τη νύχτα, το εχθρικό ναυτικό και χερσαίο πυροβολικό βομβάρδισαν το εργοστάσιο Αζοφστάλ, με τη χρήση πολύ βαριών βομβών», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν τις εκτενείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, καθώς Ουκρανοί στρατιώτες εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία που κηρύχθηκε εκεί για να μετακινηθούν σε καλύτερες θέσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου.

«Κηρύχθηκε εκεχειρία, άμαχοι έπρεπε να απομακρυνθούν από το έδαφος της Azovstal. Ουκρανοί στρατιωτικοί και του (τάγματος) Αζόφ, που βρίσκονται στο εργοστάσιο, το εκμεταλλεύτηκαν. Βγήκαν από τα υπόγεια, πήραν θέσεις βολής στο έδαφος και στα κτίρια του εργοστασίου», προσθέτει το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το RIA.

«Τώρα μονάδες του ρωσικού στρατού και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό και την αεροπορία, αρχίζουν να καταστρέφουν αυτές τις θέσεις βολής», καταλήγει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης:

Παραίτηση με παρασκήνιο για τον γραμματέα του CSU στη Βαυαρία

Κύπρος: Από το 2026 ξεκινά τις εξαγωγές φυσικού αερίου

Ο Μακρόν προσφέρεται να βοηθήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:13