search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:30
MENU CLOSE

Δυο φορές πρόσφυγας – Η συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου που ο πόλεμος ξερίζωσε ξανά

06.05.2022 06:00
refugees_ukraine_new

Ο Μοχαμούντ Αμπντί μάζεψε τα πράγματα της οικογένειάς του σε σάκους και βαλίτσες την μέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και είναι ένας από τα εκατομμύρια των προσφύγων αυτού του πολέμου. Όμως για τον Μοχαμούντ Αμπντί η προσφυγιά είναι πια κομμάτι της ζωής του.

Επτά χρόνια νωρίτερα είχε φύγει από την Σομαλία και κατέφυγε στην Ουκρανία για να σωθεί από τον πόλεμο στην πατρίδα του. Τώρα αναζήτησε καταφύγιο στη Γερμανία.

Ο 31 ετών Αμπντί είχε αρχίσει να φτιάχνει τη ζωή του στην Ουκρανία, όπου ζούσε με την σύζυγό του Ζαμζάμ και την επτάχρονη κόρη τους, την Ρουέιντα. Το πρωί της Πέμπτης, 24 Φεβρουαρίου, ετοιμαζόταν για να πάει στη δουλειά του, στο Κίεβο και η γυναίκα του ετοίμαζε την κόρη τους για το σχολείο. Η ζωή τους ανατράπηκε μόλις άκουσαν τις πρώτες εκρήξεις.

Ο Αμπντί, η Ζαμζάμ και η μικρή Ρουέιντα έμειναν στο διαμέρισμα. Ήταν νευρικοί, δεν ήξεραν τι να κάνουν, ούτε μπορούσαν να υπολογίσουν την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής.

Όταν πια κατάλαβαν τι συνέβαινε αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Με βιασύνη μάζεψαν τα πράγματά τους,  βγήκαν στον δρόμο και κατευθύνθηκαν στον πλησιέστερο σταθμό λεωφορείων, όπου είδαν εκατοντάδες ανθρώπους που έψαχναν τρόπο για να φύγουν.

«Ο πόλεμος ξαφνικά άλλαξε τους στόχους της οικογένειας και το μόνο που σκεφτόμαστε ήταν πως θα ξεφύγουμε», δήλωσε στο Al Jazeera ο Αμπντί, που σήμερα βρίσκεται με την οικογένειά του στην Γερμανία.

Οι δρόμοι του Κιέβου ήταν γεμάτοι αυτοκίνητα, οι οδηγοί κορνάριζαν συνεχώς, ψάχνοντας μία οδό διαφυγής. Οδό διαφυγής έψαχνε και ο Αμπντί, μόνο που δεν ήταν η πρώτη φορά. Πριν από επτά χρόνια έφυγε από την Σομαλία. Εκεί εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Πέρασε στην Αιθιοπία, από εκεί στην Ρωσία για να βρεθεί  τελικά στην Ουκρανία, όπου έβγαζε ένα μεροκάματο εργαζόμενος ως κηπουρός. Ήταν ευτυχής που είχε βρει μία ασφαλή χώρα στην Ευρώπη για να κάνει οικογένεια.

Ύστερα από επτά χρόνια, βγήκε στους δρόμους του Κιέβου κι έψαχνε και πάλι καταφύγιο κάπου αλλού. Στο μικρό λεωφορείο στο οποίο επιβιβάστηκε η οικογένεια του Αμπντί έμεινε από καύσιμα έξω από το Κίεβο. Επικρατούσε πανικός, στα βενζινάδικα είχαν σχηματιστεί ατέλειωτες ουρές.

«Καθώς πηγαίναμε προς τα σύνορα με την Πολωνία φοβόμουν μήπως χτυπήσουν οι Ρώσοι. Σκεφτόμουν και πάλι την αβεβαιότητα που είχαμε μπροστά μας», λέει στο Al Jazeera ο Αμπντί. Δεν φανταζόταν ότι θα αντιμετώπιζε και πάλι την ίδια αβεβαιότητα, όπως τότε που έφευγε από την Σομαλία για την Ευρώπη.

Ύστερα από ταξίδι τριών ημερών, το οποίο περιγράφει ως ένα ταξίδι γεμάτο φόβο, ο Αμπντί και η οικογένειά του έφτασαν στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, όπου βρίσκονταν κι άλλοι πρόσφυγες από την Αφρική, την Ασία και την Μέση Ανατολή.

«Έφυγα από την πατρίδα μου εξαιτίας του πολέμου. Ένας άλλος πόλεμος κατέστρεψε την δεύτερη πατρίδα μου στην Ευρώπη και έγινα και πάλι πρόσφυγας, καταφεύγοντας αυτή την φορά στο Κάσελ της Γερμανίας», λέει ο Αμπντί, που επιθυμεί να φύγει από την Ευρώπη με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι που είναι δύσκολο, αφού ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν περίπου 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, αριθμός εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τα εκατομμύρια των προσφύγων λόγω του πολέμου.

Η Ουάσινγκτον και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της έχουν ανακοινώσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, αλλά δεν είναι σαφές εάν από αυτή την βοήθεια θα επωφεληθούν και οι πρόσφυγες που δεν είναι Ουκρανοί, αλλά διέμεναν στην Ουκρανία όταν εισέβαλαν οι Ρώσοι.

Στο Κάσελ της Γερμανίας, όπου έφτασε ο Αμπντί και η οικογένειά του, βρίσκεται ο Αμπντουλάχι Γουαέις, που κατάγεται από την Σομαλία και βοηθά τους πρόσφυγες που καταφεύγουν στην περιοχή για να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία αίτησης ασύλου.

«Δεν είναι η καλύτερη εποχή για να είναι κάποιος πρόσφυγας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αμπντουλάχι Γουαέις.

«Δυστυχώς πολλοί πρόσφυγες πλήττονται από τον ίδιο λόγο για τον οποίο εγκατέλειψαν και την πατρίδα τους και εξακολουθούν να αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Θα είναι δύσκολη η ένταξή τους στη γερμανική κοινωνία, δεδομένων των πολιτισμικών διαφορών και την επιφυλακτικότητα των ευρωπαϊκών κρατών να υποδεχτούν πρόσφυγες που δεν είναι ουκρανικής εθνικότητας», εξήγησε ο Αμπντουλάχι Γουαέις.

Διαβάστε επίσης:

Άμπερ Χερντ: Συλλογή υπογραφών για να μην παίξει στο «Aquaman 2» – Έχουν ξεπεράσει τα 3,5 εκατ.

Οι 10 Γερμανοί που «έπαιξαν» με τον Πούτιν

Έλον Μασκ: Εξασφάλισε χρηματοδότηση πάνω από 7 δισ. δολάρια για την εξαγορά του Twitter

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:28