search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 17:33
MENU CLOSE

Οι 10 Γερμανοί που «έπαιξαν» με τον Πούτιν

05.05.2022 17:55
merkel-new

Η Γερμανία είχε πάντα έναν προσανατολισμό προς τα ανατολικά την λεγόμενη «Ostpolitik» που ήταν μία γραμμή που ακολούθησαν πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρκετοί στο Βερολίνο αναρωτιούνται και δημοσίως «πως είναι δυνατό να κάναμε τόσο λάθος».

Υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ουκρανία ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς που διαδέχτηκε την Άνγκελα Μέρκελ έκανε μία δραματική στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την πολιτική έναντι της Ρωσίας.

Ύστερα από το πρώτο σοκ, το Βερολίνο άρχισε να κάνει πιο ουσιαστικά βήματα στην στροφή αυτή παρέχοντας στην Ουκρανία πολύ περισσότερα από πολιτική ενθάρρυνση και μερικές ρουκέτες της σοβιετικής εποχής, όπως σημειώνει το Politico.

Η δραματική και ιστορικής σημασίας αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας, που έγινε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αλλάζει μία πολιτική δεκαετιών, στην οποία πρωταγωνίστησαν κορυφαίοι πολιτικοί.

Άνγκελα Μέρκελ

Κανένας άλλος Γερμανός δεν είναι περισσότερο υπεύθυνος για την κρίση στην Ουκρανία από την Άνγκελα Μέρκελ, αποφαίνεται το Politico. Ως Καγκελάριος από το 2005 ως το 2021 η Μέρκελ ήταν εκείνη που βρισκόταν πίσω από την άρνηση του ΝΑΤΟ να δεχτεί την Ουκρανία στους κόλπους του.

Η Μέρκελ διατηρούσε πάντα μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, παρά την εισβολή των Ρώσων στη Γεωργία, την ανάμειξή τους στον πόλεμο της Συρίας, την προσάρτηση της Κριμαίας και την δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. Τον περασμένο μήνα μάλιστα, μία εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η Μέρκελ εξακολουθεί να θεωρεί σωστή την απόφαση που πήρε το 2008 για να μπλοκάρει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ήταν τόσο σίγουρη ότι η συνδιαλλαγή με την Ρωσία ήταν η εγγύηση για την ειρήνη, που έδωσε το πράσινο φως για τον αγωγό Nord Stream 2, τον οποίον οι ΗΠΑ θεωρούσαν αμφιλεγόμενης αξίας.

Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ

Άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Στάινμαγερ ήταν από εκείνους που υποστήριξαν την ενεργειακή συμμαχία της Γερμανίας με την Ρωσία μέσω των αγωγών Nord Stream. Όπως πολλοί σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί, ο Στάινμαγερ υποστήριζε ότι με τους αγωγούς αυτούς η αλληλεξάρτηση Ρωσίας και Γερμανίας θα ήταν τέτοια που θα αποτελούσε εγγύηση για την ειρήνη.

Πολιτική την οποία υποστήριξε ως υπουργός Εξωτερικών της Μέρκελ. Τώρα ως πρόεδρος της Γερμανίας παραδέχτηκε πως έσφαλε υποστηρίζοντας τον Nord Stream και έκανε λάθος εκτίμηση για τον Πούτιν.

Οργή στο SPD για την παρέμβαση Σρέντερ - Media

Γκέρχαρντ Σρέντερ

Όταν έχασε την καγκελαρία από την Μέρκελ το 2005, ο Σρέντερ θα μπορούσε να αποσυρθεί στο Ανόβερο για να κάνει μία ήσυχη ζωή με τη οικογένειά του. Με πολιτικούς όρους η καγκελαρία του ήταν η πιο πετυχημένη των τελευταίων δεκαετιών. Προτίμησε όμως να ακολουθήσει την οδό του χρήματος. Λίγες εβδομάδες αφότου παρέδωσε την καγκελαρία ανέλαβε την προεδρία του πρότζεκτ Nord Stream, το οποίο είχε εγκρίνει τις τελευταίες μέρες της διακυβέρνησής του.

Κατά το Politico, για ένα πράγμα είναι γνωστός ο Σρέντερ: ότι είναι πιστός. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, παρέμεινε πιστός στον Πούτιν. Σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση του Politico, θα μπορούσε κάποιος να συγχωρέσει τον Σρέντερ για την υποστήριξη στο πρώτο πρότζεκτ των αγωγών Nord Stream, αλλά τελικά έφτασε να γίνει ο μεγαλύτερος υπερασπιστής του Πούτιν στη Δύση.

Ρόλο που εξακολουθεί να τον παίζει, παρόλο που πρόσφατα, μιλώντας στους New York Times, χαρακτήρισε «λάθος» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τζο Κάιζερ

Αν και σύμφωνα με την άποψη του Politico οι Γερμανοί πολιτικοί  ηγέτες έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την εξάρτηση από την Ρωσία, είναι επίσης αληθές ότι κάποιοι τους εξωθούσαν σε αυτή την πολιτική.  Ο πιο ισχυρός παράγοντας που ασκούσε πίεση στην πολιτική ηγεσία είναι ο Τζο Κάιζερ. Ως εκτελεστικός διευθυντής της Siemens από το 2013 ως το 2021, ο Κάιζερ δεν σταμάτησε να κλείνει δουλειές με την Ρωσία και μάλιστα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014 αρνήθηκε να ακυρώσει προγραμματισμένο ταξίδι στην Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν στην προσωπική κατοικία του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου.

«Ήμουν από εκείνους που πίστεψαν στο δόγμα Βάντλελ ντουρχ Χάντελ», είπε πρόσφατα, αναφερόμενος στην γερμανική στρατηγική που απέβλεπε στην «μεταμόρφωση» των αυταρχικών καθεστώτων μέσω της εμβάθυνσης των εμπορικών δεσμών με αυτές τις χώρες.

Βόλφγκανγκ Ράιτζλε

Είναι ο κινητήριος μοχλός πίσω από τον βιομηχανικό κολοσσό Linde και φρόντισε να εμβαθύνει τις σχέσεις της εταιρίας με την Ρωσία. Ελάχιστα στελέχη της γερμανικής βιομηχανίας είχαν τόσο στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Πούτιν, όσο ο Ράιτζλε, ο οποίος πέρυσι υπέγραψε ένα συμβόλαιο ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, για τη δημιουργία τεράστιου κέντρου επεξεργασίας φυσικού αερίου κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Εσθονία. Μέχρι τώρα η εταιρία δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό.

Ματίας Πλάτζεκ

Ο πρώην πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου του Βραδεμβούργου και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, ήταν ο άνθρωπος που προσπάθησε να πείσει τους Γερμανούς ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τους Ρώσους. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ανατολική Γερμανία, ο Πλάτζεκ υποστήριζε πως η Δύση δεν κατανοεί την Ρωσία και πρέπει να κάνει βήματα για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.

Ο Πλάτζεκ, κατά το Politico, έκανε το λάθος να είναι λάτρης του σοβιετικού σινεμά και μόλις μία μέρα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραδέχτηκε ότι είχε λάθος εκτίμηση για την Ρωσία, λέγοντας πως αυτό που έγινε «είναι αδιανόητο».

Γκέοργκ Ρέστλε

Πολύ γνωστός ρεπόρτερ της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας και παρουσιαστής ενός ειδησεογραφικού μαγκαζίνο, του Monitor, ο Ρέστλε – κατά την άποψη του Politico – διέπραξε το λάθος να εκφράσει την εκτίμηση ότι η προς τα ανατολικά επέκταση του ΝΑΤΟ ευθύνεται για τον ανταγωνισμό με την Ρωσία.

Πάντως το Politico αναγνωρίζει στον Ρέστλε ότι ασκεί κριτική στον Πούτιν και στον πόλεμο.

Φρίντριχ Μερζ

Ο νέος ηγέτης των συντηρητικών της Γερμανίας θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν έχει σχέση με το αδιέξοδο στις σχέσεις με την Ρωσία, αλλά το Politico θυμάται ότι βρέθηκε στην λάθος πλευρά της ιστορίας, υποστηρίζοντας το πρότζεκτ  Nord Stream 2 και εκφράζοντας αντιρρήσεις για το μπλοκάρισμα της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT. Πάντως το Politico του αναγνωρίζει πως τώρα πλέον βρίσκεται στην σωστή πλευρά, αφού πρόσφατα επισκέφτηκε το Κίεβο και ασκεί πιέσεις για πιο σκληρή πολιτική έναντι της Μόσχας.

Γιούργκεν Χάμερμπας

Από την κριτική του Politico δεν λείπει ο Χάμερμπας, που θεωρείται  από πολλούς ως ο ανεπίσημος φιλόσοφος της Γερμανίας. Πραγματιστής, υπήρξε το σημείο αναφοράς για την γερμανική αριστερά για δεκαετίες, αλλά το 92χρονος φιλόσοφος έκανε το λάθος να πει ότι η Γερμανία είχε δίκιο που δεν έστελνε όπλα στην Ουκρανία.

Μανουέλα Σβέσιγκ

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Μέρκελ και πρωθυπουργός του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου, η Σβέσιγκ  κατάφερε να «φέρει» το τέρμα των αγωγών του Nord Stream 2 στο κρατίδιο όπου εκλέγεται. Υπερασπίστηκε από την πρώτη στιγμή το πρότζεκτ (και την Ρωσία), όπως σημειώνει το Politico, προσθέτοντας ότι  δεν έδειξε να έχει χρόνο για να ασχοληθεί με την Ουκρανία, αντιθέτως επικέντρωσε την προσοχή της στις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί ότι αδίκως επιτίθενται στην πολιτική που ακολουθεί στο κρατίδιό της, με τις απειλές για κυρώσεις σε βάρος των εταιριών  που εμπλέκονται στο πρότζεκτ.

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Εξασφάλισε χρηματοδότηση πάνω από 7 δισ. δολάρια για την εξαγορά του Twitter

Απόκοσμες εικόνες από την αμμοθύελλα στο Ιράκ – Στο νοσοκομείο περισσότερα από 1.000 άτομα (Photos)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τσετσένος πολέμαρχος Καντίροφ προτρέπει τον Πούτιν να κλιμακώσει τις επιθέσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 17:32