search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:50
MENU CLOSE

Έτοιμος να… ανθίσει ο Πύργος του Λονδίνου – Πυρετώδεις ετοιμασίες για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ (photos/videos)

09.05.2022 11:44
tower_of_london_poppies8
credit: adamnsinger

Το να προσφέρει κανείς λουλούδια σε μια κυρία, είναι μια κίνηση ευγένειας, εκτίμησης και αγάπης. Όταν όμως ένα ολόκληρο έθνος αποφασίζει να προσφέρει λουλούδια στην πρώτη κυρία της χώρας, τότε έχουμε μια εκδήλωση αγάπης, σεβασμού και βαθιάς ευγνωμοσύνης. Εξ’ άλλου πώς αλλιώς θα έπρεπε να γιορτάσουν το πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ;

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εργασίες που γίνονται στον περίβολο και την τάφρο του Πύργου του Λονδίνου έχουν αποκτήσει πυρετικούς ρυθμούς. Εκατοντάδες κηπουροί, εκατοντάδες εργάτες εξασκημένοι σε κηπουρικές και αγροτικές εργασίες έχουν σηκώσει τα μανίκια και δουλεύουν ασταμάτητα για να είναι όλα έτοιμα μέσα στο μήνα Μάιο. Αναρίθμητα φορτηγά ξεφορτώνουν τόνους χώματος, εκατοντάδες βέργες για πέργολες μοντάρονται σε διάφορες γωνιές, χιλιάδες φυτά έρχονται και προστίθενται σαν κομμάτια ενός ολάνθιστου παζλ που δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τη συνολική του εικόνα. Γιατί συμμετέχοντας στον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ, ο συνήθως αυστηρός και σκυθρωπός Πύργος του Λονδίνου θα γεμίσει χρώματα και αρώματα από εκατομμύρια λουλούδια που θα ανθίσουν στους εξωτερικούς του χώρους.

Με σύμμαχο το σύντομο βρετανικό καλοκαίρι

Το γενικό πρόσταγμα έχει ο Νάιτζελ Ντάνετ, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα αστικής χλωρίδας και κηπουρικής. Μαζί με τον εργοδηγό Μαρκ Γκρέγκορι, που σαν μαέστρος διευθύνει τις αφίξεις και αναχωρήσεις των φορτηγών, των τρακτέρ και των άλλων μηχανοκίνητων κηπουρικών μονάδων, κοιτούν κάθε τόσο τον ουρανό του Λονδίνου ψάχνοντας για σημάδια κακοκαιρίας, και πιστεύουν ότι: «Με σύμμαχο τον καλό καιρό θα τα καταφέρουμε να προλάβουμε!»

Στο μεταξύ, τόνοι χώματος ξεφορτώνονται και στρώνονται στα σημεία που θα δημιουργηθεί μια πραγματική θάλασσα από λουλούδια.

credit: stusmith_uk

Στο διάστημα από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, η μεγάλη αμυντική τάφρος του Πύργου θα μετατραπεί σ’ ένα ανθισμένο λιβάδι με χιλιάδες αγριολούλουδα που θα προκύψουν από τους ποικίλους σπόρους που έχουν ήδη σπαρθεί: λιναρόσπορους, σπόρους από μαργαρίτες, παπαρούνες, κυκλάμινα, ηλιοτρόπια και άλλα πολλά άνθη.

Το εγχείρημα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία -αλλά σε μικρότερη κλίμακα- στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ και του Μπάρμπικαν στο Λονδίνο, αλλά και στους δρόμους της πόλης του Σέφιλντ.

credit: It’s No Game

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, η ίδια αυτή «ομάδα» δημιούργησε τα Olympic Gold Meadows, στο ολυμπιακό χωριό του Στράτφορντ. Τότε χρειάστηκαν την τύρφη από δύο ολόκληρες φάρμες, οπότε μπορούν να υπολογίζουν με σχετική ασφάλεια τις ποσότητες και τον κόπο που χρειάζονται, και κινούνται αναλόγως. Επίσης, το 2014, η τάφρος του Πύργου είχε γεμίσει με 888.246 κεραμικές παπαρούνες (μία για κάθε Βρετανό  στρατιώτη που χάθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) τις οποίες είχαν φιλοτεχνήσει οι καλλιτέχνες Πολ Κάμινς και Τομ Πάιπερ. Υπολογίζεται ότι 5.000.000 άνθρωποι ταξίδεψαν μέχρι το Λονδίνο για να επισκεφτούν την μνημειακή αυτή εγκατάσταση.

credit: minniemouseaunt

Ο Νάιτζελ Ντάνετ, όμως, έχει μια άλλη προσέγγιση:

«Αυτή τη φορά θέλουμε να δώσουμε έμφαση στα αγριολούλουδα. Αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι σπάνια βλέπουμε αγριολούλουδα. Ποτέ δεν θα δούμε μια έκταση με μπλε καμπανίτσες και κυκλάμινα στους κήπους. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε όσο δυνατόν τη φύση μέσα στους κήπους του Πύργου. Αυτή είναι η δουλειά μου».

Εκρηκτική ανθοφορία

Με την ονομασία «SuperBloom» οι Άγγλοι εννοούν μια εκρηκτική μαζική ανθοφορία που δημιουργεί ολόκληρα ανθισμένα τοπία, αλλάζοντας μερικές φορές ακόμα και το χρώμα ολόκληρων βουνών. Το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί το 2019, στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, να βάφει με υπέροχα χρώματα την έρημο και τα φαράγγια της Καλιφόρνια.

Ο Ντάνετ είχε την εμπειρία να επισκεφθεί την περιοχή αυτή: «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πήγαιναν για να απολαύσουν το θέαμα. Ήμουν τυχερός που δοκίμασα αυτή την εμπειρία. Έβλεπες ολόκληρα βουνά να έχουν αλλάξει χρώμα».

credit: forkcandles

Η ιδέα να φέρουν μια μαζική ανθοφορία τύπου «Super Bloom» στο Λονδίνο, έπεσε το 2019 όταν η επιτροπεία διαχείρισης ιστορικών βασιλικών παλατιών, Historic Royal Palaces (HRP), πρότεινε στον Ντάνετ και στην πρωτοποριακή κηπουρική εταιρεία Grant Associates, να δημιουργήσουν από κοινού έναν κήπο στον Πύργο του Λονδίνου.

Βάσει των σχεδίων, οι επισκέπτες θα περιπλανώνται ανάμεσα στα λουλούδια μέσα από μονοπάτια που θα δημιουργούν δυνατές εντυπώσεις. Οι επισκέπτες θα περνάνε κατηφορίζοντας μέσω μιας «τσουλήθρας» στη γιγάντια τάφρο. Εκεί, θα υπάρχει και μια ανυψωμένη εξέδρα από πλεγμένα κλαδιά ιτιάς. Η κατασκευή ονομάζεται «Φωλιά» και κατασκευάστηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Σπένσερ Τζένκινς. Ειδικός φωτισμός θα υπογραμμίζει τις νυχτερινές δραστηριότητες και θα οριοθετεί τις νυχτερινές διαδρομές. Επίσης, μια ειδική ηχητική εγκατάσταση θα εκπέμπει επιλεγμένα ηχητικά θέματα εξουδετερώνοντας τους θορύβους των γύρω δρόμων και την βουή της πόλης.

credit: Speculum Mundi

Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10.000 μετρικοί τόνοι χώματος, οι οποίοι θα πέσουν πάνω από την παλιά πρασιά, και οι οποίοι θα επιλεγούν από τον ειδικό εδαφολόγο Τιμ Ο’ Χέιρι ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής απορροφητικότητα της υγρασίας, αλλά και  περιορισμένη γονιμότητα ώστε να μην βλασταίνει διαρκώς και χαλούν εύκολα τα σχέδια.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου (2021), άλλαξα τα αρχικά μίγματα σπόρων, και διάλεξα διάφορες ποικιλίες δυνατών σπόρων από πολλά φυτά, ώστε να έχουμε ένα ανάλογο αποτέλεσμα» τονίζει ο Ντάνετ.

credit: Monkey Mash Button

Έμφαση στην εγχώρια βιοποικιλότητα

Ο Ντάνετ δεν κρύβει ότι θα δώσει έμφαση στα ντόπια αγριολούλουδα, και δεν κρύβει πως είναι επηρεασμένος από τους πίνακες που έκανε ο Γάλλος ζωγράφος Μονέ, απεικονίζοντας τα τοπία του Τάμεση στις αρχές του 20ού αιώνα. Δίνει επίσης έμφαση στη χρονική διαδοχή που θα έχει αυτή η ανθοφορία. Για το λόγο αυτό προτιμά τα άνθη Echium Vulgare, τα πρώιμα Moroccan toadflax & gypsophila, τις παπαρούνες όλων των χρωμάτων, τα μικρά χαριτωμένα cornflowers, και το Ammi majus για το μεσοκαλόκαιρο, και τα άνθη cosmos και rudbeckia για το τέλος του καλοκαιριού.

Οι γνώστες της βοτανικής ισχυρίζονται πως το φετινό Super Bloom δεν θα είναι ένα απλό κηπευτικό γεγονός, αλλά η ανθοκομική εμπειρία του αιώνα. Σακουλάκια με διάφορους σπόρους στάλθηκαν και στα σχολεία παροτρύνοντας τους μαθητές να δημιουργήσουν τα δικά τους «superblooms». Αν λάβουμε υπ’ όψη μας την ιδιαίτερη αγάπη που έχουν για τους κήπους, αλλά και την ανθοκομική παράδοση των Βρετανών, η όλη επιχείρηση αποκτά έναν πραγματικά εθνικό χαρακτήρα.

credit: (Mick Baker)rooster

Το όλο εγχείρημα είναι εντυπωσιακό και σαν σύλληψη και σαν εφαρμογή. Αλλά με είκοσι εκατομμύρια λουλούδια που περιμένουμε να ανθίσουν, σίγουρα θα χρειαστεί να επανέλθουμε για να θαυμάσουμε και το τελικό αποτέλεσμα την 1η Ιουνίου του 2022.

Ας ανθίσουν, λοιπόν, όλα τα λουλούδια!

credit: Speculum Mundi
credit: ahisgett
credit: forkcandles
credit: ahisgett

Διαβάστε επίσης:

Κακοποίηση ζώων: «Πρωταθλητές» οι Έλληνες στα κρούσματα φρίκης – Τα 10 περιστατικά που συγκλόνισαν τη χώρα

Ρεζίν Ζύλμπερμπεργκ: Ποια ήταν η γυναίκα που… επινόησε τη ντισκοτέκ και έγινε «βασίλισσα» της νύχτας (Videos)

Greek Mafia: Ο αέναος κύκλος του αίματος – Τα συμβόλαια θανάτου και ο «πόλεμος» της νύχτας (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:49