search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 17:43
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Νέα ένταση σε πορεία κατά της αστυνομικής παρουσίας στο ΑΠΘ – Συγκέντρωση και στην Αθήνα (Videos/photos)

10.05.2022 21:30
thessaloniki09-new

Καζάνι που βράζει η Θεσσαλονίκη από το πρωί της Τρίτης με συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αφορμή την αστυνομική παρουσία στο πανεπιστημιακό ίδρυμα προκειμένου να περιφρουρήσουν τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης που γίνονται στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

Νωρίτερα, σημειώθηκε εκ νέου ένταση στην πορεία που πραγματοποίησαν φοιτητές  προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

 Συγκεκριμένα, όταν η πορεία έφτασε κοντά στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε από αυτή και άρχισε να πετάει πέτρες προς τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι πυρπόλησαν κάδους στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Πλάτωνος και στην οδό Ιασωνίδου.

Στην πορεία ακούστηκαν συνθήματα κατά της παρουσίας της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και του νόμου για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η πορεία διέσχισε τις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη , Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου και ολοκληρώθηκε στην Καμάρα.

Ένα άλλο μπλοκ φοιτητών άρχισε την πορεία του από την πλατεία Αγίας Σοφίας και περνώντας από την οδό Τσιμισκή κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Τρίτης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στον πανεπιστημιακό χώρο καθώς συνεργεία ξεκίνησαν σήμερα την απομάκρυνση των οικοδομικών υλικών, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Τμήμα Βιολογίας στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».
Σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με ξύλο, δακρυγόνα, κρότου λάμψης και προσαγωγές,

Για το θέμα προκλήθηκε και οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση αλλά και αντιδράσεις από φοιτητικές παρατάξεις κια κομματικές νεολαίες με την ΚΝΕ να καταγγέλλει «οργανωμένο σχέδιο καταστολής» στο ΑΠΘ και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή της στο facebook να σημειώνει :«Η αστυνομία εκφοβίζει και ξυλοκοπεί τους φοιτητές/τριες του ΑΠΘ. Μια εβδομάδα πριν τις φοιτητικές εκλογές η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει εικόνες άγριας καταστολής και τρομοκρατίας στο ΑΠΘ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ που έλεγε ότι ο «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τους καταστροφείς – Ο Τσίπρας δεν έβγαλε μιλιά» τόνισε ότι η ΝΔ, το «κόμμα της ανομίας και της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, προσπαθεί να υπερκαλύψει το αδιέξοδό της καταφεύγοντας στη συκοφαντία».

«Έχοντας την κυρία ευθύνη για τη μετατροπή του ΑΠΘ σε πεδίο μάχης επενδύει στην πόλωση και στην καταστροφή. Θα όφειλε να είναι πιο προσεκτική.

Ειδικά σήμερα που ένας νέος άνθρωπος που έμεινε προφυλακισμένος για μήνες απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του για τα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προσθέτει: «Ως εδώ με τις φτηνές προβοκάτσιες και τη στημένη ένταση. Πριν να είναι αργά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε αλλά τελικά έβγαλε ανακοίνωση για τους μπαχαλάκηδες με τις βαριοπούλες που κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευαζόταν στο ΑΠΘ», επισημαίνει σε νεότερη ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Και επισημαίνει: «Όχι φυσικά για να τους καταγγείλει αλλά για να τους καλύψει πλήρως. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ντροπή, είναι συνενοχή!».

Στην Αθήνα, περίπου 80 φοιτητές είναι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Αίθριος και την Τετάρτη με τοπικές νεφώσεις – Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

Μονεμβασιά: Εικόνες ντοκουμέντο από τη διπλή δολοφονία (Video)

Γυναικοκτονία στην Καβάλα: Το βίαιο παρελθόν του 55χρονου – Είχε αποπειραθεί δύο φορές να πνίξει την πρώην σύντροφό του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 17:39