search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:29
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Παραμένει κοντά σε υψηλά 40 ετών ο πληθωρισμός, τρενάκι του τρόμου οι αγορές

11.05.2022 16:44
bitcoin_new

Σε τρενάκι του τρόμου οι αγορές, μετά τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε υψηλά 40 ετών.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών τον Απρίλιο, συνεχίζοντας μια αύξηση που έχει ωθήσει τους καταναλωτές στο χείλος του γκρεμού και απειλεί την οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 8,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Τον προηγούμενο μήνα ο ετήσιος πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981, φτάνοντας το 8,5%, πριν υποχωρήσει ελαφρώς στο 8,3%.

Αυτή ήταν η πρώτη υποχώρηση του πληθωρισμού έπειτα από οκτώ μήνες.

Παρά την υποχώρηση αυτή, η αύξηση των τιμών παραμένει ισχυρή, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση, σε ετήσια βάση, από τον Απρίλιο του 1981 (+9,4%). Η τιμή της βενζίνης, που είχε εκτοξευτεί τον Μάρτιο λόγω του πολέμου, μειώθηκε κατά 6,1%.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που συνέβαλαν στον αυξημένο πληθωρισμό λόγω της έλλειψης που παρουσιάζεται στους ημιαγωγούς (τσιπ), μειώθηκε ελαφρά τον Απρίλιο (-0,4%), για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί από τις αρχές της εβδομάδας να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Λευκός Οίκος κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, διαβεβαιώνοντας ότι η καταπολέμησή του είναι «η μεγαλύτερη εθνική προτεραιότητα» της κυβέρνησης. Αργότερα σήμερα θα επισκεφθεί μια οικογενειακή φάρμα στο Κανκανί, στο Ιλινόι και αναμένεται να μιλήσει για αυτό που αποκαλεί «η αύξηση των τιμών του Πούτιν».

Στις 16:23 το Bitcoin διαπραγματευόταν στα 28.011,59 ευρώ χάνοντας 1.425,49 (-4,84%). Φέτος έχει δεχθεί τεράστιες πιέσεις, σημειώνοντας πτώση περίπου 33%. Υποχωρούσαν και τα κρυπτονομίσματα του project Terra. Ειδικότερα, το UST, νόμισμα σταθερής ισοτιμίας με το δολάριο, έφτανε στο ιστορικό των 40 σεντς. Το άλλο νόμισμα Iuna, υποχωρούσε 97% στα 1,42 δολάρια, ενώ το ethereum 8% στα 2.227,34 δολάρια.

Ωστόσο μετά τις 5μμ ξεκίνησε η ανάκαμψη σε Wall Street και αγορά κρυπτονομισμάτων, με τη νευρικότητα να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των επενδυτών.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Αδιέξοδο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Μειωμένες οι παραδόσεις αερίου μέσω Ουκρανίας (video)

Μυστήριο: Τι ήταν η «καιόμενη βάτος» που πετούσε πάνω από το USS Ronald Reagan

Ουκρανία: Ποιος είναι ο νέος αρχικατάσκοπος του Πούτιν (Video/Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:27