search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 06:30
MENU CLOSE

Ουκρανία: Ποιος είναι ο νέος αρχικατάσκοπος του Πούτιν (Video/Photo)

11.05.2022 13:47
putin new

Μία κίνηση που δείχνει πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έκανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αφαίρεσε τον ρόλο της συγκέντρωσης πληροφοριών από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, την FSB και ανέθεσε την ευθύνη στον αρχικατάσκοπο του στρατού, τον αντιστράτηγο Βλαντίμιρ Στεπάνοβιτς Αλεξέεφ.

Πρόκειται για  έναν σκληρό στρατιωτικό, που ως επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, της GRU, θα έχει την απόλυτη ευθύνη για την συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών που αφορούν στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Η «ταυτότητα» του αρχικατασκόπου των Ρώσων

Ο αντιστράτηγος Αλεξέεφ θεωρείται ο άνθρωπος του «ενορχήστρωσε την δηλητηρίαση του Σάλισμπερι», όπως γράφει η βρετανική Daily Mail. Πρόκειται για μία υπόθεση που συζητήθηκε πολύ στη Βρετανία, όταν το 2018 βρέθηκε δηλητηριασμένος ο πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, στο Σάλισμπερι.

Είναι γεννημένος στην Ουκρανία,  στο χωριό Γκολόντκι της περιοχής Βινίτσια, στις 24 Απριλίου 1961. Αποφοίτησε από τη ρωσική στρατιωτική σχολή  «V.F. Margelov Ryazan»το 1984 και εντάχθηκε στις ειδικές δυνάμεις Spetsnaz. Υπηρέτησε στις υπηρεσίες αντικατασκοπείας του στρατού στην Μόσχα και στην Άπω Ανατολή, πριν τοποθετηθεί διοικητής του 14ου τμήματος της GRU. Το 2011 ανέβηκε στην ιεραρχία και έγινε πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA).

Γνωστός για την σκληρότητά του, απέκτησε φήμη για την αποτελεσματικότητά του στον πόλεμο στη Συρία.

Η ουκρανική στρατιωτική αντικατασκοπεία τον χαρακτηρίζει ως «έναν γεννημένο στην Ουκρανία, εγκληματία, που εμπλέκεται στις δολοφονίες παιδιών και γυναικών στη Συρία, ο οποίος εξακολουθεί να υπηρετεί πιστά το καθεστώς Πούτιν και εμπλέκεται άμεσα στην καταστροφή της πατρίδας του».

Στην Ρωσία όμως ο αντιστράτηγος έχει τιμηθεί με τον τίτλο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» για «τον ηρωισμό που επέδειξε κατά την τέλεση των στρατιωτικών καθηκόντων του».

Η υπόθεση Σκριπάλ

Ο Αλεξέεφ πιστεύεται ότι είναι ο άνθρωπος που έδωσε εντολή για την δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα Σκριπάλ, με την νευροπαραλυτική ουσία Novichok, στο Σάλισμπερι, το 2018.

Την εκτέλεση της εντολής ανέλαβαν τρεις πράκτορες της GRU: ο Σεργκέι Φεντότοφ, ο Αλεξάντερ Πετρόφ και ο Ρουσλάν Μποσίροφ, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από τις βρετανικές αρχές για απόπειρα δολοφονίας, επειδή διοχέτευσαν στην κατοικία του Σκριπάλ την νευροπαραλυτική ουσία  Novichok.

 Ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια μεταφέρθηκαν με σοβαρά προβλήματα μετά την επίθεση των Ρώσων πρακτόρων, αλλά τελικά επέζησαν.

Ο Σκριπάλ ήταν διπλός πράκτορας, λειτουργώντας και προς όφελος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στις δεκαετίες του 1990 και 2000.

Τι σημαίνει η αλλαγή σκυτάλης στην ρωσική αντικατασκοπεία

Η στρατηγική αλλαγή που αποφάσισε ο Πούτιν αναθέτοντας στον επικεφαλής της GRU την ευθύνη για την δραστηριότητα της αντικατασκοπείας στην Ουκρανία θεωρείται παραδοχή εκ μέρους του Κρεμλίνου, ότι η εισβολή στην Ουκρανία στηρίχθηκε σε πληροφορίες που δεν ήταν επαρκείς, με συνέπεια τις σοβαρές απώλειες του ρωσικού στρατού.

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς αλλαγών που αποφάσισε το Κρεμλίνο στην διοίκηση των δυνάμεων που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, τον περασμένο μήνα, το Κρεμλίνο ανέθεσε την ηγεσία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στον   υποστράτηγο Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως ο «Χασάπης της Συρίας».

Η εντολή που έλαβε από το Κρεμλίνο ο υποστράτηγος Ντβορνίκοφ είναι να καταλάβει όλο το Ντονμπάς  και θα στηρίζεται πλέον στις πληροφορίες που συλλέγουν οι άνθρωποι του νέου αρχικατασκόπου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγεται πως έχει εξοργιστεί για τη δουλειά που έκανε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας στην Ουκρανία ώστε έδωσε εντολή να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη φυλακή ο επικεφαλής της υπηρεσίας, στρατηγός Σεργκέι Μπεσέντα.

Ο στρατηγός πέρασε αρκετές εβδομάδες στην φυλακή Λεφόρτοβο, όπου η μυστική αστυνομία του Στάλιν ανέκρινε και βασάνιζε τους αιχμαλώτους της και όπου έχει φυλακιστεί ο αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι.

Διαβάστε επίσης

Ο Bill Gates έχει κορωνοϊό

Δυτική Όχθη: Νεκρή με μια σφαίρα στο κεφάλι δημοσιογράφος του Al Jazeera (videos)

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές των καυσίμων; Ιδού η εξήγηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31