search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:57
MENU CLOSE

Ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 λίγο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη

11.05.2022 16:00
f16-new

Την έγκριση του Κογκρέσου για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ενώ σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ και να μιλήσει στο Κογκρέσο έπειτα από πρόσκληση της Νάνσι Πελόζι.

Το δημοσίευμα επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον επικεφαλής του Κογκρέσου την έγκριση για την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, προετοιμάζοντας με αυτό τον τρόπο το έδαφος για μια επικείμενη πρόταση περί πώλησης επιπρόσθετων αεροσκαφών στην Άγκυρα, η οποία επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Η προτεινόμενη πώληση οπλικών συστημάτων, η οποία εστάλη στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό, ως έναν τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να αποκτήσει εξελιγμένα όπλα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην επιστολή του προς το Κογκρέσο.

Αν και η επιστολή δεν έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ρητά τη συμφωνία, η Άγκυρα την εκλαμβάνει ως πρόοδο στην μακρόχρονη προσπάθειά της να αναβαθμίσει την αεροπορία της στα επίπεδα που επιτυγχάνουν περιφερειακοί αντίπαλοι όπως η Ελλάδα.

Η κίνηση της Τουρκίας μέλους του ΝΑΤΟ να αποκτήσει περισσότερα από 100 από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, τα F-35 stealth jet, δεν προχώρησε καθώς η παραγγελία της εμποδίστηκε από την Ουάσιγκτον ως απάντηση στην αγορά των προηγμένων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Η Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο ζήτησε από τις ΗΠΑ την άδεια να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Η Ουάσιγκτον δεν είχε διατυπώσει άποψη σχετικά με την πώληση, λέγοντας απλώς ότι έπρεπε να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναγνωρίζει αφενός τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, αλλά σημειώνει ότι η υποστήριξη και οι αμυντικοί δεσμοί της Τουρκίας με την Ουκρανία αποτελούν «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή». Η Ουκρανία έχει αποκτήσει τουλάχιστον δύο δωδεκάδες μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar από την Τουρκία.

Οι τιμωρητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα που πληρώθηκε», προστίθεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, μια πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, σε μια εξέλιξη που θα αναβαθμίσει σημαντικά τα μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ο Μπάιντεν δίνει F16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις, ενώ ο Μητσοτάκης παραχωρεί επ’ αόριστον βάσεις

Την εξέλιξη αυτή δεν άφησε ασχολίαστη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο οποίος με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Λίγα 24ωρα πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, η Αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση F16 στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου τύπου».

«Οι ΗΠΑ, λοιπόν, καλούν την Ελλάδα να στέλνει όλο και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ενώ πουλάνε αεροσκάφη στην Τουρκία με τα οποία πραγματοποιεί δεκάδες υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης, ως “πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος” συγκαλεί αύριο την Εθνική Αντιπροσωπεία προκειμένου να παραχωρήσει στις ΗΠΑ επ’ αόριστον έξι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ περηφανεύεται την εμπλοκή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Ρωσία».

«Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί – εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού – την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Αδιέξοδο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Μειωμένες οι παραδόσεις αερίου μέσω Ουκρανίας (video)

Μυστήριο: Τι ήταν η «καιόμενη βάτος» που πετούσε πάνω από το USS Ronald Reagan

Ουκρανία: Ποιος είναι ο νέος αρχικατάσκοπος του Πούτιν (Video/Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:56