search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 03:46
MENU CLOSE

Ο Δένδιας επιβεβαίωσε την πρόταση Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16 – «Είμαστε ξεκάθαρα αρνητικοί» (video)

12.05.2022 13:20
dendias_new

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», επιβεβαίωσε την πρόθεση Μπάιντεν για αναβάθμιση των τουρκικών F-16, τονίζοντας πως «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής: Όχι».

«Έχουμε την πληροφόρηση πως εστάλη pro-notification που αφορά όχι σε νέα αεροσκάφη αλλά σε ραντάρ και πυραύλους των υπαρχόντων αεροσκαφών. Δεν είναι καν κανονική ειδοποίηση. Αυτή την ενημέρωση έχουμε.

Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα επειδή η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι. Όπως και για τα γερμανικά υποβρύχια στη Τουρκία. Και αυτή την άποψη θα διατυπώσουμε και αυτή την άποψη θα υποστηρίξουμε, όπως είμαι σίγουρο ότι θα το κάνουμε με τη στήριξη όλων των παρατάξεων της Βουλής», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια, απαντώντας στον Κώστα Σκανδαλίδη, που διαμήνυσε ότι η ψήφος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ εξαρτάται και από αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε: «Δεν νομίζω όμως ότι θα διευκολυνθεί η δουλειά μας στην Ουάσιγκτον μεθαύριο εάν η ελληνική Βουλή παραδείγματος χάρη στην απόλυτη κυριαρχία της απέρριπτε τη συμφωνία που εισηγείται η κυβέρνηση. Έτσι δεν είναι; Δεν θα γινόμασταν ισχυρότεροι, κ. Σκανδαλίδη, εάν δεν ψηφίσετε τη συμφωνία. Πιο ανίσχυροι θα ήμασταν γιατί η Ελλάδα δεν επιδίωξε στην πορεία της να ασκήσει την πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου. Ουδέποτε το έκανε. Ούτε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ούτε στους Βαλκανικούς Πολέμους ούτε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το έκανε.

Δεν είναι αυτή η πολιτική μας, δεν είναι αυτή η πολιτική την οποία άσκησαν οι μεγάλοι ηγέτες του Ελληνισμού. Δεν μας συμφέρει δε η αντιγραφή ξένων υποδειγμάτων και μάλιστα αναντίστοιχων με τις αρχές μας. Μέσα σε αυτή τη δυσχερέστατη συγκυρία νομίζω ότι καθίσταται σαφές τώρα παρά ποτέ ότι η εξωτερική πολιτική που άσκησε αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη -οφείλω να πω με την κατανόηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού πολιτικού κόσμου- προστάτευσε τη χώρα και την εξόπλισε με διπλωματικά όπλα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε με αισιοδοξία και ασφάλεια το μέλλον του ελληνικού λαού».

Διαβάστε επίσης:

Τζορτζ Τσούνης: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

Καβγάς Οικονόμου – Γιαννούλη: «Μη με απειλείτε!» – «Αυτοσυγκρατηθείτε γιατί θα σας συγκρατήσω εγώ» (video)

Πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 02:05