search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:34
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση γνώριζε για την πρόταση Μπάιντεν σχετικά με τα τουρκικά F-16 – Ο ρόλος του Κογκρέσου

12.05.2022 11:19
ypourgiko_new

Η είδηση πως ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16 δεν «έσκασε σαν βόμβα» για την κυβέρνηση.  

Το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal έλεγε πως μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας που θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα F-16. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η επιστολή εστάλη στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα. 

Εάν εγκριθεί η συμφωνία περί αναβάθμισης, εκείνη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο εν συνεχεία και για την πώληση δεκάδων νέων μαχητικών στην Τουρκία, η οποία είχε όμως αποκλειστεί από το πρόγραμμα της συμπαραγωγής των F-35 λόγω των ρωσικών S-400 που αγόρασε από τη Μόσχα. 

Η κυβέρνηση τα γνώριζε όλα αυτά λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν στην Ουάσιγκτον. Έλληνες διπλωμάτες είχαν μεταφέρει προς την Αθήνα πως υψηλά ιστάμενοι Δημοκρατικοί, προερχόμενοι και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου διαφωνούσαν με την προοπτική ενός deal με την Τουρκία λόγω των σχέσεων που διατηρεί η Άγκυρα με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Η κυβέρνηση πιάνεται και από την δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «δεν επιβεβαιώνουμε ούτε σχολιάζουμε δημοσίως τις προτεινόμενες μεταφορές αμυντικού υλικού, προτού ενημερωθεί επισήμως για αυτές το Κογκρέσο».  

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η εισήγηση του Μπάιντεν δε θα πάρει την έγκριση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας. Για όσο τουλάχιστον είναι πρόεδρος της Επιτροπής ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές της Ελλάδας. Είναι γνωστό άλλωστε πως το Κογκρέσο έχει ξεκάθαρη θέση για τα Ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, ο ερχομός του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης έχει την σφραγίδα του Κογκρέσου. Με ελληνικούς όρους θα σημειώναμε πως πρόκειται για πρόταση του Κογκρέσου προς τον Μπάιντεν για την Αθήνα.  

Βέβαια, ο κ. Μενέντεζ δύσκολα θα είναι σε αυτή τη θέση μετά και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Πράγμα που σημαίνει πως μπορεί προς το παρών οι ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην αναβάθμιση των τουρκικών f-16 αλλά είναι άγνωστο το τι θα συμβεί στο μέλλον. Πάντως σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (30.08.2021) ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας θεωρούσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήταν διατεθειμένη να μπει σε μια «συναλλαγή» με την Τουρκία.  

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο είναι εξαιρετικά σημαντική και αυτό διότι όπως εξηγήθηκε και παραπάνω το σώμα είναι αυτό που θα καθορίσει αν μπορεί να περάσει ή να απορριφθεί η ενίσχυση της Τουρκίας με f-16. Είναι περισσότερο από ξεκάθαρο πως ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να αναδείξει το ζήτημα των επιθετικών υπερπτήσεων ελληνικού εδάφους από τα τουρκικά F-16. 

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει το θέμα της πώλησης των F-16 στον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο τον περασμένο Μάρτιο, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό δείχνει πως οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον έχουν αναβαθμιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη (video)

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ

Επικοινωνία Ανδρουλάκη – Βενιζέλου: Πρόσκληση στο Συνέδριο και συνάντηση την άλλη εβδομάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:34