search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:49
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Ο διψήφιος πληθωρισμός προκαλεί πολλαπλές ανησυχίες

10.05.2022 13:48
MITSOTAKIS_YPOURGIKO411

Με τον πληθωρισμό τον περασμένο Απρίλιο να φθάνει το 10,2%, γυρίζοντας την Ελλάδα στο… 1995, οι ανησυχίες της κυβέρνησης αυξάνονται μαζί με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Μπορεί η μόνιμη επωδός να είναι ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκόσμιο και εισαγώμενο, μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι λαμβάνει ό,τι μέτρο μπορεί για να το τιθασεύσει, μπορεί να εκτιμάται ότι η έναρξη της εφαρμογής του «εθνικού σχεδίου» για την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας θα επιδράσει θετικά στο μέγεθος, ωστόσο, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική σε πολλά επίπεδα (αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και καύσιμα, «ροκάνισμα» της ανάπτυξης, πιέσεις για νέα μέτρα σε ένα δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον, φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδιας, κ.λπ.) και έτσι οι ανησυχίες ενισχύονται διαρκώς για διάφορους λόγους:

● Πρώτον, ο πληθωρισμός, όσο ανεβαίνει, τόσο «ροκανίζει» την ανάπτυξη, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2022, δηλαδή, παρόμοιο ποσοστό και με άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

● Σε δεύτερο επίπεδο, όσο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή βρίσκεται στη… στρατόσφαιρα, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για νέες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει πει ότι τα δημοσιονομικά όρια, προς το παρόν, τουλάχιστον, εξαντλήθηκαν με το πακέτο των 3,2 δισ. για την ενέργεια.

● Παράλληλα, ωστόσο, με την ακρίβεια να «καλπάζει» (όπως έγινε με τις τιμές των καυσίμων), η κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα αυξάνει παράλληλα και η δυσφορία των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά το πορτοφόλι τους να επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, χωρίς οι αποδοχές τους να ακολουθούν αντίστοιχο ρυθμό αύξησης. Δεδομένης, δε, και της προεκλογικής περιόδου, είναι εύλογο ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια, ιδίως, δε, της μεσαίας τάξης, κάθε άλλο παρά επιθυμητή είναι.

● Και, φυσικά, η αντιπολίτευση βρίσκει νέα «όπλα» για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, αυξάνοντας τη φθορά της, όπως φαίνεται και σε νέες δημοσκοπήσεις, όπου η «ψαλίδα» κλείνει.

Για την ώρα, η κυβέρνηση επενδύει στην εφαρμογή του «εθνικού σχεδίου» για την ενέργεια, κρατώντας «εφεδρείες» για μελλοντικές παρεμβάσεις, αν και προς το παρόν δεν συζητά μείωση π.χ., του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, καθώς εκτιμάται ότι μια τέτοια παρέμβαση ίσως δεν φθάσει ποτέ στον καταναλωτή.

Επίσης, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να επανέλθουν στο προσκήνιο οι έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας ή κερδοσκοπίας, ζητήμα για το οποίο ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο μιλά ο πρωθυπουργός, αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν και ιδιαίτερα εντυπωσίακά.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι ο πληθωρισμός και γιατί αδειάζει την τσέπη μας

Ενέργεια: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ στο ενδεχόμενο που η Μόσχα κλείσει την στρόφιγγα

Η απάντηση της Coca-Cola για το πρόστιμο 2,6 εκατ. ευρώ: «Έχουμε προ πολλού πληρώσει, δεν χρωστάμε τίποτα»


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:48