search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:36
MENU CLOSE

Συντριπτικό «ναι» από το Φινλανδικό Κοινοβούλιο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

17.05.2022 16:01
NATO-23-NEW

Το πράσινο φως πήρε η Φινλανδία και από το κοινοβούλιο της χώρας, για να υποβάλλει αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής του Ελσίνκι.

Ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η κυβέρνηση αποφάσισαν επίσημα την Κυριακή ότι η χώρα θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία, αλλά εκκρεμούσε η έγκριση του Κοινοβουλίου.

Από τους 200 βουλευτές, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά της αίτησης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάτι Βανχάνεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς επειδή «υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη».

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τον βασικό μας τρόπο σκέψης ότι θα επιζητούμε πάντα ειρηνικές λύσεις και είμαστε ένα έθνος που αγαπά την ειρήνη που θα αναζητήσει πρώτα και κύρια διπλωματικές λύσεις σε κάθε σύγκρουση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Οι πολέμιοι της αίτησης περιελάμβαναν ορισμένους βουλετές από την Αριστερή Συμμαχία, μέρος του πεντακομματικού συνασπισμού της Φινλανδίας, ανάμεσά τους ο Μάρκους Μουσταγιάρβι που αμφισβήτησε την απόφαση με αντιπρόταση με αποτέλεσμα να τεθεί σε ψηφοφορία.

«Τα σύνορά μας θα γίνουν τα σύνορα μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας. Οι νέες εντάσεις δεν θα αποτελούσαν κίνδυνο μόνο κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αλλά μάλλον μια νέα και μόνιμη προϋπόθεση της εξωτερικής μας πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», είπε.

Νωρίτερα σήμερα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων αποφάσισε να προσχωρήσει στην απόφαση της κρατικής ηγεσίας προτείνοντας στην Βουλή να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ η σκανδιναβική χώρα.

«Έχοντας ακούσει πολύ μεγάλο αριθμό εμπειρογνωμόνων και έχοντας λάβει τις απόψεις 10 (κοινοβουλευτικών) επιτροπών, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η απόφαση είναι ομόφωνη», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιούσι Χάλλα-Άχο, σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, η ρωσική διπλωματία αποφάσισε την απέλαση δύο Φινλανδών διπλωματών από την Ρωσία, ως μέτρο αντιποίνων για αντίστοιχο μέτρο που έλαβε το Ελσίνκι.

Επίσημο αίτημα από τη Σουηδία

Σημειώνεται ότι η Σουηδία υπέβαλλε το πρωί και επίσημα αίτημα για την ένταξή της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, εγκαταλείποντας τη πάγια θέση της χώρας για ουδετερότητα.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι σοσιαλδημοκράτες που άσκησαν σχεδόν αδιάκοπα την εξουσία, εισήγαγαν σημαντικές καινοτομίες στον οικονομικό τομέα και ενίσχυσαν αξιοσημείωτα τις ένοπλες δυνάμεις, διατηρώντας ωστόσο παράλληλα την ουδετερότητα της Σουηδίας.

Καθεστώς που αλλάζει τώρα.

Η διαδικασία υπογραφής της ένταξης μεταδόθηκε ζωντανά από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT.

«Κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας», σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας μετά την υπογραφή του εγγράφου.

Η ίδια χαρακτήρισε το συγκεκριμένο βήμα ως «μεγάλο» και «σοβαρό», καθώς ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει και αυτό που είναι καλύτερο για τη χώρα.

Το έγγραφο αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μαζί με αυτό της Φινλανδίας, με πρώτο παραλήπτη φυσικά τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετος στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας μάλιστα και την πρόταση που έκαναν οι δύο χώρες να στείλουν εκπροσώπους στην Άγκυρα για να συζητήσουν το θέμα.

Αισιοδοξία ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας μπορούν να ξεπεραστούν

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ όταν είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας όταν οι δύο χώρες έκαναν το ευρέως αναμενόμενο βήμα να συμφωνήσουν να αιτηθούν την ένταξή τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία αυτή την εβδομάδα.

Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και γίνονται σκληρότερες τις τελευταίες ημέρες“, δήλωσε ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στη διάρκεια μιας ομιλίας στο σουηδικό κοινοβούλιο.

“’Ομως είμαι σίγουρος πως, με τη συνδρομή εποικοδομητικών συνομιλιών, θα επιλύσουμε την κατάσταση.

Ο Νιινίστο είπε πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα μήνα και πως το μήνυμα τότε ήταν ότι υποστήριζε μια ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όμως την τελευταία εβδομάδα είπε πως ‘δεν είναι υπέρ΄”, είπε ο Νιινίστο. “Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος“, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θεωρεί και αυτή ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ, παρά τις τουρκικές επιφυλάξεις και τονίζει ότι η Συμμαχία θα διασφαλίσει την προστασία των δύο χωρών κατά τη διαδικασία επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής τους. Η υπουργός, παράλληλα, άφησε ανοιχτό το εάν αυτό συνεπάγεται και γερμανικές παραχωρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Τουρκικός Τύπος για επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο: Η Ελλάδα είναι 51η πολιτεία των ΗΠΑ (Video)

Μαριούπολη: Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το Azovstal (Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα μπορούσε να αποτραπεί; – Oι εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:36