search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 05:26
MENU CLOSE

«Βόμβα» Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

16.05.2022 20:26
Erdogan_new

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Δευτέρα ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της.

«Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ερντογάν. «Πώς μπορούμε να τις εμπιστευτούμε;» διερωτήθηκε. «Έρχονται για να μας πείσουν; Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα πρέπει καν να μπουν στον κόπο», διαμήνυσε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις – όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενέκριναν την έκδοση στην Τουρκία 33 ατόμων που η Άγκυρα κατηγορεί για διασυνδέσεις με το PKK και τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει θέσει βέτο στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειο- ατλαντική Συμμαχία, δηλώνοντας ότι «Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ανώτεροι αντιπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να έχουν συνομιλίες με σκοπό να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αντιπρόσωποι των δύο σκανδιναβικών χωρών θα συναντηθούν με Τούρκους ομολόγους τους στην τουρκική πρωτεύουσα, ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο άφησε σαφείς αιχμές κατά της στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι δεν είναι ώρα να κάνει παζάρια η Τουρκία με το ζήτημα αυτό.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει σιγουριά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις να υποχωρήσει, καθώς η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών θα ισχυροποιήσει σημαντικά το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής.

Διαβάστε επίσης:

Άγριο ξύλο στην Τουρκία – Οπαδοί της Φενέρμπαχτσε ξυλοκόπησαν αυτούς της Τράμπζονσπορ (Video)

«Πράσινο φως» της ΕΕ για να συνεχιστούν οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου

Ελιζαμπέτ Μπορν: Αυτή είναι η νέα πρωθυπουργός που όρισε ο Μακρόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42