search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:33
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο MSNBC: «Δεν είναι ώρα να κάνει παζάρια η Τουρκία στο ΝΑΤΟ»

16.05.2022 16:37
mitsotakis- synenteyxi09-new

Λίγο πριν διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου για την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή Morning Joe, αναφέρθηκε στις συζητήσεις που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα προτεραιότητες της κυβέρνησής του, αλλά και στην Τουρκία.

Για την στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο αίτημα της Φινλανδίας αλλά και την Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έδειξε να υποβαθμίζει τις τουρκικές αντιδράσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αν με ρωτήσετε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιείς την θέση σου στο ΝΑΤΟ για να κάνεις παζάρια. Περιμένω αυτό το πρόβλημα να λυθεί».

Αναφερόμενος στα της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Το πρώτο πράγμα, που θέλω να πω, είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα έχει πλέον επιστρέψει. Όπως γνωρίζετε, διήλθαμε μία επώδυνη οικονομική κρίση προ 10ετίας, ήμασταν σε πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που προκάλεσε πόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά από τότε που γίναμε κυβέρνηση η οικονομία έχει «αναρρώσει», αντιμετωπίσαμε την πανδημία του κορωνοϊού καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα και πολλοί Αμερικάνοι τουρίστες καταφθάνουν στην χώρα μας, έχοντας, μάλιστα, τον μεγαλύτερο αριθμό αεροπορικών πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες αυτό το καλοκαίρι» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε λοιπόν μία δυναμική κοινωνία, ανοιχτή για δουλειές και έτοιμη να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις. Για τις ΗΠΑ η χώρα μας είναι ένας σταθερός εταίρος σε μία δύσκολη περιοχή του κόσμου» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Διαδραματίζουμε ρόλο στα Βαλκάνια, έχουμε εμπεδώσει στενούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ώστε να μεταφέρει φυσικό αέριο και γιατί όχι και υδρογόνο αργότερα από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημαντική γεωπολιτική μας θέση, αλλά και το γεγονός πως είμαστε μία σταθερή, ευημερούσα δημοκρατία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, άρα είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ και η αυριανή μου ομιλία στο Κογκρέσο μας δίνει την ευκαιρία να εορτάσουμε αυτήν την ειδική σχέση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία της  επίσκεψης αυτή για τον ίδιο και την Ελλάδα γιατί «σηματοδοτεί τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ήταν να γίνει πέρυσι και μετατέθηκε λόγω της πανδημίας για φέτος. Θα έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ στο Κογκρέσο. Είναι μια ευκαιρία να εορτάσουμε το μονοπάτι δυο ζωντανών δημοκρατιών. Είμαστε δυο ζωντανές Δημοκρατίες. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και θα μιλήσουμε για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε αναφορικά με το τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Τόνισε ακόμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη απέναντι στην ρωσική εισβολή. «Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα για να επιβάλλουμε σκληρές κυρώσεις και περιμένω συνέχεια στην ευρωπαϊκή απάντηση. Τα σύνορα επαναπροσδιορίζονται με την βία και δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό τον 21ο αιώνα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Κεντρική Επιτροπή: Προηγείται η Αχτσιόγλου, ποιοι φαίνεται να «μπαίνουν» στη δεκάδα στην Αττική

Άδωνις και Πέτσας για ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είδα συμμετοχή – Ακόμη και ο Άσαντ κατεβάζει κανά δυο άλλους για ξεκάρφωμα» (videos)

Το «πάρε- δώσε» Μητσοτάκη- Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:32