search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:37
MENU CLOSE

Επιχείρηση πειθούς από Σουηδία και Φινλανδία σε Τουρκία για το ΝΑΤΟ

16.05.2022 19:29
nato new

Ανώτεροι αντιπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να έχουν συνομιλίες με σκοπό να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αντιπρόσωποι των δύο σκανδιναβικών χωρών θα συναντηθούν με Τούρκους ομολόγους τους στην τουρκική πρωτεύουσα, ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.

«Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν

«Εμείς παρακολουθούμε για τις εξελίξεις σχετικά με την Σουηδία και την. Φινλανδία  όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις στο ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ έκαναν ένα λάθος σχετικά με την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που τηρεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει από πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος.

Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων.  Το PKK και το DHKP- C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου τους. Στο σημείο αυτό δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά».

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Κυρίαρχο θέμα στα βρετανικά ΜΜΕ η καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο ΔΝΤ για οικονομική στήριξη στρέφεται ο Ζελένσκι

Ρωσία: Τέλος εποχής για τα McDonald’s – Αποχωρούν οριστικά μετά από 32 χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:32