search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:34
MENU CLOSE

Σουηδία: Εγκαταλείπει την ουδετερότητα και υποβάλει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

16.05.2022 16:47
sweden_new

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, ανακοίνωσε σήμερα (16/5) ότι η χώρα της θα ακολουθήσει τη Φινλανδία και θα υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «μια ιστορική αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας της χώρας μας», απευθυνόμενη στο κοινοβούλιο.

«Η Σουηδία χρειάζεται επίσημες εγγυήσεις ασφάλειας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Άντερσον, προσθέτοντας ότι η χώρα ενεργεί σε κοινό βηματισμό με τη Φινλανδία, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα επιδιώξει να ενταχθεί στη συμμαχία.

Η συζήτηση της Ολομέλειας ήταν ουσιαστικά τυπική, αφού την Κυριακή (15/5) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Άντερσον άλλαξε στάση σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δίνοντας στους υπέρ μια σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Από τα οκτώ κόμματα της Σουηδίας, μόνο δύο μικρότερα, αριστερά κόμματα αντιτίθενται.

Η κίνηση της Σουηδίας, η οποία απέχει από στρατιωτικές συμμαχίες από την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων, ήρθε αφότου η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι και αυτή θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας μία πολιτική απόφαση δεκαετιών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Σουηδία θα οχυρωθεί αποτελεσματικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε η Άντερσον. «Δυστυχώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι η τάση (των ενεργειών της Ρωσίας) θα αντιστραφεί στο άμεσο μέλλον».

«Βλέπω ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη» για τη θέση της κυβέρνησης, είπε η Άντερσον μετά την τρίωρη συζήτηση στο Riksdagen κατά την οποία είπε ότι η Σουηδία δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα ή «μόνιμες βάσεις» στο έδαφός της. Η σκανδιναβική χώρα δεν έχει δικά της πυρηνικά όπλα.

«Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις ενέργειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, λέγοντας ότι δεν θα μείνει άπραγη και δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις».

Διαβάστε επίσης:

Στα «πορτοκαλί» το Ιράκ: Μεγάλη αμμοθύελλα σαρώνει τη χώρα – Κλειστά σχολεία, αεροδρόμια και δημόσιες υπηρεσίες (Photos/Video)

Πούτιν: Προειδοποιεί για απάντηση της Ρωσίας αν αναπτυχθούν στρατιωτικές υποδομές σε Φινλανδία – Σουηδία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι λαμπροί εορτασμοί για τα 70 χρόνια στο θρόνο – Ποιοι σταρ του Χόλυγουντ συμμετείχαν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:30