search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:52
MENU CLOSE

«Πράσινο φως» της ΕΕ για να συνεχιστούν οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου

16.05.2022 20:04
gazprombank

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμβλύνει τη στάση της στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς ενημέρωσε ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Επιτροπή έστειλε την Παρασκευή στα κράτη – μέλη τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της για το θέμα.

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις αναφέρουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια σαφή δήλωση ότι θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν εμποδίζουν οικονομικές οντότητες να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που προβλέπονται βάσει συμβολαίων για την προμήθεια φυσικού αερίου, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις».

Επιπλέον αναφέρεται ότι «οι πάροχοι θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων και να θεωρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα, όπως προβλέπουν οι υπάρχουσες συμβάσεις».

Eνώ η οδηγία δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και τους επιτρέπει να αγοράσουν φυσικό αέριο σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Επιτροπή δεν διευκρινίζει το εάν είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς η ύπαρξη λογαριασμού και σε ρούβλια, σύμφωνα με το διάταγμα Πούτιν, που προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπεται από τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ και στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπως όλα δείχνουν συμμορφώνονται με τις ρωσικές απαιτήσεις ώστε να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου. Το Bloomberg αναφέρει ότι ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Η εταιρεία περίμενε να δημοσιευθούν επίσημα αυτές οι οδηγίες πριν ενεργήσει, είπε μια πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

Ο γερμανικός κολοσσός Uniper SE και η αυστριακή OMV AG δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν να συνεχιστούν οι αγορές φυσικού αερίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε αισιοδοξία τη Δευτέρα ότι οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις επόμενες πληρωμές φυσικού αερίου στη Μόσχα, παρά το καθεστώς κυρώσεων και τους νέους κανόνες της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Κυρίαρχο θέμα στα βρετανικά ΜΜΕ η καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο ΔΝΤ για οικονομική στήριξη στρέφεται ο Ζελένσκι

Ρωσία: Τέλος εποχής για τα McDonald’s – Αποχωρούν οριστικά μετά από 32 χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:52