search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:48
MENU CLOSE

Ερντογάν: Επιμένει στο «όχι» για Σουηδία-Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και προκαλεί – «Θα μας κάνουν τα ίδια με την Ελλάδα»

19.05.2022 15:31
erdogan_new

Την αντίθεσή του με την ένταξη των Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε για άλλη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος εκ νέου στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο συνάντησής του με νέους στην Εθνική Βιβλιοθήκη, είπε πως «ενημερώσαμε τους φίλους μας ότι θα πούμε “όχι” στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων σε αυτό. Η Σουηδία είναι μια φωλιά τρομοκρατών. Αν μια χώρα μέλος λέει όχι, τότε δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «στο παρελθόν, η Ελλάδα και η Γαλλία ήταν ήδη μέσα στο ΝΑΤΟ και μετά βγήκαν. Αλλά τότε, δυστυχώς, η κυβέρνηση εκείνης της περιόδου στην Τουρκία τους άνοιξε ξανά το δρόμο. Και μπόρεσαν να επιστρέψουν και πάλι στο ΝΑΤΟ. Τι συνέβη όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Και αγνοούν τον κατάλογο των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν. Δεν σκοπεύουμε να την ξαναπατήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Το ζήσαμε αυτό και με την Ελλάδα. Ξέρουμε ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα μας κάνουν τα ίδια. Δεν θα πρέπει να πέσουμε σε τέτοια απροσεξία…» και συνέχισε, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό:

«Αυτή τη στιγμή, μιλάμε σίγουρα για δύο χώρες, ειδικά η Σουηδία, είναι ένα απόλυτο κέντρο τρομοκρατίας, μια απόλυτη τρομοκρατική φωλιά. Μας επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε ό,τι αφορά τα όπλα. Λοιπόν, τώρα ερχόμαστε στην Ελλάδα. Χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ στη Δύση και η Δύση εξακολουθεί να τους παρέχει οπλική υποστήριξη. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τους επιτρέπουν να δημιουργούν βάσεις. Από την άλλη πλευρά, όταν στις συναντήσεις τους μαζί μας λένε “θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ μας”, σηκώνονται και λένε “δεν το βλέπουμε θετικά” όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών, δηλαδή την Κύπρο. Ποιος σας λέει ότι θα δούμε θετικά αυτό που εσείς δεν βλέπετε θετικά; Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική με αποφασιστικότητα. Και είπαμε στους φίλους μας ότι θα πούμε “όχι” στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο».

«Ακολουθούμε μια πολιτική ισορροπίας όσον αφορά τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία και δεν έχω καμία πρόθεση να διακόψω τους δεσμούς με τον κ. Πούτιν ή τον Ζελένσκι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής», ανέφερε για τους διαύλους επικοινωνίας με τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας.

Και συνέχισε: «Το ξέσπασμα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου δεν θα ωφελήσει την περιοχή μας ή τον κόσμο. Επί του παρόντος, η μετανάστευση από την Ουκρανία είναι προφανής. Από την άλλη πλευρά, το κόστος αυτής της επιχείρησης για τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι προφανές. Έχουμε διαφορετικούς δεσμούς και με τις δύο πλευρές. Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα από τη συνεργασία με τη Ρωσία στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, ευελπιστούμε ότι, εντός του επόμενου έτους, θα ολοκληρώσουμε και θα ανοίξουμε τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου. Πρόκειται για έναν πολύ, πολύ σοβαρό πόρο για εμάς. Έχουμε κάνει βήματα όσον αφορά και την Ουκρανία. Από πού παίρνουμε το 50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε σήμερα εμείς και η Ρωσία; Αυτές είναι στρατηγικά σημαντικές σχέσεις για εμάς. Και δεν μπορούμε να διακόψουμε αυτές τις σχέσεις».

«Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την προσχώρηση Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για εθνικά θέματα»

Η ερευνήτρια στο Ifri (Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) Ντόροθι Σμιθ εκτίμησε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να προωθήσει θέματα που είναι κεντρικά για τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Les Échos, η Σμιθ υπενθυμίζει ότι υπήρξε ήδη ένα προηγούμενο μπλοκαρίσματος με τις σκανδιναβικές χώρες, όταν η Τουρκία αντιτάχθηκε στην επιλογή του Δανού Ράσμουσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι αντιρρήσεις άρθηκαν μόλις διορίστηκε Τούρκος αναπληρωτής.

Ως προς το ενδεχόμενο να συναινέσει η Τουρκία στην ένταξη μόνο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Σμιθ σημειώνει πως «το γεγονός ότι στοχοποιούν τη Σουηδία, η οποία υπήρξε η πλέον συνεπής υποστηρίκτρια της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δείχνει ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι σήμερα πιο σημαντική από την ΕΕ για την Τουρκία».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η Άγκυρα θέλει να προωθήσει «τα συμφέροντά της», ιδίως σε σχέση με τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του PKK, που ωθεί τους Τούρκους σε πολύ επικίνδυνες επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Τουρκία τον τελευταίο καιρό εμπλέκεται σε πολλά μέτωπα. «Η Τουρκία ελέγχει τα στενά και εμπλέκεται σε όλα τα ζητήματα της αμερικανικής αποχώρησης από τη Μέση Ανατολή. Είχε διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς την εξασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ μέχρι που παρενέβησαν οι Ταλιμπάν. Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα, όπως και στη Συρία (…). Και βρίσκεται σε έναν αγώνα για επιρροή με τη Γαλλία στη Μεσόγειο», εξηγεί η Σμιθ.

Διαβάστε επίσης:

Xάμπουργκερ: Τι ακριβώς σημαίνει και ποια η ιστορία του (Video)

Financial Times: Ρήτρα διαφυγής στην ΕΕ και για το 2023, αλλά με αστερίσκους για Ελλάδα και Ιταλία

Επική γκάφα του Τζορτζ Μπους: Μπέρδεψε την Ουκρανία με το Ιράκ (Video/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:48