search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:20
MENU CLOSE

Ελένη Τοπαλούδη: Κανένα ελαφρυντικό για τους δολοφόνους της – Δεν «έσπασαν» τα ισόβια – Η απόφαση του δικαστηρίου

20.05.2022 12:01
topaloudidolofonoi22

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία και των 15 ετών για τον βιασμό της Ελένης Τοπαλουδη αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, συντασσόμενο με την εισαγγελική πρόταση.

Η ίδια ποινή είχε επιβληθεί στους κατηγορούμενους Μανώλη Κούκουρα και Αλέξανδρο Λουτσάι και πρωτόδικα.

Το ακροατήριο αντέδρασε με χειροκροτήματα τστην εκφώνηση της απόφασης, με την πρόεδρο να επισημαίνει: «Παρακαλώ! Δεν είμαστε σε θέατρο!».

Κανένα ελαφρυντικό

Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, με ομόφωνη απόφαση αποφάσισε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών περιστάσεων που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη, αποφάσισε .

Στο άκουσμα της απόφασης η Κούλα Αρμουτίδου πλησίασε το εδώλιο όπου κάθονται οι δυο καταδικασθέντες και είπε στο Ροδίτη: «Να τους καμαρώσω θέλω… θέλω να σε δω».

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ζήτησε να απορριφθούν όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση και για τη χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων.

Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και των 15 ετών για τον ομαδικό βιασμό, όπως και πρωτοδίκως. 

«Προσχηματική συγγνώμη»

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης.

Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους νεαρούς ενήλικες δράστες. Η πολιτική αγωγή αποχώρησε από την αίθουσα υποστηρίζοντας πως η αγόρευση της υπεράσπισης εκφεύγει των ελαφρυντικών και επαναλαμβάνει ζητήματα ουσίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, οι κατηγορούμενοι πράγματι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, το σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα».

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους ως «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

Παράλληλα, κατά την εισαγγελέα, οι καταδικασθέντες «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας το νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι φυγοδικούσαν επί μια βδομάδα και μόνο αφού οι αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε ομολογία.

Τέλος, ως προς τη μείωση της ποινής για παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση.

Ένταση ξανά…

Η οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη αντέδρασε στην δήλωση του συνηγόρου του Ροδίτη καταδικασθέντα σχετικά με την ανθρωποκτονία την οποία χαρακτήρισε «μη αποτρόπαιο έγκλημα»

«Είσαι υπερασπιστής του φονιά! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κωλοπαιδα, τα τέρατα άκου δεν ήταν αποτρόπαιο» ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας. Η ένταση συνεχίστηκαν και στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου, όταν εξήλθαν για να ηρεμήσουν.

«Έχουν και αυτοί έναν πόνο…» σχολίασε η έδρα με τον συνήγορο να απαντά: «Και το σέβομαι όσο δεν μπορεί αν φανταστεί κανείς…»…

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος 43χρονου στο «Παπανικολάου»: «Ο χειρουργός του είπε: “είσαι περδίκι μπορείς να φύγεις”» (video)

Ελασσόνα: Σκοτώθηκε σε τροχαίο 10 μηνών μωρό μία ημέρα πριν τη βάφτισή του και το γάμο των γονιών του (Video)

Λάρισα: Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 41χρονου – Εμφανίστηκε εξαντλημένος μετά από 51 μέρες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:16