search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 16:51
MENU CLOSE

Γλυπτά του Παρθενώνα: Γαλλικά δημοσιεύματα αναφέρονται στην έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για την επιστροφή τους

20.05.2022 17:39
«Φέρτε τα πίσω»: Ελληνίδα τραγούδησε, μέσα στο Βρετανικό Μουσείο, για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα (video) - Media

Στις εξελίξεις που δρομολογούνται για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro αλλά και αντίστοιχο στην ιστοσελίδα Le Journal des Arts.

Συγκεκριμένα, η Le Fifaro τιτλοφορεί το άρθρο της «Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

Στο άρθρο αναφέρονται τα εξής:

«Η διαμάχη φαίνεται τελικά ότι αρχίζει να ξεμπλοκάρει. Ιστορική συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Βρετανίας με θέμα τα αρχαία γλυπτά του Παρθενώνα που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο αναμένεται να πραγματοποιηθεί “το συντομότερο δυνατόν”, ανακοίνωσε την Τρίτη η Unesco, η οποία συνοδεύει τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο χωρών.

Μέσα στον Απρίλιο φαίνεται να έχει αποφασιστεί η συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Στεφάν Πάρκινσον, υφυπουργού Τεχνών, ως παρακολούθημα της συζήτησης που είχε ήδη ξεκινήσει στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον και του Έλληνα ομολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και παλαιότερα ήταν σθεναρά αντίθετος σε οποιαδήποτε αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα, ο Τζόνσον είχε μετριάσει τη θέση του σε αυτήν την περίπτωση, επιβεβαιώνοντας ότι θα εναπόκειται στο Βρετανικό Μουσείο να αποφασίσει για την πιθανή επιστροφή τους. Ωστόσο, η συμμετοχή του μουσείου στις συνομιλίες που ανακοίνωσε η Unesco δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ενταγμένα στις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο από τις αρχές του 19ου αιώνα τα Ελγίνεια μάρμαρα αποτελούν αντικείμενο επίσημων διεκδικήσεων της Ελλάδας από το 1982.

Αυτά τα αρχαία -που ξετυλίγονται σε περίπου 75 μέτρα- αντιστοιχούν σχεδόν στη μισή ζωφόρο των Παναθηναίων που κοσμούσε την περίμετρο του Παρθενώνα, του ναού της Αθηνάς που βρίσκεται στην καρδιά της Ακρόπολης των Αθηνών. Τα σκαλισμένα ανάγλυφα που αποδίδονται στον Φειδία γύρω στα μέσα του 5ου αιώνα πΧ αποτελούν ένα από τα πιο αναγνωρισμένα αριστουργήματα της κλασικής τέχνης. Το Βρετανικό Μουσείο διατηρεί επίσης πολλά άλλα αρχαία του Παρθενώνα, συμπεριλαμβανομένων πολλών μετόπων από το Ναό της Αθηνάς, μιας καρυάτιδας από το Ερέχθειο και διάφορα άλλα θραύσματα από την Ακρόπολη.

Παραμένοντας επί μακρόν σε νεκρό σημείο, η μοίρα των Ελγινείων μαρμάρων έχει γίνει και πάλι θέμα επικαιρότητας και τριβής μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αναβίωση καθοδηγείται από ένα ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από πολλές αποκαταστάσεις. Έτσι, το περασμένο φθινόπωρο, η Γαλλία επέστρεψε στο Μπενίν 26 κομμάτια του βασιλικού θησαυρού του Abomey, ενώ η Γερμανία έχει επίσης δεσμευτεί να επιστρέψει στη Νιγηρία μέρος της πολιτιστικής περιουσίας που λεηλατήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στην κατεύθυνση της επιστροφής των αθηναϊκών έργων στην Ελλάδα κινείται και η βρετανική κοινή γνώμη. Τον Νοέμβριο, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 59% των Βρετανών πίστευε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα “ανήκαν στην Ελλάδα”. Αυτή η ευνοϊκή ατμόσφαιρα δεν πέρασε απαρατήρητη από την ελληνική κυβέρνηση. “Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από τώρα για να επανενωθεί το χαμένο μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους, στην Ελλάδα”, επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Unesco στις 12 Νοεμβρίου. Σημάδι της αλλαγής των καιρών: ένα πρώτο κομμάτι του Παρθενώνα βρέθηκε τον Ιανουάριο στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο εκθέτει τα ευρήματα του αρχαίου χώρου. Δεν ήταν, όμως, ένα βρετανικό μάρμαρο, αλλά ένα κομμάτι δανεικό από την Ιταλία».    

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Journal des Arts

H γαλλική ιστοσελίδα στο άρθρο της με τίτλο «Αγγλία και Ελλάδα έτοιμες να ανταλλάξουν απόψεις για τα μάρμαρα του Έλγιν», επισημαίνει ότι μετά τη συνεδρίαση μιας επιτροπής της UNESCO ανακοινώθηκαν συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας επί του θέματος.

Όπως αναφέρεται, η 23η σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής της Πολιτιστικής Περιουσίας στη Χώρα Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της σε Περίπτωση Παράνομης Οικειοποίησης (ICPRCP), η οποία πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα συμφώνησαν να συζητήσουν την υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αυτή η συνάντηση ανταποκρίνεται στην έκκληση που απηύθυνε η  22η σύνοδος της ICPRCP η οποία έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο και κάλεσε την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής διευθέτησης αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική, πολιτιστική, νομική και ηθική του διάσταση». Κάλεσε επίσης τη γενική διευθύντρια της UNESCO, να «διευκολύνει τη σύγκληση των απαραίτητων συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Διαβάστε επίσης:

Το αντίο της NASA στον Βαγγέλη Παπαθανασίου – «Ad astra Vangelis» (Videos)

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Σικελία ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή, δίνοντας πράσινο φως για το «θραύσμα Fagan»

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το συγκινητικό «αντίο» του Ζαν Μισέλ Ζαρ στον σπουδαίο Έλληνα μουσικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 16:46