search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:30
MENU CLOSE

«Μπλόκο» Οικονόμου στα σενάρια για πρόωρες κάλπες: Οι εκλογές θα γίνουν το 2023

20.05.2022 14:26
oikonomou_new

Τέλος στη «φιλολογία» που ξέσπασε, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, για πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο επιχείρησε για άλλη μια φορά να βάλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά τη διάρκεια της ενημερώσης των συντακτών από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι όπως έχει πει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας», και επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι και πάλι η «καθαρή εντολή».

Παράλληλα, ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση πλέον δεν έχει το δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε παρεμβάσεις σχετικά με τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, λέγοντας ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια που είχε για το «εθνικό σχέδιο» για την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, που αποτελούσε και την βασική της προτεραιότητα στην παρούσα φάση.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πραγματοποιεί διαρκείς ελέγχους, αλλά και εξετάζει σε βάθος την αγορά καυσίμων στη χώρα, προκειμένου να εντοπίσει πιθανές στρεβλώσεις και να δει πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Από την άλλη, πάντως, απέκλεισε στην παρούσα φάση παρεμβάσεις στον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τέτοιους έμμεσους φόρους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα του κράτους.

Επίσης, σημείωσε ότι από τα τρία εκατομμύρια δικαιούχων της επιδότησης καυσίμων, αίτηση για να την λάβουν έκαναν μόνο τα δύο εκατομμύρια, απορρίπτοντας, πάντως, το ενδεχόμενο να μην μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη σχετική εφαρμογή. Σημείωσε, δε, ότι τα χρήματα που περισσεύουν θα παραμείνουν στον «κουμπαρά» της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις στον χώρο της ενέργειας.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η Κομισιόν εξετάζει την επέκταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2023, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις για χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε αιχμηρά ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση αρραγούς κοινωνικού μετώπου, εν μέσω κρίσης, να κατανοήσει ότι ο κόσμος δυσκολεύεται και να διασφαλίσει περισσότερους πόρους.

Όσον αφορά στη ζήτημα της αγοράς των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ και τις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες (ΚΥΣΕΑ, κ.λπ.), ο Γ. Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση (οφείλει να) κάνει σχεδιασμό σε βάθος χρόνου της άμυνας της χώρας και ξεκαθάρισε ότι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν, αλλά και θα υπάρξει διαπραγμάτευση για τους καλύτερους όρους για την αγορά αυτή.

Μάλιστα, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις δημοσιονομικές συνέπειες του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η όλη διαδικασίας της αγοράς των F-35 θα διαρκέσει περίπου ως το 2028, οπότε η χώρα θα έχει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να την υλοποιήσει.

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δεσμευτικές για τους καταναλωτές πολιτικες, αλλά τόνισε ότι η σημασία της θα πρέπει να επικοινωνηθεί, με έμφαση στα οφέλη -κυρίως οικονομικά- που η πρακτική εξοικονόμησης παρέχει.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες – Έμμονικά νεοφιλελεύθερη η κυβέρνηση

Κυβέρνηση: Γιατί κάποιοι εισηγούνται κάλπες στις 18 Σεπτεμβρίου

Μητσοτάκης από τη Μαγνησία: Ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας με επιπλέον 171 εκατ. ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:28