ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 00:25
MENU CLOSE

«Απόβαση» της μωβ μέδουσας στα νησιά του Αιγαίου – Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει (Photos)

23.05.2022 13:27

Ολόκληρα κοπάδια από μωβ μέδουσες αναμένεται να εμφανιστούν και φέτος στις ελληνικές θάλασσες. Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αναμένεται να κρατήσει για περίπου 2 χρόνια ακόμα.

Είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μοβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά, όπως αναφέρει το ertnews.gr.

Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Τα πιθανά συμπτώματα μετά από την ανεπιθύμητη συνάντηση

Τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca – όπως είναι το επιστημονικό της όνομα – είναι τα ακόλουθα:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης,
ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης.

Τι κάνουμε

Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

Mην τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, μην χρησιμοποιείτε ξύδι, ούτε γλυκό νερό, ούτε οινόπνευμα, ούτε αμμωνία.

Διαβάστε επίσης

Ευλογιά των πιθήκων: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Τι προβληματίζει τους ειδικούς (Video)

Κορωνοϊός: Ο EMA έδωσε το «πράσινο φως» για τρίτη ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Μπουρλά: «Είμαστε κοντά στη θεραπεία του καρκίνου» (Video)

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 00:23
Exit mobile version