search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 10:11
MENU CLOSE

Oι μέδουσες μπορούν να μαθαίνουν και έχουν μνήμη! – Εντυπωσιακή έρευνα

26.09.2023 13:31
medousa

Οι μέδουσες της Καραϊβικής, τα ασπόνδυλα που φαίνεται να επιπλέουν χωρίς κανένα στόχο σε όλη τους τη ζωή και δεν έχουν εγκέφαλο, διαπιστώθηκε πως έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν πολύ γρήγορα και να διατηρούν πληροφορίες, δηλαδή έχουν ένα είδος μνήμης.


Η νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει την κρατούσα ιδέα, ότι οργανισμοί που δεν έχουν κεντρικό νευρικό σύστημα δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία συνειρμικής μάθησης.


Όπως σημειώνει ο Independent, οι συγκεκριμένες μέδουσες, που είναι γνωστές γιατί έχουν ένα από τα πιο θανατηφόρα δηλητήρια, μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους, όπως ο άνθρωπος, χωρίς να έχουν κεντρικό εγκέφαλο και είναι σαφώς πιο προηγμένοι οργανισμοί από ό, τι θεωρούσαμε ως σήμερα.
Στα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Current Biology, αναφέρεται ότι οι μέδουσες όχι μόνο μαθαίνουν, αλλά με εντυπωσιακά γρήγορο ρυθμό.
Η ομάδα υπό τον καθηγητή Άντερς Γκαρμ, θαλάσσιο βιολόγο στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εργάστηκε με στόχο τη διερεύνηση της συμπεριφοράς των μεδουσών στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου.
«Ερευνούμε την συμπεριφορά (των μεδουσών) … και η διαδικασία της μάθησης είναι φυσιολογική εξέλιξη», δήλωσε ο Γιαν Μπιελέτσκι, εκ των συντακτών των συμπερασμάτων της έρευνας. Μετά από χρόνια δουλειάς με μέδουσες της Καραϊβικής, οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι τα ζώα μπορούν να μαθαίνουν και μάλιστα «είναι έκπληξη πόσο γρήγορα» μαθαίνουν, πρόσθεσε ο Γιαν Μπιελέτσκι.
Οι μέδουσες της Καραϊβικής, γνωστές με την επιστημονική ονομασία Tripedalia cystophora, έχουν 24 μάτια – έξι σε κάθε ένα από τα τέσσερα οπτικά κέντρα – και είναι πολύ ευάλωτες σε τραυματισμούς όταν κινούνται ανάμεσα στις ρίζες των υδρόβιων δέντρων της Καραϊβικής λόγω του σχήματος του σώματός τους, που θυμίζει καμπάνα. Εάν τα ζώα θέλουν να επιβιώσουν στο δύσκολο περιβάλλον των υδρόβιων δέντρων της Καραϊβικής είναι υποχρεωμένα να μαθαίνουν πώς να κινούνται χωρίς να τραυματίζονται. Και η κρίσιμη πληροφορία συγκεντρώνεται από τα οπτικά κέντρα.
Για να δοκιμάσουν τη δυνατότητα των μεδουσών να μαθαίνουν οι ερευνητές χώρισαν μία κυλινδρική δεξαμενή με γκρι και λευκές λωρίδες. Οι γκρι λωρίδες ήταν τοποθετημένες έτσι ώστε να μοιάζουν με τις ρίζες των μαγκρόβιων φυτών στο φυσικό περιβάλλον των μεδουσών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στην αρχή οι μέδουσες έπεφταν πάνω στις λωρίδες και στα τοιχώματα της δεξαμενής. Όμως μετά από 5 λεπτά η συμπεριφορά τους άλλαξε και έμαθαν να αποφεύγουν τα εμπόδια, έχοντας μάθει από την πληροφορία που συγκέντρωσαν από το οπτικό σύστημα. Στη συνέχει οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ταχύτητα με την οποία κινούνται οι μέδουσες αυξάνεται σημαντικά καθώς προσπαθούν να αποφύγουν ένα εμπόδιο.
Ο Δρ. Μάικλ Άνταμς, ερευνητής στο τμήμα μοριακής βιολογίας του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, που δεν συμμετείχε στην τελευταία έρευνα, δήλωσε στο CNN ότι «οι επιστήμονες επινόησαν ένα πολύ πειστικό πειραματικό παράδειγμα για να ποσοτικοποιήσουν την συνειρμική μάθηση σε αυτές τις μέδουσες. Τα συμπεράσματα τους μπορεί επίσης να είναι αποδείξεις για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμης μνήμης». Πρόσθεσε εξάλλου ότι αποδείχτηκε η δυνατότητα του ζώου να μαθαίνει και το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο διαρκεί η μνήμη του.

Διαβάστε επίσης

Αυστραλία: Ερευνητής βασάνισε και κακοποίησε σεξουαλικά πάνω από 40 ζώα (Photos)

Νεκρός μαζί με το επιτελείο του ο Ρώσος ναύαρχος Σοκόλοφ λέει το Κίεβο – Σιγή από τη Μόσχα(photos)

David McCallum: Πέθανε ο διάσημος ηθοποιός και πρωταγωνιστής στο «NCIS» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 10:09