search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:41
MENU CLOSE

«Μήνυμα» Μητσοτάκη σε Ερντογάν από Νταβός: Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά θα θέτουμε όλα τα θέματα

25.05.2022 13:40
mitsotakis_new

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να αποστεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε από το Νταβός ο πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι και μετά τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο, ο Ερντογάν είχε πει ότι δεν θα ξαναμιλήσει μαζί του και εξέφρασε την ελπίδα ότι και τώρα θα αλλάξει γνώμη.

Ωστόσο, αφού ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πάντα διατηρεί ανοιχτά τα «κανάλια» επικοινωνίας και διαλόγου με την Τουρκία, τόνισε ότι αν ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι η χώρα μας δεν θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, «κάνει λάθος», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει όλα τα ζητήματα, όπως οι «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

Επίσης, σημείωσε ότι θεωρεί λάθος τις ενστάσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ -κάτι που η Ελλάδα στηρίζει πλήρως και χωρίς αστερίσκους-, λέγοντας ότι η προσδοκία της Άγκυρας για οφέλη μέσω αυτής της στάσης της είναι λανθασμένη, ενώ τόνισε τουλάχιστον δύο φορές ότι η χρήση των μεταναστών και προσφύγων ως «όπλα» (όπως έκανε η Τουρκία και η Λευκορωσία) είναι μια επικίνδυνη πρακτική.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι «αιχμές» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την ΕΕ, σχετικά με τη στάση που τηρεί έναντι των μεγάλων προβλημάτων που προκαλούν στις χώρες-μέλη οι τιμές της ενέργειας, τονίζοντας ότι εκτός από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να υπάρξουν και βραχυπρόθεσμα μέτρα, καθώς, όπως επισήμανε, έρχεται χειμώνας και μπορεί να είναι δύσκολος.

Υποστήριξε, δε, ότι η ΕΕ θα πρέπει και στο ζήτημα της ενέργειας να κινηθεί όπως και στο ζήτημα της πανδημίας και τα εμβόλια, οργανώνοντας κοινές αγορές LNG αλλά και εξετάζοντας το ενδεχόμενο πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, λέγοντας, μάλιστα, ότι προτίθεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου και σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο που η ΕΕ καλείται να αναλάβει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ναι μεν το ΝΑΤΟ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά προσθέτοντας ότι η Ένωση θα πρέπει να επιδιώξει τη στρατηγική της αυτονομία μέσω έξυπνων επενδύσεων στην άμυνα, διασύνδεσης σε διάφορα πεδία (π.χ. κατά των κυβερνοεπιθέσεων) και προσπάθειας συντονισμού της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Υπογράμμισε, δε, ότι ένας κρίσιμος τομέας της ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι η προστασία των συνόρων, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και με έμφαση στην καταπολέμηση των παράνομων διακινητών μεταναστών και προσφύγων, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για οργανωμένη μετανάστευση, αφού στην παρούσα φάση η Ευρώπη έχει ελλείψεις εργαζομένων σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ για μακελειό στο Τέξας: «Είμαστε συντετριμμένοι…»

Τομεάρχες Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανησυχία για την αμυντική δυνατότητα της χώρας μετά την παραδοχή Παναγιωτόπουλου

Νέα χλιαρή αντίδραση της Κομισιόν μετά το «ουδέν σχόλιο» για τις δηλώσεις Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:39