search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:08
MENU CLOSE

Ο Ερντογάν επιτίθεται στην Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ σιωπούν – Πολιτική ίσων αποστάσεων κρατούν οι σύμμαχοί μας

25.05.2022 06:00
mitsotakis_new

Αμηχανία και προβληματισμό έφερε στην κυβέρνηση η αφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η πολιτική των ίσων αποστάσεων που ακολούθησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν όταν ρωτήθηκε για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την στιγμή που η Τουρκική πλευρά εμφανίζεται να έχει αποθρασυνθεί απειλώντας τους πάντες.

Το κλίμα δεν άλλαξε ούτε όταν η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ σε επικοινωνία με την εφημερίδα «Καθημερινή» επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα από το «ουδέν σχόλιο». Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Η κ. Σπινάντ σύμφωνα με την «Καθημερινή» αναφέρθηκε στα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021, υπενθυμίζοντας ότι «αναμένεται από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική εμπλοκή με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης». «Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους γείτονες και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός όμως ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν επικοινώνησε μόνο με ένα ελληνικό μέσο και δεν έβγαλε ανακοίνωση με την οποία θα έκανε γνωστή την άποψη της σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ δείχνει προφανώς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί η τοποθέτησή της να πάρει μεγαλύτερη διάσταση. Θέλει δηλαδή να δείξει ότι έχει άποψη για το θέμα αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή δεν θέλει να την δημοσιοποίηση επισήμως, καθώς Ευρώπη και ΝΑΤΟ διαπραγματεύονται ακόμα με τον Τούρκο πρόεδρο την είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Δηλαδή η Ευρώπη για μια ακόμη φορά αφήνει ακάλυπτη την ελληνική πλευρά και την Ελληνική κυβέρνηση – ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.- προκειμένου να διαπραγματευθεί με τον Τούρκο πρόεδρο το βέτο του για την είσοδο των δύο ευρωπαϊκών χωρών στην συμμαχία.

Την ίδια στιγμή ωστόσο συνεχίζονται καθημερινά οι παραβιάσεις στο ελληνικό εναέριο χώρο από τα Τουρκικά αεροσκάφη ενώ οι γείτονες μας εμφανίζονται έτοιμοι να εργαλιοποιήσουν για μια ακόμη φορά το μεταναστευτικό.

Το εντυπωσιακό στην ιστορία αυτή είναι ότι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν πήρε θέση ζητώντας από την Ελλάδα και την Τουρκία να τα …βρουν.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Όλα αυτά ενώ στην Ελληνική κυβέρνηση υπάρχει η άποψη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ενώ η Ελλάδα έχει αποκτήσει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους….

Διαβάστε επίσης

Μακελειό στις ΗΠΑ: 15 νεκροί από επίθεση ενόπλου σε σχολείο του Τέξας – Νεκρός ο δράστης (Videos)

Δημοσκόπηση Marc: Ακρίβεια και Ουκρανία «πηγή ανησυχίας» για τους πολίτες – Στο 9,9% η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Τομεάρχες Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανησυχία για την αμυντική δυνατότητα της χώρας μετά την παραδοχή Παναγιωτόπουλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03