search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:56
MENU CLOSE

Πούτιν: Γιατί τα ουκρανικά λιμάνια είναι τόσο σημαντικά για τον Ρώσο πρόεδρο;

25.05.2022 06:00
marioupoli_port_new

Ύστερα από τρεις μήνες πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται πως κρατάει άλλο ένα  «όπλο» στα χέρια του.

Εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, από τα οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα έχει τον έλεγχο και των σιτηρών από  τα οποία εξαρτώνται πάρα πολλές χώρες και μάλιστα κάποιες που απειλούνται με υποσιτισμό αν δεν βρεθεί λύση.

Ο απόστρατος Βρετανός αντιπτέραρχος Σον Μπελ, δήλωσε στο Skynews ότι η ανάγκη εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία, όπου σε λίγες εβδομάδες αρχίζει ο θερισμός, «βάζει μία εντελώς νέα παράμετρο στον πόλεμο» και δεδομένου ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω  των θαλασσών  αυτό αποδεικνύει «την ζωτική σημασία που έχουν τα λιμάνια» για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βρετανός απόστρατος αξιωματικός επισήμανε ότι «δεν είναι πρακτικό» να διακινηθούν τα ουκρανικά σιτηρά από  χερσαίους δρόμους διότι αυτό θα απαιτούσε ένα εκατομμύριο νταλίκες για να μεταφέρουν 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.

«Αυτό τονίζει την σημασία την επιθυμίας του Βλαντίμιρ Πούτιν να ελέγξει όλα τα λιμάνια και γι αυτό εποφθαλμιά την Οδησσό», είπε ο Βρετανός αξιωματικός στο  Skynews. Με άλλα λόγια, ο Πούτιν ελέγχοντας τα λιμάνι στην Μαύρη Θάλασσα θα κρατάει και τα κλειδιά για ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου σιτηρών, που είναι ζωτικής ανάγκης για πολλές χώρες.

Ο στρατιωτικός αναλυτής επισήμανε ότι αν και οι θέσεις των  ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς «δεν έχουν μεταβληθεί  πολύ» τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αλλάξει ο στόχος τους. «Έχουν σαφείς στόχους και είναι η πτώση του Λουχάνσκ και στη συνέχεια του Ντονέτσκ. Προσπαθούν να τους πετύχουν με πιο μιλιταριστικούς τρόπους, με τμηματική κατάληψη εδαφών», είπε ο Σον Μπελ, επισημαίνοντας ότι παράλληλα αποκλείεται η πόλη Σεβεροντοντέτσκ στα ανατολικά, που θα γίνει επίκεντρο των επιχειρήσεων.

Ο ρωσικός έλεγχος στα λιμάνια της Μαύρης  Θάλασσας οδηγεί σε επισιτιστικό σοκ, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, απευθύνοντας έκκληση για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να εξασφαλιστεί η εξαγωγή της ουκρανικής παραγωγής σιτηρών, εν μέσω φόβων για δραματικές ελλείψεις τροφίμων στην Αφρική και στην Ασία.

Μιλώντας στο Νταβός, ο Πολωνός πρόεδρος επισήμανε ότι «αν υπάρξει πρόβλημα πείνας στη βόρεια Αφρική τόσο η Ισπανία όσο και όλη η νότια Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα μετανάστευσης. Γι αυτό, πρόσθεσε «πρέπει να επικεντρωθούμε στην διασφάλιση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών».

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, προειδοποίησε μάλιστα ότι αν ξεσπάσει επισιτιστική κρίση λόγω της έλλειψης σιτηρών τότε οι θάνατοι θα είναι περισσότεροι από όσους έχει προκαλέσει ο ίδιος ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Βρετανός υπουργός επισήμανε ότι είναι «απολύτως κρίσιμο» να ανοίξει μία ασφαλής οδός για την μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στις διεθνείς αγορές.

Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Λιθουνίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, στη συνάντηση που είχε με την Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας για την συγκρότηση διεθνούς ναυτικής συμμαχίας «πρόθυμων κρατών», που θα αναλάβουν να συνοδεύουν τα εμπορικά πλοία  που θα φορτώσουν σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού.

«Ο χρόνος είναι ελάχιστος.  Πλησιάζουμε στην περίοδο της νέας συγκομιδής και δεν υπάρχει άλλος πρακτικός τρόπος για την εξαγωγή της παραγωγής σιτηρών εκτός από το λιμάνι της Οδησσού στην Μαύρη Θάλασσα. Δεν υπάρχει τρόπος αποθήκευσης των σιτηρών και καμία άλλη εναλλακτική οδός. Είναι επιτακτική ανάγκη να δείξουμε στις ευάλωτες χώρες ότι είμαστε έτοιμοι για τα βήματα αυτά που χρειάζονται για να εξασφαλιστεί τροφή στον κόσμο», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «στις επόμενες πέντε έως επτά εβδομάδες θα αρχίσει η παραγωγή και δεν υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για να μπει».

Εναλλακτικοί δρόμοι για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών δεν υπάρχουν, αφού οι υποδομές για χερσαίες μεταφορές, με φορτηγά ή σιδηρόδρομους, μέχρι τα λιμάνια της Βαλτικής είναι ανεπαρκείς και θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες μέχρι να φτάσουν τα προϊόντα στις χώρες που τα έχουν ανάγκη. Επίσης τα λιμάνια στον Δούναβη είναι μικρά για να εξυπηρετήσουν τις τεράστιες μεταφορικές ανάγκες.

Στο μεταξύ δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar, δείχνουν ρωσικά πλοία, που φορτώνουν στην Κριμαία ουκρανικό σιτάρι που –κατά τους δυτικούς- είναι κλεμμένο.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τις 19 έως τις 22 Μαϊου και απεικονίζουν δύο ρωσικά εμπορικά πλοία, το Matros Pozynich  και το  Matros Koshka, που είναι ελλιμενισμένα στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας και φορτώνουν σιτηρά.

Το ουκρανικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών και Πληροφόρησης Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι «νέες δορυφορικές φωτογραφίες από την Maxar Technologies δείχνουν κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι που φορτώνεται σε ρωσικά πλοία στην Κριμαία. Υπάρχουν δύο πλοία με ρωσική σημαία, που φορτώνουν το ουκρανικό σιτάρι στο λιμάνι της προσωρινά κατεχόμενης Σεβαστούπολης».

Άλλες φωτογραφίες από δορυφόρο της αμερικανικής εταιρίας Planet Labs PBC δείχνουν επίσης το υπό ρωσική σημαία πλοίο Matros Pozynich, το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά, να έχει ελλιμενισθεί στη Λατάκια της Συρίας, όπου ο ηγέτης της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ είναι  στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ρώσοι κλέφτες αρπάζουν το σιτάρι μας και το πουλούν στο εξωτερικό, ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα, ο οποίος σε μήνυμα στο Twitter έγραψε ότι τα ρωσικά πλοία που μεταφέρουν το ουκρανικό σιτάρι περνούν από τον Βόσπορο και κάλεσε τις χώρες να είναι «προσεκτικές» και να αρνούνται τις αγορές κλεμμένων σιτηρών.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Μίνι καύσωνας την Τετάρτη, στους 35-36 βαθμούς η θερμοκρασία

Νταβός: Ενεργειακό, Ουκρανία και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνάντηση Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Γνωστός τραγουδιστής συνελήφθη στην Στυλίδα για λαθραίο καπνό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:52