search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:07
MENU CLOSE

Χένρι Κίσινγκερ: Η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις για να τελειώσει ο πόλεμος

24.05.2022 19:50
kissinger-new

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία ώστε να τερματιστεί η εισβολή, διατυπώνοντας μια θέση στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών είναι αντίθετη καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον τέταρτο μήνα του.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Κίσινγκερ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να μην επιδιώξουν μια ντροπιαστική ήττα για τη Ρωσία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης.

Αφού είπε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να θυμούνται τη σημασία της Ρωσίας για την Ευρώπη και να μην παρασυρθούν «με τη διάθεση της στιγμής», ο Κίσινγκερ κάλεσε επίσης τη Δύση να αναγκάσει την Ουκρανία να αποδεχθεί διαπραγματεύσεις με ένα «status quo ante», δηλαδή με την «κατάσταση που υπήρχε πριν από τον πόλεμο».

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante», δήλωσε ο 98χρονος Κίσινγκερ, σύμφωνα με την Daily Telegraph. «Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορούσε την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας».

Το «status quo ante» που ανέφερε ο Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών των Προέδρων Ρίτσαρντ Μ. Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, αναφέρεται στην επαναφορά μιας κατάστασης κατά την οποία η Ρωσία έλεγχε επίσημα την Κριμαία και έλεγχε ανεπίσημα τις δύο ανατολικότερες περιοχές της Ουκρανίας, το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τόνισε ότι μέρος των όρων του για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση των συνόρων πριν από την εισβολή.

Τα σχόλια του Κίσινγκερ έρχονται καθώς παγκόσμιοι ηγέτες λένε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση «ολόκληρη την παγκόσμια τάξη».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε στους παγκόσμιους ηγέτες στο Νταβός ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο «θέμα επιβίωσης της Ουκρανίας» ή «θέμα ευρωπαϊκής ασφάλειας», αλλά και «ένα καθήκον ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας». Η ίδια εξέφρασε τη λύπη της για την «καταστροφική οργή» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε μια μέρα να ανακτήσει τη θέση της στην Ευρώπη εάν «βρει τον δρόμο της πίσω στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό της τάξης που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες… επειδή η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας».

Η πλειοψηφία των Ουκρανών συμφωνεί με τον Ζελένσκι να μην παραχωρήσει γη με αντάλλαγμα την ειρήνη. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι το 82% των Ουκρανών δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε από τη γη της Ουκρανίας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Μόνο το 10% πιστεύει ότι η παραχώρηση γης αξίζει τον κόπο για να τερματιστεί η εισβολή, ενώ το 8% ήταν αναποφάσιστοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ 13 Μαΐου και την περασμένη Τετάρτη.

Το δείγμα δεν περιελάμβανε κατοίκους περιοχών που δεν ελέγχονταν από τις ουκρανικές αρχές πριν από τις 24 Φεβρουαρίου — όπως η Κριμαία, η Σεβαστούπολη και ορισμένες περιοχές των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε επίσης πολίτες που έφυγαν στο εξωτερικό μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

Τα σχόλια του Κίσινγκερ ακολουθούν ένα editorial των New York Times που υποστήριζε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να λάβει «οδυνηρές εδαφικές αποφάσεις» για να επιτευχθεί ειρήνη.

«Στο τέλος, οι Ουκρανοί είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις: αυτοί είναι που πολεμούν, πεθαίνουν και χάνουν τα σπίτια τους από τη ρωσική επιθετικότητα, και αυτοί είναι που πρέπει να αποφασίσουν πώς μπορεί να μοιάζει το τέλος του πολέμου».

«Εάν η σύγκρουση οδηγήσει πράγματι σε πραγματικές διαπραγματεύσεις, οι Ουκρανοί ηγέτες θα πρέπει να λάβουν τις οδυνηρές εδαφικές αποφάσεις που θα απαιτήσει οποιοσδήποτε συμβιβασμός», αναφερόταν στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Το άρθρο προκάλεσε αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μικαΐλο Ποντόλιακ, ο οποίος είπε ότι «οποιαδήποτε παραχώρηση στη Ρωσία δεν είναι ο δρόμος προς την ειρήνη, αλλά ένας πόλεμος που αναβάλλεται για πολλά χρόνια».

Στα σχόλιά του τη Δευτέρα, ο Κίσινγκερ, ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής μιας ρεαλιστικής πολιτικής, προέτρεψε τους ευρωπαίους ηγέτες να μην παραβλέψουν τη θέση της Ρωσίας στην Ευρώπη και να ρισκάρουν η χώρα να σχηματίσει μια μόνιμη συμμαχία με την Κίνα.

«Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί θα ανταποκριθούν στον ηρωισμό που επέδειξαν με σοφία», είπε, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Οι επικριτές περιέγραψαν τα σχόλια του Κίσινγκερ ως αυτό που κάποιος αποκάλεσε «ατυχή παρέμβαση». Η Inna Sovsun, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, κατήγγειλε τη θέση του Κίσινγκερ ως «πραγματικά ντροπιαστική!».

«Είναι κρίμα που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πιστεύει ότι η παραίτηση από μέρος της κυρίαρχης επικράτειας είναι ένας τρόπος για την ειρήνη για κάθε χώρα!» έγραψε στο Twitter.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Προσβλητικές εικόνες στην Αγία Σοφία – Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για ενθύμια (Photos)

Μαριούπολη: Εργάτες βρήκαν 200 πτώματα σε αποσύνθεση σε υπόγειο

Όρμπαν: Επιμένει στο βέτο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία, λέει σε επιστολή του στον Σαρλ Μισέλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58