search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:52
MENU CLOSE

Netflix: Τσουνάμι αντιδράσεων εξαιτίας σχολίων σε βάρος τρανσέξουαλ

26.05.2022 10:30
netflix_new

«Αχ αυτές οι γυναίκες. Όχι όλες, εννοώ τις παλιομοδίτικες. Αυτές που έχουν μήτρα. Αυτοί οι γ@%$#νοι δεινόσαυροι. Λατρεύω τις νέες γυναίκες. Είναι υπέροχες, δεν είναι; Οι νέες που κυκλοφορούν τελευταία. Αυτές με τα γένια και τις ψ%&*λες. Είναι υπέροχες, σαν χρυσάφι, τις λατρεύω. Και οι παλιομοδίτικες λένε “ωχ τώρα αυτές θέλουν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες μας”. Και γιατί να μην τις χρησιμοποιούν. Είναι κυρίες… Και τι γίνεται με το άτομο που δεν είναι κυρία;…».

Αυτά και πολλά άλλα ακατάλληλα ειπώθηκαν μέσα στα πρώτα τέσσερα λεπτά της ειδικής κωμικής εκπομπής «Super Nature» του Netflix δια στόματος του παρουσιαστή Ρίκι Τζερβέις ο οποίος συνέχισε φορτσάτος λέγοντας «Κι αν με βιάσει; Αν σε βιάσει…» μεταξύ άλλων χοντροκομμένων αστείων για την τρανς κοινότητα.

Προς το τέλος της εκπομπής ο παρουσιαστής εξήγησε το σκεπτικό για τα αστεία που έκανε: «Στηρίζω τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ. Υποστηρίζω όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και τα δικαιώματα των τρανς είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Να είστε το φύλο που νιώθετε ότι είστε. Αλλά, κυρίες μου, ξεφορτωθείτε το μόριο (σ.σ. το είπε αλλιώς). Αυτό λέω μόνον».

Χαμός στο Twitter

Τα tweets έπεσαν σαν χαλάζι. Ε, δεν ήταν και λίγα αυτά που είπε.

«Μέσα σε πέντε λεπτά αστειεύτηκε ότι οι τρανς γυναίκες επιτίθενται και βιάζουν ανθρώπους σε δημόσιες τουαλέτες. Για εκείνον υπάρχουμε ως ατάκα, ως απειλή, ως κάτι λιγότερο από ανθρώπινο είδος», τουίταρε ο χρήστης Esme.

Και o χρήστης Dr Amy Roberts έγραψε: «Ο Ρίκι Τζερβέις είναι μία ντροπή. Θα προκαλέσει εγκλήματα μίσους και τελικά το θάνατο τρανς ανθρώπων. Όποιος έχει ανάγκη να διασύρει μειονότητες για να προκαλέσει το γέλιο έχει κακιά ψυχή και χρειάζεται σοβαρή ψυχιατρική βοήθεια».

Επίσης ο χρήστης martha τιτίβισε: «Αν είσαι κωμικός και είσαι υπερ των τρανς ατόμων, είναι ευθύνη σου να αντιταχθείς  στον Ντέιβ Σαπέλ (σ.σ. σταντ απ κωμικός που είχε κάνει πέρσι αστεία για τρανς άτομα από την εκπομπή «The Closer, επίσης του Netflix) και τον Ρίκι Τζέβέις. Δεν μπορεί να θεωρείς εαυτό σύμμαχο (των τρανς) αν δεν ταχθείς δημόσια εναντίον τους. Είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις».

«Η κατάσταση χειροτερεύει φέτος. Χθες στη Βουλή, μέλη της συζητούσαν για “τρανς ζήτημα”. Αυτολεξί. Και τώρα έχουμε τον Ρίκι Τζερβέις. Οι τρανς άνθρωποι θα καταλήξουν να σκοτωθούν για αυτό. Χρειαζόμαστε διεθνή βοήθεια. Μια σανίδα σωτηρίας. Οτιδήποτε», έγραφε ο UnicornsRock που ζει στην Αγγλία.

«Ο Ρικι Τζέρβέις θα μπορούσε να τα «βάλει» με τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες, τους δισεκατομμυριούχους. Αυτούς που προκαλούν πραγματική ζημιά στους απλούς ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, σε ασύλληπτη κλίμακα κάθε μέρα. Αλλά αντί γι’ αυτό «κυνηγάει» τους τρανς ανθρώπους. Ναι Ρίκι, γιε μου, πες την αλήθεια σου στην εξουσία. Δειλός», αναφέρει στην ανάρτηση του άλλος  χρήστης του Tweeter.

Στόχος του η ιδεολογία των ακτιβιστών, υποστήριξε

Έπειτα από το τσουνάμι οργής που προκάλεσε,  ο παρουσιαστής της εκπομπής, υπεραμύνθηκε της επιλογής του με το ακόλουθο επιχείρημα, σε συνέντευξη που έδωσε στο «the Spectator»: «Στόχος μου δεν ήταν οι τρανς, αλλά η ιδεολογία των τρανς ακτιβιστών». Και πρόσθεσε λέγοντας ότι «ήταν το πιο επίκαιρο, πολυσυζητημένο θέμα ταμπού της διετίας. Ασχολούμαι με θέματα που αποτελούν ταμπού και δεν θέλω να εθελοτυφλώ».

Παραληρηματικά σχόλια μεταμφιεσμένα σε αστεία

«Παρακολουθήσαμε το τηλεοπτικό σόου του Ρίκι Τζέρβεις, για να μην χρειαστεί να το δείτε. Είναι γεμάτο από προσβλητικά, επικίνδυνα, αντι-τρανς παραληρηματικά σχόλια μεταμφιεσμένα σε αστεία. Αρθρώνει αντι-ομοφυλοφιλική ρητορική και διαδίδει ανακριβείς πληροφορίες για τον HIV», αναφέρει σε ανακοίνωση της  η GLAAD, η αμερικανική ΜΚΟ, που αποτελεί παρατηρητήριο για την αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλικής και τρανς κοινότητας από τα ΜΜΕ και τη βιομηχανία του θεάματος και της ψυχαγωγίας.

Και σε άλλο σημείο η GLAAD υπογραμμίζει ότι «το Netflix διατείνεται στην πολιτική του ότι περιεχόμενο που υποκινεί μίσος ή βία δεν επιτρέπεται στην πλατφόρμα, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι το αντι-ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο κάνει ακριβώς αυτό. Ενώ το Netflix φιλοξενεί μερικές πρωτοποριακές LGBTQ σειρές, αρνείται να εφαρμόσει τη δική του πολιτική στην κωμωδία.

Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές ότι οι λεγόμενοι κωμικοί που ξερνούν μίσος αντί για χιούμορ, και τα ΜΜΕ που τους δίνουν «βήμα», θα λογοδοτήσουν. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολλοί αστείοι ΛΟΑΤΚΙ κωμικοί για να τους υποστηρίξουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Netflix δεν έκανε σχόλιο, αν και του ζητήθηκε,  για το θέμα που προκάλεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ναυτεμπορική: Οι πρώην ιδιοκτήτριες ζητούν την επιστροφή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων

Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 26 Μαΐου

«Χατ τρικ» μυθοπλασίας στην τηλεθέαση της Τρίτης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:52