search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:09
MENU CLOSE

Αποκάλυψη: Ο φακός της NASA φέρνει στο φως τα μυστικά υποθαλάσσιου ηφαιστείου (Video)

27.05.2022 13:24
submarine_volcano_new

Εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου κατέγραψε ο φακός της NASA και μάλιστα από το διάστημα.

Η αρχή έγινε με μία φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 14 Μαΐου από τον δορυφόρο Landsat 9, που είναι εφοδιασμένος με τον πανίσχυρο φακό Operational Land Imager 2, που είναι σχεδιασμένος  έτσι ώστε να αποτυπώνει εικόνες από την επιφάνεια του πλανήτη μας με εξαιρετική ευκρίνεια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Στη φωτογραφία αυτή καταγράφεται η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Καβάτσι, στο σύμπλεγμα των Νήσων του Σολομώντα, στο Ειρηνικό Ωκεανό. Από τον κρατήρα του ηφαιστείου ξεπηδά μία στήλη νερού που φτάνει μέχρι την επιφάνεια του ωκεανού.

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Καβάτσι είναι ένα από τα πιο ενεργά του είδους στον Ειρηνικό Ωκεανό και βρίσκεται περίπου 15 μίλια νοτίως του νησιού Βανγκούνου.

Τα μυστικά του ηφαιστείου

Το Καβάτσι ονομάζεται και «Sharkno», ονομασία που προήλθε από την σύνθεση των λέξεων volcano (ηφαίστειο) και shark (καρχαρίας). Κι αυτό γιατί σε μια πρόσφατη εξερεύνηση του ηφαιστείου διαπιστώθηκε ότι ο κρατήρας του είναι το σπίτι δύο ειδών καρχαρία. Κάτι που αποδεικνύει ότι τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά έχουν την ικανότητα να ζουν σε ακραία περιβάλλοντα, όπως είναι ένας ηφαιστειακός κρατήρας, με τις υψηλές θερμοκρασίες και το όξινο νερό.

Τα είδη που εντοπίστηκαν στον κρατήρα του ηφαιστείου είναι ένας σφυροκέφαλος και ένας λείος καρχαρίας, που ζουν μαζί με πολλά άλλα θαλάσσια ζώα. Για να καταγράψουν τη ζωή στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο οι επιστήμονες κατέβασαν κάμερα σε βάθος 50 μέτρων, όπως αναφέρει άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Oceanography.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής εντυπωσίασαν τους επιστήμονες.

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο είναι ενεργό και οι εκρήξεις πάρα πολύ συχνές, σύμφωνα με τη NASA, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο ατμός και η τέφρα που εκτοξεύονται μέχρι την επιφάνεια του ωκεανού. Το πλησιέστερο νησί, το Βανγκούνου έχει πάρει το όνομά  του από μία θαλάσσια θεότητα την οποία λατρεύουν οι κάτοικοι, οι οποίοι το αποκαλούν επίσης «Φούρνο του Καβάτσι».

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Αστυνομικοί σκότωσαν ένοπλο που περπατούσε με τουφέκι κοντά σε σχολεία

Βραζιλία: «Καλπάζει» ο Λούλα στις δημοσκοπήσεις – Τεράστια η διαφορά από τον Μπολσονάρου

Κλιματική αλλαγή: Πώς «βάζει φωτιά» στις κάλπες και καίει τους συντηρητικούς (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:09