search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:26
MENU CLOSE

ΕΝΦΙΑ σε δέκα δόσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2231
26/05/2022
29.05.2022 06:00
akinita_new

Ο κύβος ερρίφθη και τέλος Μαΐου του 2022 θα καταβληθεί η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα αναφέρεται ότι η τελευταία από τις δέκα συνολικά δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οκτώ στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν φέτος μικρότερο φόρο για τα ακίνητά τους ενώ 500.000 είδαν τους λογαριασμούς τους «φουσκωμένους» με επιπλέον επιβαρύνσεις σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα έχουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, με αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και 1.737%. Πρόκειται για περιπτώσεις με πολλαπλασιασμό έως και 20 φορές του φόρου, σε σχέση με τον «λογαριασμό» των προηγουμένων ετών.

Παράλληλα, σε περίπου 1 εκατ. πολίτες οι λογαριασμοί δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή.

Ειδικότερα, λιγότερα κατά 360 εκατομμύρια ευρώ είναι τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, με τους 6 εκατ. ιδιοκτήτες να καλούνται να καταλάβουν 2,25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ και για τα νομικά πρόσωπα 531.000 ευρώ.

Σε υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ υποχρεούνται 6 εκατ. φυσικά πρόσωπα και 61.500 νομικά πρόσωπα.

Η διαδικασία

Οι φορολογούμενοι θα βρουν τον νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:

  1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE.
  2. Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  3. Κλικ στην επιλογή «Πολίτες».
  4. Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ, στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  5. Εκεί ανοίγει η γνωστή σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους προσωπικούς σας κωδικούς και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο γρίφος των αλλαγών Τσίπρα

ΠΑΣΟΚ: Θα καταρτίσει βήμα – βήμα το κυβερνητικό του πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα τη ΔΕΘ

Καυτό (ελληνοτουρκικό) καλοκαίρι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:25