search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:42
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ο γρίφος των αλλαγών Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2231
26/5/2022
27.05.2022 06:00
tsipras_new

Την Κυριακή συνεδριάζει η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας, διευρυμένου πλέον και «με τη βούλα» μετά τις συνεδριακές και εκλογικές διαδικασίες που απασχόλησαν την εσωκομματική ζωή για πάνω από έναν μήνα.

Στη συνεδρίαση της Κυριακής θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας και μένει να φανεί γενικότερα το εύρος των αλλαγών που θα θελήσει να προωθήσει ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά τα όργανα και τα πρόσωπα που θα τα στελεχώσουν, δεδομένων και των συσχετισμών που αποτυπώνονται στη νέα σύνθεση της 300μελούς Κεντρικής Επιτροπής, μετά την κάλπη της 15ης Μαΐου.

Εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει τώρα στις αλλαγές που έχει στο μυαλό του και δεν θα αφήσει εκπλήξεις για αργότερα, καθώς τώρα υπάρχει το μομέντουμ, αμέσως μετά την κάλπη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι η προεδρική κάλπη και οι 150.000 ψήφοι που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας τον αναδεικνύουν σε απόλυτο κυρίαρχο, επομένως είναι αυτός που έχει «το μαχαίρι και το πεπόνι» και μπορεί να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί, χωρίς να ζυγίζει εσωτερικές γκρίνιες, πιέσεις κι επιδιώξεις. Από την άλλη, εκτιμάται ότι σε έναν βαθμό θα ακολουθήσει και μια λογική τήρησης ισορροπιών, με δεδομένους και τους συσχετισμούς, όπου χρειάζεται.

Μέχρι στιγμής παραμένει επικρατέστερο το σενάριο για επανεκλογή Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα, καθώς οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου κατατείνουν στο ότι αυτή είναι η επιλογή του προέδρου. Δεν είναι τυχαίοι άλλωστε οι έπαινοι (δημόσια ή μέσω διαρροών) που έχει λάβει το κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου τις τελευταίες μέρες για την επιτυχή οργάνωση του συνεδρίου και της εκλογικής διαδικασίας, επιπρόσθετα στη δουλειά ανασυγκρότησης του κόμματος. Πάντως από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν ανοίγουν περαιτέρω τα χαρτιά τους για το αν η απόφαση έχει ληφθεί και είναι οριστική ή αν το ζήτημα είναι ανοιχτό και ο πρόεδρος εξετάζει και άλλες εναλλακτικές.

Από την πλευρά της Ομπρέλας επιφυλάσσονται για τη στάση που θα κρατήσουν όσον αφορά στον γραμματέα, καθώς αναμένουν την αποσαφήνιση του τοπίου, όσο πλησιάζουμε προς τη συνεδρίαση, για το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρόεδρος. Κατά πάσα πιθανότητα θα διαμορφώσουν τη στάση τους σε αυριανή σύσκεψη, εκτιμώντας ότι θα έχει διαμορφωθεί μια ασφαλής εικόνα. Ορισμένοι από την πλευρά αυτή εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να είναι ξανά γραμματέας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κινούνται στην πραγματικότητα στο 50-50. Σε κάθε περίπτωση αφήνουν να εννοηθεί ότι θα είναι διαφορετική η στάση τους απέναντι σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως θα θεωρούσαν π.χ. την Έφη Αχτσιόγλου, διαφορετική αν προτεινόμενος για γραμματέας είναι ξανά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και διαφορετική αν προωθηθεί πρόσωπο από την πλευρά των λεγόμενων «σκληρών προεδρικών». Σε αυτή την τελευταία περίπτωση είναι πιθανόν να απαντήσουν με καταψήφιση και προώθηση δικής τους αντίπαλης υποψηφιότητας.

Στο μεταξύ, δεν διαψεύδεται η πληροφορία που μετέφερε χθεσινό δημοσίευμα για τον ορισμό αναπληρώτριας γραμματέα (αν ο γραμματέας είναι άνδρας και εν προκειμένω ο Τζανακόπουλος) ή αναπληρωτή γραμματέα (αν γραμματέας είναι γυναίκα), υπό την έννοια ότι είναι πρόβλεψη του νέου καταστατικού, προβλέπεται δηλαδή «ισόποση συμμετοχή ανδρών και γυναικών» στα όργανα και τα αξιώματα από τη θέση του γραμματέα και κάτω. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ως δυνατότητα και ενδεχόμενο – καθώς, όπως αναφέρει στέλεχος με γνώση των νέων ρυθμίσεων, ακόμη και αν αυτός ο όρος του καταστατικού δεν εκπληρωθεί άμεσα στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή, αργά ή γρήγορα θα τεθεί ζήτημα εφαρμογής του –, αλλά όχι ως δρομολογημένη απόφαση του προέδρου.

Ενδιαφέρον έχει επίσης πόσοι και ποιοι θα αποτελούν το νέο Πολιτικό Συμβούλιο ή την Πολιτική Γραμματεία, όπως αναμένεται να ονομαστεί, επαναφέροντας την παλιά ονομασία του οργάνου. Και σε αυτό το θέμα από την Κουμουνδούρου κρατούν «κλειστά χαρτιά», καθώς δεν είναι γνωστός ούτε καν ο αριθμός των μελών που προτίθεται να προτείνει ο πρόεδρος. Επίσης, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, όταν κατατεθεί, θα περιλαμβάνει και το όργανο του «πρωινού καφέ» (μέχρι σήμερα ονομαζόταν «πολιτικό κέντρο»), το οποίο ασχολείται με τη διαχείριση της καθημερινής πολιτικής επικαιρότητας. Η συγκρότηση του οργάνου αυτού είναι αποκλειστικά θέμα του προέδρου και δεν μπαίνει στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής.

Τέλος, με δεδομένη την ευκαιρία που δίνει η δυναμική της κάλπης πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν αλλαγές και στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του κόμματος, είτε πρόκειται για τους τομεάρχες είτε για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Πάντως, μέχρι πριν από μερικές μέρες από την Κουμουνδούρου δεν έδιναν ιδιαίτερες πιθανότητες για ανασχηματισμό τομεαρχών.

Προς μικρή διεύρυνση της Κ.Ε.

Εν τω μεταξύ, χθες αναμένονταν οι αποφάσεις της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής επί των ενστάσεων που είχαν κατατεθεί για περιπτώσεις μελών που εκλέχθηκαν με σχετικά υψηλή σταυροδοσία, αλλά έμειναν εκτός λόγω της εφαρμογής της ποσόστωσης του 20% υπέρ των μελών της διεύρυνσης του 2019.

Μέσω των ενστάσεων διαμορφώθηκε ένα παράθυρο για την είσοδο στην Κεντρική Επιτροπή ακόμη 10 – 15 μελών, προκειμένου να καμφθεί η δυσαρέσκεια προσώπων που θεωρούν ότι αδικήθηκαν.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τα εσωκομματικά επιστρέφει στο «σκληρό ροκ»

Ελπίδες για το καλύτερο, φόβοι για το χειρότερο

ΚΚΕ για τις τουρκικές προκλήσεις: Κατέρρευσαν ευρωατλαντικά παραμύθια και κλίμα εφησυχασμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:42