search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:46
MENU CLOSE

ΚΚΕ για τις τουρκικές προκλήσεις: Κατέρρευσαν ευρωατλαντικά παραμύθια και κλίμα εφησυχασμού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2231
26/05/2022
26.05.2022 06:00
Turkish F-16_new

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες μέρες, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, αλλά και οι ίσων αποστάσεων αντιδράσεις Αμερικανών κι Ευρωπαίων σε αυτές, σηματοδοτούν κατά το ΚΚΕ την κατάρρευση της ρητορικής περί ευρωατλαντικών εγγυήσεων έναντι της γείτονος και το σχετικό κλίμα εφησυχασμού που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση με το ταξίδι στην Ευρώπη και με τη συνάντηση με τον Ερντογάν πριν από μερικούς μήνες.


Το ΚΚΕ, το οποίο παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του πως η κλιμάκωση αυτή «επιβεβαιώνει ότι ο στόχος της ΝΑΤΟϊκής συνοχής, που η κυβέρνηση έχει ως ‘‘εικόνισμα’’, όπως και το εξελισσόμενο παζάρι του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, είναι παράγοντας τροφοδότησης τέτοιων προκλητικών ενεργειών και υπονόμευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».


Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ επιχειρεί να αναδείξει ότι η όλο και μεγαλύτερη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις αμερικανοΝΑΤΟϊκές επιταγές, μας κοστίζει ακριβά και μας βλάπτει διπλά.
Κοστίζει αφενός λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία στις οποίες μετέχει η Ελλάδα έχοντας αναλάβει ρόλο «πρωτοπαλίκαρου» στο ΝΑΤΟ, κυρώσεις που «τις πληρώνει ο λαός στον φούρνο, στη βενζίνη και στο σούπερ μάρκετ», αλλά και «με την αντικατάσταση του φτηνού ρωσικού φυσικού αερίου με το πανάκριβο αμερικανικό LNG για να θησαυρίζουν οι εφοπλιστές», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σε τηλεοπτική του συνέντευξη τις προηγούμενες μέρες.


Αφετέρου κοστίζει όταν η Ελλάδα στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία και στη συνέχεια αγοράζει νέους εξοπλισμούς, προχωρώντας στη νέα αγορά του αιώνα με τα F-35, την οποία θα κληθεί και αυτήν να πληρώσει ο λαός.


Την ίδια ώρα, υποστηρίζει ο Περισσός, η βαθύτερη πρόσδεση στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά συμφέροντα:
● Όχι μόνο δεν προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι της Τουρκίας, αλλά τροφοδοτεί την ένταση και θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
● Καθιστά τη χώρα στόχο αντιποίνων στο πλαίσιο του ρωσοουκρανικού πολέμου, στον βαθμό που η κυβέρνηση έχει καταστήσει τη χώρα προκεχωρημένο ΝΑΤΟϊκό φυλάκιο.
Στο μεταξύ, μετά την παραδοχή που έκανε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, πως η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, στον Περισσό χαρακτηρίζουν «αστείο» όσο και «επικίνδυνο» τον ισχυρισμό του πως το αμυντικό υλικό – που ο ίδιος είπε ότι χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα – «δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητα της Ελλάδας».
«Τα ‘‘αποθέματα’’ για τα οποία μιλάει ο υπουργός είναι ακριβώς για την άμυνα της χώρας, γι’ αυτό και φυλάσσονται σε βάθος χρόνου» γράφει ο χθεσινός «Ριζοσπάστης», σημειώνοντας επιπρόσθετα πως ο υπουργός ομολογεί ουσιαστικά πως «μπροστά στις υποχρεώσεις τους στους Ευρωατλαντικούς τους ‘‘εταίρους’’ δεν διστάζουν να αδειάσουν τις αποθήκες του στρατού από κρίσιμα για την άμυνα της χώρας μέσα».

Διαβάστε επίσης:

Καβγάδες για το… μέγεθος: Οι αναλογίες κομματικής και εθνικής κάλπης για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα

Οι ορεινές κοινότητες στην Ελλάδα: Χωριά και οικισμοί αφήνονται στην τύχη τους

Τρεις κυρίες αναστατώνουν την Ευρώπη: Οι πρωθυπουργοί Εσθονίας, Φινλανδίας και Σουηδίας σε πρώτο πλάνο (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:46