search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:41
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη οι εσωκομματικές διεργασίες για τον Γραμματέα – Επικρατέστερο σενάριο η παραμονή Τζανακόπουλου

24.05.2022 11:51
tzanakopoulos_tsipras_ne

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής προέδρου και της ανάδειξης νέας Κεντρικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επανέρχεται στους έντονους αντιπολιτευτικούς ρυθμούς.

Άλλωστε, με τα σενάρια για τις εκλογές να αναβοσβήνουν, οι επόμενοι (καλοκαιρινοί) μήνες θεωρούνται προεκλογικοί.

Ωστόσο οι εσωκομματικές εκκρεμότητες δεν έχουν λήξει. Την ερχόμενη Κυριακή (και όχι Σάββατο όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί) εκτός απροόπτου συνεδριάζει η νέα Κεντρική Επιτροπή για την συγκρότησή της σε σώμα και για την εκλογή γραμματέα και οργάνων. Στο μεταξύ, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί σε σχέση με ζητήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή της ποσόστωσης του 20% υπέρ των προερχόμενων από την διεύρυνση του 2019.

Ένα ενδεικτικό ζήτημα για παράδειγμα, μέλη της διεύρυνσης με πολύ χαμηλό αριθμό ψήφο «εκτόπισαν» λόγω ποσόστωσης ανθρώπους που εκλέχθηκαν κανονικά από τη σταυροδοσία, γι’ αυτό και την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Ηλίας Νικολακόπουλος με επιστολή του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης του 300μελούς οργάνου κατά 10 – 15 μέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια.

Επιπλέον, από την πλευρά της Ομπρέλας, σε κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο commonality, επισημαίνουν ουσιαστικά πως δεν υπήρχαν κριτήρια στην επιλογή μελών από τη λίστα της διεύρυνσης με αποτέλεσμα να προωθηθούν πρόσωπα κατ’ επιλογήν και παρά την χαμηλή σταυροδοσία.

Οι διεργασίες για Γραμματέα

Το θέμα του Γραμματέα είναι προς στιγμήν ανοιχτό αφήνοντας χώρο για σενάρια στο εσωτερικό του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει διαμηνύσει ότι δεν έχει πρόθεση να αλλάξει ο Γραμματέας, αντιθέτως έχει καταθέσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Εδώ και εβδομάδες, διακινούνται κάποια εναλλακτικά σενάρια (π.χ Ξενογιαννακοπούλου και Γεροβασίλη) και ουσιαστικά μοιάζει να αποτελούν έμμεσες εισηγήσεις στον πρόεδρο για την περίπτωση που δεν ευοδωθεί τελικώς η παραμονή Τζανακόπουλου. Μετά και τις εκλογές για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής, κάποιοι θεωρούν πως η βούληση των μελών του κόμματος όπως εκφράστηκε στις εκλογές για το όργανο (δηλαδή οι συσχετισμοί και τα πρόσωπα που αναδείχθηκαν) πρέπει να ληφθεί υπόψη, πρέπει να αποτυπώνεται περισσότερο και στο πρόσωπο του Γραμματέα, αλλά και στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί.

Δεν είναι πάντως σαφές αν ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στη διαδικασία να ζυγίσει αυτή την οπτική στην επιλογή του. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το επικρατέστερο σενάριο είναι η παραμονή του Δημήτρη Τζανακόπουλου για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι ανταποκρίθηκε με επιτυχία στα καθήκοντα του Γραμματέα και ειδικά στη διοργάνωση του συνεδρίου αλλά και της πρωτόγνωρης διαδικασίας της εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με 150 χιλιάδες ψήφους στην κάλπη του προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει «λυμένα τα χέρια» κατά πως έχουν επισημάνει αρκετοί, και υπό αυτό το πρίσμα προσεγγίζει πλέον το θέμα των εσωκομματικών ισορροπιών.

Την ίδια ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε «ανασχηματισμό» τομεαρχών, παρά τη σχετική σεναριολογία. Τις προηγούμενες μέρες, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έδιναν πολλές πιθανότητες και σε κάθε περίπτωση έδειχναν να αποσυνδέουν τα αποτελέσματα των εκλογών για την Κεντρική Επιτροπή με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, λέγοντας ότι η δεξαμενή για τους τομεάρχες είναι συγκεκριμένη και είναι η κοινοβουλευτική ομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες αλλαγές σκέφτεται να κάνει στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός – Ποιοι αναβαθμίζονται και ποιοι παραμένουν αμετακίνητοι

Τι κρύβει η επίθεση Ερντογάν στον Έλληνα Πρωθυπουργό – Στο προσκήνιο και πάλι το μεταναστευτικό

ΚΚΕ: Καταγγέλλει ότι το youtube «κατέβασε» το κανάλι της Σεμίνας Διγενή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:41