search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:22
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Θα καταρτίσει βήμα – βήμα το κυβερνητικό του πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα τη ΔΕΘ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2231
26/5/2022
27.05.2022 06:00
androulakis new

Όλα όσα ήθελε να πετύχει τα πέτυχε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης: πολιτική και ηλικιακή ανανέωση, ενότητα, κομματική εγρήγορση, προεκλογική ετοιμότητα και… πολιτικά χαμόγελα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην έδωσε το απόλυτο στίγμα για το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος και τις απαντήσεις στις κρίσιμες ερωτήσεις της κοινωνίας, ωστόσο δεν ήταν αυτός ο στόχος του συνεδρίου.

Όπως εξηγούν στο «Π» στενοί του συνεργάτες, το ΠΑΣΟΚ θα εγκαινιάσει το «μετασυνέδριο», στο οποίο το κόμμα θα καταρτίσει βήμα – βήμα το κυβερνητικό του πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα τη ΔΕΘ. «Το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα που δεν ολοκληρώνει τις κομματικές διεργασίες στο συνέδριο, αλλά συνεχίζει» τονίζουν.

Κοινωνική ατζέντα και περιοδείες

Τις επόμενες μέρες ο Ανδρουλάκης θα φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα όπως το υψηλό κόστος ζωής της ελληνικής οικογένειας, την αισχροκέρδεια στα καύσιμα, το κύμα ακρίβειας που τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τα προβλήματα των νέων.

Μετά το τριήμερο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ο πρόεδρός του ετοιμάζει σειρά παρεμβάσεων με αυτή τη θεματολογία και πυκνές περιοδείες σε γειτονιές της Αθήνας και πόλεις της περιφέρειας. Όπως σημείωναν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη «οι απτές προγραμματικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ενέργειας με το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική και οι θέσεις του κόμματος για την κοινωνική κατοικία, έδειξαν ότι ακουμπούν πάνω στις ανησυχίες της κοινωνίας».

Το κόμμα θα συνεχίσει τις θεματικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα αλλά και την «αυτοοργάνωση», με επόμενο σταθμό τη Θεσσαλία.

Η νέα Κ.Ε.

Μετά την εκλογή ηγεσίας και τώρα με την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής ουσιαστικά το κόμμα απέκτησε «σάρκα και οστά». Το κόμμα έχει όργανα, ενώ αρχές Ιουνίου, μετά και τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, θα έχει και γραμματέα και Πολιτικό Συμβούλιο. Αυτός δεν θα είναι άλλος από τον Ανδρέα Σπυρόπουλο. Ο στενός συνεργάτης του Ανδρουλάκη εξελέγη πρώτος στις εκλογές της Κ.Ε. με 2.315 ψήφους.

Κάνοντας «ταμείο» μετά το συνέδριο, στη Χαριλάου Τρικούπη επεσήμαναν πως «στη σύνθεση της νέας Κ.Ε. αποτυπώνεται το ενωτικό κλίμα με εκπροσώπηση όλων των τάσεων και κυρίως το στοιχείο της ανανέωσης, καθώς η νέα γενιά στελεχών κρατά τα σκήπτρα».

«Σε αυτή τη νέα εποχή καλώ αυτούς που έμειναν στα δύσκολα, που κράτησαν τη σημαία της παράταξης ψηλά, αλλά και αυτούς που απογοητεύτηκαν από λανθασμένες πολιτικές επιλογές ή συμπεριφορές, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» είναι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέπεμψε στη δευτερολογία του την περασμένη Κυριακή.

Η Κεντρική Επιτροπή θα έχει 301 μέλη και σε αυτήν θα συμμετέχουν επιπλέον βουλευτές, ευρωβουλευτές, πρώην πρόεδροι και συνδικαλιστές της παράταξης. Περίπου 200 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία.

Οι «παπανδρεϊκοί» κατέγραψαν σημαντική παρουσία με περίπου 70 μέλη. Ο Γιώργος Παπανδρέου «έκανε κίνηση Ανδρουλάκη» στις εσωκομματικές εκλογές: προτίμησε να κατεβάσει λίγους υποψηφίους για την Κεντρική Επιτροπή, αλλά να τους δώσει μεγάλη δυναμική, αντί πολλούς για πολλές θέσεις. Αυτή ήταν μία τακτική που έχει κάνει στο παρελθόν ο Ανδρουλάκης. Επί ηγεσίας Ευάγγελου Βενιζέλου ή όταν βρέθηκε στην εσωτερική αντιπολίτευση με πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά.

Δεύτερος, με 1.480 ψήφους, εξελέγη ο μέχρι τώρα γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης. Είναι το πρόσωπο που στήριξε η «παπανδρεϊκή» πλευρά. Το πρόσωπο που θα εκφράσει την εσωκομματική αντιπολίτευση εφόσον χρειαστεί.

Τρίτος σε ψήφους βγήκε ο έτερος στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης με 1.232 ψήφους, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, από την προεδρική πλειοψηφία ψηλά είναι ο Ηρακλής Δρούλιας (30ός), ο Γιώργος Καραμπιτζιώτης (34ος), ο Σωτήρης Ζαρπαλάς (37ος), ο Χάρης Δούκας (54ος), η Μάρα Κουκουδάκη (82η). «Παπανδρεϊκοί» που βγήκαν ψηλά είναι ο έβδομος Μιχάλης Καρχιμάκης με 839 ψήφους, ο 15ος Φίλιππος Σαχινίδης με 781 κ.ά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος εκλέγεται στην 84η θέση με 535 σταυρούς, ενώ ο πρόεδρος του συνεδρίου Πέτρος Ευθυμίου ήρθε 127ος με 454 σταυρούς. Στο πρόσωπο του Παύλου Χρηστίδη αντικατοπτρίζεται η ενότητα του κόμματος, καθώς στηρίχθηκε από όλες τις τάσεις και ήρθε 6ος με 871 σταυρούς. Ο Ανδρουλάκης είχε διαμηνύσει σε όλους τους συνεργάτες του πως δεν ήθελε αποκλεισμούς.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, που είναι το μικρότερο όργανο του κόμματος, θα είναι φανερή η προεδρική πλειοψηφία, αλλά θα εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, ακριβώς όπως συμβαίνει και με την Κεντρική Επιτροπή. Από την Ανανεωτική Αριστερά πρώτος σε σταυρούς ήρθε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης με 604 σταυρούς (55ος).

Το μήνυμα σε όσους έφυγαν

Στο συνέδριο ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις για τους αξιωματούχους και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν για την καρέκλα, είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά. Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν επιχείρηση διαστρέβλωσης και θολώματος του κεντρικού μηνύματος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι «διαχωρίζεται ο απογοητευμένος ψηφοφόρος από τα στελέχη και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που αξιοποίησαν τη δύναμη που τους έδωσε η παράταξη για ιδιοτελείς σκοπούς και για να κερδίσουν ξανά μια καρέκλα εξουσίας».

«Είναι απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ότι σε όλους αυτούς η πόρτα θα είναι κλειστή καθώς είναι αξιακό θέμα. Η παράταξη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της στους προοδευτικούς πολίτες και ψηφοφόρους» έλεγαν στελέχη του Κινήματος.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τα εσωκομματικά επιστρέφει στο «σκληρό ροκ»

ΚΚΕ για τις τουρκικές προκλήσεις: Κατέρρευσαν ευρωατλαντικά παραμύθια και κλίμα εφησυχασμού

Ελπίδες για το καλύτερο, φόβοι για το χειρότερο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:20