search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:19
MENU CLOSE

Τα συν και τα πλην του Νίκου Ανδρουλάκη

23.05.2022 06:00
Androulakis-Synedrio_new

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στράφηκαν όλα τα πολιτικά βλέμματα το τριήμερο που μας πέρασε.

Στο 1ο Συνέδριο επί προεδρίας του Νίκου Ανδρουλάκη ο αρχηγός του κόμματος κατάφερε να στείλει το μήνυμα της «ενότητας» της «ανανέωσης», της «κομματικής εγρήγορσης». Ο Νίκος Ανδρουλάκης βγήκε ακόμα πιο ισχυρός από το Συνέδριο, ωστόσο δεν κατάφερε -μέχρι ενός ορισμένου σημείου δικαιολογημένα- να περάσει πολιτικά μηνύματα τα οποία θα ακουμπήσουν την κοινωνία πέρα από το κομματικό του ακροατήριο.

Τι κατάφερε

Ενότητα: Το μήνυμα της ενότητας ήταν σημαντικό και προσωπικός στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης το κατάφερε. Επί αρχηγίας του βρέθηκαν ξανά μαζί ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα συμβολισμών και η ενότητα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. 

Νέα Γενιά: Προσωπικό στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν η παρουσία της νέας γενιάς. Αυτό το κατάφερε και με την εκλογή τοπικών και νομαρχιακών μελών του κόμματος αλλά και με την παρουσία τους στο συνέδριο. Πολλοί νέοι σύνεδροι βρέθηκαν στο κλειστό του Φαλήρου. Πρόσωπα που συμμετείχαν για 1η φορά σε εσωκομματικές διαδικασίες. Η αλλαγή γενιάς αναμένεται να αποτυπωθεί και στην σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής.

Κομματική εγρήγορση και ετοιμότητα: Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να είναι σε εγρήγορση και τους προετοίμασε για προσυνεδριακές προγραμματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ιδέες, προτάσεις και εγρήγορση. Αυτό σημαίνει πως το κόμμα δεν ηρεμεί μετά το Συνέδριο. Ήδη το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση στην Θεσσαλία. Παράλληλα ο ίδιος δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο για εκλογές. Η ετοιμότητα αυτή λειτουργεί αφυπνιστικά για τα στελέχη που θέλουν να διεκδικήσουν σταυρό.

Πολιτικά χαμόγελα: Η χαρά των συνέδρων ήταν κάτι από εμφανής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς φίλους του ΠΑΣΟΚ να αισιοδοξούν για το κόμμα και να πιστέψουν ότι μπορεί να βρεθεί εκεί που ήταν στο παρελθόν. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του.

Μήνυμα σε όσους έφυγαν: «Όσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Το μέταλλο της παράταξης που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και επανίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ισχυρό και δεν μπορεί να το λιώσει η Δεξιά και η Αριστερή συντήρηση. Προχωράμε μαζί, νικητές στις επόμενες εθνικές εκλογές», αυτή το σημείο από την δευτερολογία του Νίκου Ανδρουλάκη καταχειροκροτήθηκε. Στην περίπτωση αυτή ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει ποιους δε θα δεχθεί πίσω στο κόμμα του. Το ΠΑΣΟΚ υπέφερε πολιτικά από τις μεταπηδήσεις στελεχών και γι’ αυτό δε θα ήθελε να δει πρόσωπα που λοιδόρησαν στο παρελθόν, τώρα να επιστρέφουν.

Τι δεν κατάφερε

Πολιτικά μηνύματα: Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έστειλε ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα από το Συνέδριο. Αρκέστηκε να αναφερθεί περισσότερο στο κομματικό του ακροατήριο και να μην πάει ένα βήμα παρακάτω. Δεν ανακοίνωσε την επόμενη πρωτοβουλία. Δεν έστειλε κάποιο ξεκάθαρο μήνυμα ή πολιτικό στίγμα. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ -δημοσκοπικά- είναι πάρα πολύ σημαντική γι’ αυτό έπρεπε να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα. Σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από το κόμμα. Από την άλλη είναι κατανοητό καθώς μιλάμε για το 1ο Συνέδριο επί αρχηγίας του και είναι μόλις 5 μήνες πρόεδρος. Και τα Συνέδρια των κομμάτων δεν λύνουν προβλήματα.

Θέση για συνεργασίες: Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκάλυψε ποια στρατηγική θα ακολουθήσει τόσο για εκλογές, όσο και για συνεργασίες. Ο ίδιος αρκέστηκε να πει σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους πως το κόμμα του «δεν θα υποπέσει στα ψεύτικα διλήμματα που θέτουν Μητσοτάκης – Τσίπρας, κάθε μέρα βάζουν διλήμματα γιατί βλέπουν πως ζορίζονται πολιτικά». Με αντικειμενικά και ρεαλιστικά κριτήρια είναι κατανοητό γιατί το τρίτο κόμμα δημοσκοπικά αποφεύγει αυτά τα διλήμματα.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος στη χώρα για άλλους 3 μήνες

«DIAS»: Ένα μη επεμβατικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

«Ευλογιά των Πιθήκων»: Την Δευτέρα τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα από τον ΕΟΔΥ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:16