search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:27
MENU CLOSE

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Παπανδρέου: «Είμαστε απέναντι σ’ αυτούς που μιμούνται τον Ανδρέα και καπηλεύονται συνθήματα»

21.05.2022 14:34
papandreou

Για την ενότητα του χώρου, την ανάγκη παρέμβασης της Ευρώπης στις τιμές ενέργειας και την επισιτιστική κρίση αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησε στο βήμα του Συνεδρίου ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως «υπονομεύει τους θεσμούς και τα ΜΜΕ», ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «αδυνατούν να βρουν κάτι πιο δημιουργικό από το να μιμούνται το ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου και να αντιγράφουν δικά μας συνθήματα για τα οποία αγωνιστήκαμε». 

Για το ΠΑΣΟΚ

«Με το Συνέδριο μας, στέλνουμε μήνυμα ηχηρής παρουσίας.Και καλούμαστε να τιμήσουμε τους αγώνες μας – να επιβεβαιώσουμε τις διαχρονικές μας αξίες ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Αγώνες που άλλαξαν ριζικά την Ελλάδα. Αγώνες για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της συμμετοχής, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού. Μια Ελλάδα με διακριτή φωνή και θέση για τα παγκόσμια προβλήματα. Μια Ελλάδα της οικολογίας», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην έναρξη της ομιλίας τους. 

«Δεν μας θέλουν ξεχωριστούς, ανατρεπτικούς, ανεξάρτητους. Δεν μας θέλουν σκεπτόμενους, δεν μας θέλουν ελεύθερους. Να οραματιστούμε μαζί με την Ελληνική κοινωνία κάτι πολύ διαφορετικό από το σημερινό γκρίζο τοπίο. Να αναδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Θέλουν να μας καταστήσουν στη συνείδηση του λαού, κομπάρσους στη διαχείριση της υπάρχουσας εξουσίας, στήριγμα στις πελατειακές ορέξεις των ισχυρών, συμπλήρωσε ο πρώην Πρωθυπουργός. 

Για τις συνεργασίες

Όσον αφορά το δίλημμα για το ποιους θα συνεργαστείτε ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Άλλο είναι το το πραγματικό στοίχημα: «Όχι με ποιους θα πάμε,

αλλά που θέλουμε να πάει η χώρα, ποιες ριζικές αλλαγές πρέπει να γίνουν,

ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα συσπειρώσουμε ώστε να ανατραπεί η ισορροπία της αδράνειας, της επικοινωνιακής πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μια πόλωση που δεν αφορά τα πραγματικά διλήμματα για την Ελλάδα, την κοινωνία. Μια επικοινωνιακή πόλωση που εξυπηρετεί μια καταστροφική σκοπιμότητα, τον εγκλωβισμό ψηφοφόρων στις μικρο-κομματικές επιδιώξεις».

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη 

Ο πρώην Πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη θυμίζοντας την περίοδο Καραμανλή αλλά και την «υπονόμευση των θεσμών και των ΜΜΕ». «Θα μπορούσα, να υιοθετήσω, σχεδόν ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού στην τιμητική εκδήλωση του Κογκρέσου για τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας μας. Ειδικά για τις προκλήσεις που απειλούν την δημοκρατία. Το ερώτημα όμως, είναι άλλο: Αν ο ίδιος την υιοθετεί στην πράξη αυτήν του την ομιλία! Γιατί το κόμμα του, και μέχρι το 2009 όταν παρέδωσε την κυβέρνηση σε εμάς, αλλά και σήμερα, διαχειρίζεται τον πλούτο του Ελληνικού λαού με αδιαφάνεια. Όπως σήμερα με το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και παλαιότερα όταν μας έφερε κοντά στην χρεοκοπία. Αλλά έχει υπονομεύσει και δημοκρατικούς θεσμούς, όπως τα ΜΜΕ. Τυχαίο είναι ότι έχει πέσει η Ελλάδα στην τελευταία θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου; Πρόσφατο άρθρο του ECONOMIST, καταλήγει: «Λεφτά πολλά θα εισρεύσουν στην Ελλάδα, αλλά χωρίς ελευθερία του Τύπου που θα πάνε;’Γνωρίζουμε και την αδιαφάνεια στις προμήθειες του δημοσίου, την ευνοιοκρατία προς τους ισχυρούς της ενέργειας και το βιώνουμε ως ακρίβεια που πλήττει τον μέσο και χαμηλόμισθο Έλληνα με βαρβαρότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Για τον Κώστα Καραμανλή ανέφερε: «Η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή στην παραλίγο χρεοκοπία της χώρας, είναι αδιαμφισβήτητη. Το ίδιο και η ευθύνη της συντηρητικής Ευρώπης που έκανε τα στραβά μάτια όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άγγιξε την Ελλάδα. Πανικοβλήθηκε, θέλησε να βρει εξιλαστήριο θύμα, λέγοντας ότι φταίνε οι Έλληνες, γιατί δεν δουλεύουν αρκετά! Βόλευε τους συντηρητικούς αυτή η αφήγηση, γιατί δεν ήθελαν να αποκαλυφθούν τα αίσχη ενός αδιαφανούς καπιταλιστικού συστήματος αλλά και της ελληνικής συντηρητικής κυβέρνησης. Μας πλήγωσε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και την αξιοπρέπεια μας». «Για αυτό για μας η Ευρώπη, δεν είναι ένα μαξιλάρι για να κοιμόμαστε ήσυχα, είναι ένα πεδίο συνεχούς αγώνα για μια προοδευτική, κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική, ισχυρή και πράσινη Ευρώπη», πρόσθεσε. 

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα 

Ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συνεργάστηκε με την Καραμανλική δεξιά. «Είμαστε απέναντι στη λογική όσων διαλαλούσαν «πρώτη φορά αριστερά», αλλά ήσαν συνοδοιπόροι με την σκληρή Καραμανλική δεξιά και τον Καμμένο. Σήμερα αδυνατούν να βρουν κάτι πιο δημιουργικό από το να μιμούνται το ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου και να αντιγράφουν δικά μας συνθήματα για τα οποία αγωνιστήκαμε. Το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», μπορεί να το καπηλεύονται, αλλά πόσο το πιστεύουν; Το συντηρητικό δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχει πρωταρχικό μέλημα τον ασφυκτικό έλεγχο της εξουσίας και τη νομή της. Κανείς από τους δύο δεν έδωσε το παραμικρό δείγμα ότι μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, να ανατρέψει τις πελατειακές δομές, να αναδείξει νέες κοινωνικές δυνάμεις, με ορίζοντες ανοιχτούς, με ιδέες φωτεινές, με προσεγγίσεις καινοτόμες, που να απηχούν τα οράματα της Ελληνικής κοινωνίας. Νέες προκλήσεις, νέα εποχή, δεν υπάρχει για αυτούς. Τη νέα εποχή, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την ταυτίζουν με τη δική τους άνοδο στην εξουσία», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Για την εισβολή στην Ουκρανία

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας πως «διακύβευμα και εκεί, η Δημοκρατία. Μια εισβολή παράλογη. Ο απολογισμός; Ήδη τραγικός. Ζωές; Χιλιάδες χαμένες. Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, εκατομμύρια. Καταστροφές, ανυπολόγιστες! Πόλεμος που προκαλεί σεισμό γεωπολιτικό. Αλλάζει άρδην τον πολιτικό προσανατολισμό της Ευρώπης. Σήμερα η ΕΕ συνειδητοποιεί τη μεγάλη σημασία της ενότητας, της αυτονομίας της, της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης και το ευάλωτο της δημοκρατίας. Καλείται σήμερα η Ευρώπη να πάρει αποφάσεις για θέματα που ποτέ δεν αποτέλεσαν ζητήματα ευρωπαϊκής αρμοδιότητας, όπως η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας – άρα το ζήτημα μιας αυτόνομης ενεργειακής πολιτικής. Καλείται η ΕΕ να σκεφτεί και αυτό που μόνο εμείς, το ΠΑΣΟΚ, έθετε ως βασικό ζήτημα, την Κοινή Άμυνα της Ευρώπης».

Διαβάστε επίσης:

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Λοβέρδος: «Στηρίζω το κόμμα με όλες τις δυνάμεις – Στην άκρη οι φιλοδοξίες»

Υπουργείο Εξωτερικών: «Η Τουρκία παραπληροφορεί και υπονομεύει την ασφάλεια και τη συνοχή του ΝΑΤΟ»

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: «Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:27